8. Фестивал Спорта за све Војводине указао на додатне вредности спортских манифестација

Савез „Спорт за све“ Војводине организовао је 8. Фестивал Спорта за све Војводине, који је је почео програмом едукације спортских стручњака у области спорта за све. Едукативни програм фестивала реализован је 09.09.2023. године на Фрушкој гори, у Омладинском насељу „Летенка“, док се централна спортско–рекреативна манифестација фестивала одржала 16.09.2023. године на Штранду у Новом Саду. Целокупни програм фестивала је организован у сарадњи са Покрајинским заводом за спорт и медицину спорта, организацијама из система чланства Савеза и спортским стручњацима који су координирали програмске активности, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Фестивалу су испред Асоцијације Спорт за све Србије присуствовали члан Стручног одбора Дејан Марсенић и сарадник за међународне пројекте и сарадњу Марија Угрица.

На Летенци, у прелепом амфитеатру на отвореном, представљене су актуелне теме:

  • „Природни селфнес као иновативан спортско – рекреативни концепт“ (Проф. др Бојана Ковачевић Берлековић, Висока пословна школа струковних студија Нови Сад)
  • „Нордијско ходање“ – Проф. др Небојша Чокорило, Факултет за спорт „Универзитет Унион – Никола Тесла“ Београд
  • „Активности у природи уз очување животне средине“ – Еразмус+ пројекат Sport Without Waste – Марија Угрица, сарадник за међународну сарадњу и пројекте, Асоцијација спорт за све Србије

Марија Угрица имала је прилику да спортским стручњацима представи Приручнике за спровођење догађаја без отпада, који су пажљиво креирани ослушкујући локалну средину и контекст у којем се овај концепт развија и који дају увиде и практична решења за еколошки прихватљивији приступ организовању спортских догађаја. „Идеја пројекта је да стекнемо знање и алате за трансформацију спортских догађаја у одржива искуства широм Балкана, да на тај начин оснажимо своју локалну спортску заједницу и укажемо на додатне вредности које треба да красе један спортски догађај“, рекла је Марија Угрица.

Под слоганом „Буди активан, буди здрав“ фестивал на Штранду је обележен богатим спортско – рекреативним програмом намењеном свим социо-узрасним категоријама – деци, одраслима и особама треће животне доби.

Свечано отварање 8. фестивала Спорта за све Војводине уприличено је на централном платоу, где се присутнима обратила председница Савеза Проф. др Милена Микалачки, пожелевши добродошлицу свим представницима организација спорта за све и спорта у фирмама са територије АП Војводине – чланицама Савеза као и свим љубитељима спортске рекреације – грађанима који су се укључили у програм овогодишњег фестивала.

Такође, председница је позвала учеснике фестивала да се кроз реализацију активности у својим срединама и организацијама укључе у Европску недељу спорта, која ће се одржати у периоду од 23. до 30. септембра 2023. године.

У наставку програма, деца су се пратећи посебне „мапе“ укључила у 12 супер забавних станица –

Супер Марио, Angry birds, Cornhole, Конзерве, Прстенови, Летећи диск, Ласо, Еко, Ласер, Школица, Лијана, Пут око Европе, а након проласка и чекирања истих, на централном платоу додељена им је диплома Савеза за активно учешће на фестивалу. На зеленим површинама лево од централног платоа, реализован је програм за одрасле и особе треће животне доби – Пикадо, Шах, Бекгемон, Стреличарство, Бадминтон и Стони тенис.

Реализацијом Еко станице за децу, интересантном игром разврставања отпада и пре свега обележавањем простора широм Штранда материјалима који указују да је на догађају омогућено разврстано прикупљање отпада, Савез Спорт за све Војводине подржао је активности у оквиру европског пројекта Sport Without Waste, који реализује Асоцијација Спорт за све Србије и на тај начин показао како у пракси изгледа припрема локације за догађај без отпада.

Станицом „Пут око Европе“ и такмичењем у баскету 3×3, Савез Спорт за све Војводине у сарадњи са ЕУ делегацијом у Србији најавио је Европску недељу спорта.

https://evropskanedeljasporta.rs/dogadjaji

У наредном периоду, до краја месеца септембра, Асоцијација Спорт за све Србије ће кроз Међународни фестивал спорта за све, који се реализује у Будви, Црна Гора и путем широке мреже својих чланица и њихових програмских активности, дати допринос Европској недељи спорта. Савез спорт за све Војводине и Асоцијација Спорт за све Србије се захваљују свима који су били део овогодишњег фестивала и тиме дали допринос у развоју и афирмацији програма спорта за све у АП Војводини.

Total Page Visits: 224 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *