АСОЦИЈАЦИЈА ДОМАЋИН УВОДНОГ САСТАНКА ЗА ПРОЈЕКAT YOUTH PLACEMAKING BALKANS

Организацијом уводног састанка за пројекат Youth Placemecing Balkans отпочели смо сарадњу и партнерство на још једном од међународних пројеката, и тиме на неки начин отворили нову тему на простору Републике Србије, тему која је итекако актуелна и присутна у оквиру стратегија и планских докумената европске комисије. Почетком априла покренут је Erasmus+ Solidarity corps and youth пројекат под називом YOUTH PLACEMAKING BALKANS са Бугарском организацијомBG BYDI ACTIVEN kao лидером.

Пројектни конзорцијум чини шест партнера из различитих сектора и земаља: BG BYDI AKTIVEN (Бугарска), Асоцијација Спорт за све Србије (Србија), Sport Social Solutions (Северна Македонија), STIPO Greece (Грчка), Asociatia judeteana Sportul pentru toti Suceava (Румунија), Istarska sportska akademija (Хрватска).

Састанак је омогућио ближе упознавање партнерских организација, размену искустава у раду са младима, дефинисање placemaking појма као општег концепта пројекта, детаљно утврђивање радног плана и временских оквира.

Placemaking је нови појам који описује приступ урбанистичком планирању и дизајну који се фокусира на људе који користе простор, а не само на физичке структуре или зграде. Иако не постоји званична дефиниција, он подразумева стварање места која су безбедна, где се људи окупљају и откривају све што им је заједничко, што је темељ инклузије и демократије. „Placemaking пружа просторе где људи размењују идеје и заједно предузимају акције, што је од суштинског значаја за борбу против пандемија, ванредног климатског стања и економске неједнакости.“ (Fred Kent / Keti Meden i Džej Valjasper)

Идеја пројекта је да се ефикасно интегришу потребе младих у Placemaking за рекреацију и да се користе за ангажовање младих у процесима креирања места за неговање активног грађанства, изградњу нових вештина код младих и омладинских радника кроз образовање и обуку, као и изградњу мреже младих која мења постојећи простор и укључује младе за социјално предузетништво и културну размену у циљу подршке регионалном идентитету.

Пројекат има за циљ да обезбеди повећање учешћа младих у активностима placemaking-а и њихово учење релевантним вештинама и компетенцијама, идентификацијом и интеграцијом потреба младих у јавним просторима у методолошки оквир за placemaking и изградњу капацитета младих.

Асоцијација Спорт за све Србије на уводном састанку представила је свој програм и начин јачања своје мреже сарадника. Својим активностима, иницијативама и учешћем на међународним пројектима нуди надградњу капацитета, стицање нових вештина и знања, као и могућности интер- секторске сарадње која је неопходна за реализацију и остварење постављених циљева.

Током три дана састанка, партнери су имали прилике да разговарају о главним циљевима пројекта, да боље спознају концепт placemaking-а кроз учешће у различитим радионицама, као и да поставе темеље за националне стратегије које ће  имплементирати до краја пројекта.

Партнери ће наредне две године радити са фокус групама младих узраста од 16-29 година, као и низ радионица које ће резултирати идејним решењем за placemaking мањег и већег обима у неким од општина/градова партнерских земаља.

Асоцијација учешћем на YOUTH PLACEMAKING BALKANS пројекту ради на циљевима Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, посебно тачкама Мисије који се тичу инклузије, демократије и очувању животне средине и тиме настоји да додатно развије компетенције своје организације, али и целокупног система.

Током боравка у Београду нашим гостима и партнерима омогућили смо обилазак неких од знаменитости града: Калемегдан, Храм Светог Саве, а упознали смо их и са традиционалном српском кухињом и културом.

Total Page Visits: 362 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *