ASOCIJACIJA NA NACIONALNOM NIVOU KOORDINIRALA TOK PROJEKTA „EUROPEAN MILE“

Evropska milja (European Mile) je inicijativa Međunarodne Asocijacije za sport i kulturu – ISCA, koja je podržana kroz program Evropske komisije Erasmus+sport. Projektom je predstavljen zabavan i lak način kako bi se različite kategorije stanovništva pokrenule na fizičku aktivnost radi unapređenja mentalnog i fizičkog zdrvalja.

Tokom 2021. godine, u realizaciji preko 1.620 različitih događaja učestvovalo je više od 500.000 aktivnog stanovništva iz 30 zemalja širom sveta.

U Republici Srbiji, Asocijacija Sport za sve Srbije je kao nacionalni koordinator, zajedno sa svojim članicama i partnerima, organizovala 23 sportsko-rekreativna događaja kroz aktivnosti šetnje krpljama, alpskog i noćnog orijentiringa, pešačenja, trčanja, vožnje bicikala, rolera, skejt bordova, trotineta i drugih. Za podršku u različitim programima, gde je učešće uzelo blizu 4.000 učesnika različitih starosnih kategorija, Asocijacija je obezbedila sportsku opremu.

Putem sajta https://www.europeanmile.com/ registrovani su događaji sa svim informacijama: Ski fest; Šetnja do Mininih voda; Aktivnost za treće doba; Šangaj mile; Brzinom do zvezda; Noć svitaca; Šetnja zagajačkim šumama; Rolanje; Vozimo bicikle; Šetnja zdravlja; Sportsko-rekreativni izazovi; Let fest i drugi.

Centralni događaj realizovan je 06. juna 2021. godine na Letenci, Fruška gora, u okviru 6. Festivala Sporta za sve Vojvodine. Uz pomoć i podršku 22 organizacije sporta za sve – članice Saveza sport za sve Vojvodine iz 12 pokrajinskih gradova i opština, oko 400 učesnika uključilo se u sportsko-rekreativne aktivnosti zabavnog karaktera.

U okviru diseminacije, Asocijacija je u saradnji sa Fakultetom za sport i turizam iz Novog Sada – TIMS, 02. jula 2021. godine u Novom Sadu, realizovala edukaciju iz oblasti sportske rekreacije – Stručnu tribinu „Podržimo vežbanje“. Jedna od tema koja je prezentovana sportskim stručnjacima bila je projekat Evropska milja.

Asocijacija je u uslovima kada je zdravlje nacije postalo prioritet, prikazala nivo odgovornosti, sistemski učvrstila saradnju i pružila mogućnost predstavljanja programa na evropskom nivou. Put Evropske milje, koju prati humanitarni karakter, znatno će intezivirati komunikaciju kroz međunarodno partnerstvo i osigurati nastavak projekta.

ISCA će sumirati rezultate i pretvoriti ukupnu kilometražu – milje u novac i donirati u dobrotvorne svrhe društvenim i sportskim organizacijama, a posebno Daily Mile fondaciji u Velikoj Britaniji odakle je i pokrenuta ideja.

Total Page Visits: 766 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.