АСОЦИЈАЦИЈА НА ОТВАРАЊУ 1. CISM БАЛКАНСКОГ ВОЈНОГ ПРВЕНСТВА У ПЛАНИНСКОМ ТРЧАЊУ

У Великој сали Спортског центра Војне академије, 04. августа 2023. године са почетком у 1000 часова одржана је свечаност поводом отварања 1. CISM Балканског првенства у планинском трчању, у организацији Делегације Републике Србије при Међународном Савету за војне спортове (CISM).

Представници Асоцијације Спорт за све Србије – председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић, одазвали су се позиву да као званични гости присуствују свечаности.

Поводом обележавања 20 година чланства Републике Србије при CISM, у оквиру реализације активности  из пројекта „Балканске војне игре“, у периоду од 03-06. августа 2023. године, одржано је 1. CISM Балканско првенство у планинском трчању. Такмичарски део програма одржан је у Вршцу, на кружној траси Вршачког брега, где су учешће узели представници: Словеније, Румуније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије.

На почетку програма, интониране су химне Републике Србије и CISM, након чега је присутне поздравио отварајући првенство, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић. Свим учесницима пожелео је срећу на такмичењу и осврнуо се на 20 година дуго учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на догађајима под окриљем CISM, те нагласио да они својим учешћем државу и војску представљају на најбољи могући начин.

– Спорт и физичко вежбање је важно за све оружане снаге света и зато то уважавамо и то није само право, већ и обавеза сваког припадника војске да своје психофизичко стање доведе на највиши могући ниво – рекао је помоћник министра Радовић.

Шеф Делегације Републике Србије при CISM потпуковник доц. др Негован Иванковић истакао је да се започињање нове традиције дешава у години када Република Србија обележава 20 година чланства у CISM, а која истовремено обележава 75 година постојања.

– Драго ми је што заједно градимо традицију регионалних балканских војних првенстава кроз пројекат „Балканских војних игара“ и желим да наше заједничко инвестирање у будућност буде изузетно плодотворно, првенствено кроз допринос развоју спорта у нашим војним срединама – рекао је потпуковник Иванковић и такмичарима поручио да су сви победници, јер спортско пријатељство заслужује најсјајније одличје.

Помоћник министра спорта др Мирко Кантар нагласио је да су припадници Министарства одбране и Војске Србије учешћем на спортским догађајима CISM допринели спортском сјају Србије кроз показивање, не само врхунских спортских способности, него и основних вредности које красе сваког припадника Војске Србије, показивањем храбрости, борбености и достојанства.

Свечаном отварању присуствовали су и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и ген. секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић, ген. директор ЈП Спортски и пословни центар „Војводина“ Драган Милић и други представници партнерских организација.

Представници војне репрезентације Републике Србије остварили су запажене резултате у такмичењу на стазама за жене дугу 6км и мушкарце дугу 8км. Освојили су златну медаљу у мушкој конкуренцији, док су и мушка и женска војна репрезентација Србије у екипној конкуренцији освојиле треће место.

Пехаре и медаље победницима уручио је шеф Делегације Републике Србије при CISM потпуковник доц. др Негован Иванковић, који је захвалио присутнима за коректно учешће у спортском првенству и истакао да се на тај начин спортски дух и пријатељство оружаних снага земаља Балкана чланица CISM приказује у светским оквирима у најлепшем могућем светлу. Он је нагласио да Србија организацијом спортских догађаја оваквог карактера заслужено завређује статус иницијатора и носиоца развоја спорта у региону.

http://www.va.mod.gov.rs/cir/1132/otvoreno-prvo-cism-balkansko-prvenstvo-u-planinskom-trcanju-1132

http://www.va.mod.gov.rs/cir/1134/tri-medalje-za-srbiju-na-prvom-cism-balkanskom-prvenstvu-u-planinskom-trcanju-1134

Total Page Visits: 1040 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *