АСОЦИЈАЦИЈА НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ КООРДИНИРАЛА ТОК ПРОЈЕКТА „EUROPEAN MILE“

Европска миља (European Mile) je иницијатива Међународне Асоцијације за спорт и културу – ISCA, која је подржана кроз програм Европске комисије Ерасмус+спорт. Пројектом је представљен забаван и лак начин како би се различите категорије становништва покренуле на физичку активност ради унапређења менталног и физичког здрваља.

Током 2021. године, у реализацији преко 1.620 различитих догађаја учествовало је више од 500.000 активног становништва из 30 земаља широм света.

У Републици Србији, Асоцијација Спорт за све Србије је као национални координатор, заједно са својим чланицама и партнерима, организовала 23 спортско-рекреативна догађаја кроз активности шетње крпљама, алпског и ноћног оријентиринга, пешачења, трчања, вожње бицикала, ролера, скејт бордова, тротинета и других. За подршку у различитим програмима, где је учешће узело близу 4.000 учесника различитих старосних категорија, Асоцијација је обезбедила спортску опрему.

Путем сајта https://www.europeanmile.com/ регистровани су догађаји са свим информацијама: Ски фест; Шетња до Мининих вода; Активност за треће доба; Шангај mile; Брзином до звезда; Ноћ свитаца; Шетња загајачким шумама; Ролање; Возимо бицикле; Шетња здравља; Спортско-рекреативни изазови; Лет фест и други.

Централни догађај реализован је 06. јуна 2021. године на Летенци, Фрушка гора, у оквиру 6. Фестивала Спорта за све Војводине. Уз помоћ и подршку 22 организације спорта за све – чланице Савеза спорт за све Војводине из 12 покрајинских градова и општина, око 400 учесника укључило се у спортско-рекреативне активности забавног карактера.

У оквиру дисеминације, Асоцијација је у сарадњи са Факултетом за спорт и туризам из Новог Сада – TIMS, 02. јула 2021. године у Новом Саду, реализовала едукацију из области спортске рекреације – Стручну трибину „Подржимо вежбање“. Једна од тема која је презентована спортским стручњацима била је пројекат Европска миља.

Асоцијација је у условима када је здравље нације постало приоритет, приказала ниво одговорности, системски учврстила сарадњу и пружила могућност представљања програма на европском нивоу. Пут Европске миље, коју прати хуманитарни карактер, знатно ће интезивирати комуникацију кроз међународно партнерство и осигурати наставак пројекта.

ISCA ће сумирати резултате и претворити укупну километражу – миље у новац и донирати у добротворне сврхе друштвеним и спортским организацијама, а посебно Daily Mile фондацији у Великој Британији одакле је и покренута идеја.

Total Page Visits: 1103 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *