ISCA

Međunarodna asocijacija za sport i kulturu (ISCA) je nevladina i neprofitna krovna asocijacija, koja povezuje i osnažuje organizacije širom sveta čija je oblast delovanja sportska rekreacija i fizička aktivnost. Februara 1995. godine, u Kopenhagenu, održana je prva sednica ISCA Generalne Skupštine, a njenom osnivanju prethodio je otvoreni sastanak na kojem se razmatrala ideja o globalnoj saradnji organizacija iz oblasti sporta za sve. Na tom sastanku, juna 1994. godine, odlučeno je da se napravi statut i oformi Međunarodna asocijacija za sport i kulturu – ISCA. Prvi predsednik bila je Karen Bjerre Madsen, dok je jedan od prvih potpredsednika bio Ruggero Alcanterini, danas počasni član ISCA izvršnog odbora. Ruđero, kao izuzetno kreativna osoba, bio je idejni tvorac imena i logoa ISCA kakav danas znamo. Kako su „Prstenovi“ bili zauzeti, „Trouglovi“ su sačinili ISCA logo. Njih pet treba da simbolizuje pet kontinenata povezanih oko mogućnosti da građanima širom sveta omogući bezuslovno ljudsko pravo na kretanje – #MOVINGPEOPLE. Ovaj izraz postaje digitalno i opšte prihvaćen sinonimom za viziju sveta fizički aktivnih građana u dinamičnim vremenima.

ISCA trenutno broji 287 zemalja članica, iz 89 država i predstavlja preko 40 miliona ljudi. Kao pretežno projektno usmerena organizacija, ISCA iza sebe ima 70 uspešno implementiranih EU projekata na kojima je bila lider ili partnerska organizacija, koji su povezali i načinili partnerima mnoge vodeće organizacije iz oblasti sporta za sve, među kojima je i Asocijacija Sport za sve Srbije. Asocijacija je članica ISCA od njenog nastanka 1994. godine. „Kroz nacionalne i međunarodne programe koje Asocijacija sprovodi, nastojimo da lokalnim samoupravama u Srbiji ali i širom regiona, u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, ukažemo na značaj i potencijal koji ova organizacija ima u oblasti sporta za sve“, ističe predsednik Vujović.

Kako bi podržala svoje članice i partnere u rekreativnom sportu i promociji fizičke aktivnosti, ISCA uvodi nove koncepte i inicijative, specijalizuje se u oblastima kao što su zdravlje i prevencija, fizička pismenost, inkluzija i integracija migranata kroz sport, ekologija i održivi razvoj i nudi posebno dizajniranu platformu sa online kursevima za profesionalno usavršavanje ljudi iz sektora sporta za sve. Predavači na ISCA Kongresima, kao i online kursevima neretko su školski i univerzitetski profesori, profesionalci iz oblasti medicine, lideri najuspešnijih projekata, koji su svojim idejama uspeli da motivišu ljude da se posvete vežbanju i omogućili neophodnu infrastrukturu kako bi fizička aktivnost bila dostupna svima i svuda, kao i predstavnici Evropske Komisije i drugi tvorci politika koji ovoj viziji daju ekonomsku podršku i stvaraju uslove za realizaciju projekata.

ISCA 2012. godine pokreće NowWeMove kampanjusa ciljem da poveže sektor sporta za sve sa nizom drugih sektora kako bi se izborila sa epidemijom neaktivnosti koja vlada širom Evrope. Mađarski dan školskog sporta, događaj koji Mađarska Federacija školskog sporta organizuje decenijama unazad, bio je inspiracija za događaj poznat pod imenom Evropska nedelja školskog sporta, koji je ISCA implementirala i učinila sastavnim delom NWM kampanje. Još jedan od stubova na kojima počiva NWM kampanja je MOVE Week, nedelja fizičke aktivnosti koja se održava jednom godišnje, poslednje nedelje maja. Na hiljade događaja odvijaju se istovremeno širom Evrope u okviru jednonedeljnog festivala sporta i fizičke aktivnosti. MOVE Week je otvorena platforma, a MOVE Agent može biti svako ko želi da prikaže svoj događaj ili fizičku aktivnost i na taj način pokrene svoju zajednicu. MOVE Week je rezultat međusektorskog pristupa NowWeMove kampanje, koji uključuje saradnju između koordinirajućih organizacija (ISCA i ECF), njihovih partnera i pokrovitelja, jednog centralnog koordinatora, nacionalnih koordinatora u većini evropskih zemalja i hiljade MOVE Agenta. Asocijacija Sport za sve Srbije na nacionalnom nivou, kroz sistem članica i drugih sportskih organizacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije realizuje Nedelju fizičke aktivnosti – MOVE Week. No Elevators Day, koji se obeležava 26. aprila, takođe predstavlja deo NWM kampanje i dan kada Asocijacija, zajedno sa ostatkom sveta, podseća da koristeći stepenice umesto liftova i pokretnih stepenica možemo biti fizički aktivni svaki dan – kod kuće, na radnom mestu ili u javnom prostoru. Inicijative kao što su MOVEment Pills ili MOVE Transfer, čiji je cilj prenošenje primera dobre prakse iz organizacije u organizaciju, čine deo inovativnog pristupa kojim ISCA unapređuje sektor sporta za sve i ukazuje na međusektorski potencijal koji može doprineti rešavanju nekih od najvećih izazova sa kojima se naše društvo suočava.

Total Page Visits: 2384 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...