АСОЦИЈАЦИЈА НА ОТВАРАЊУ ЕВРОПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ CISM

Поводом обележавања 20 година чланства Републике Србије у Међународном Савету за војне спортове (CISM), Делегација Републике Србије при CISM је домаћин Европске Конференције CISM у Београду, у периоду од 19-22. окробра 2023. године.

На конференцији учествују 22 делегације европских земаља: Аустрије, Белорусије, Белгије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Ирске, Италије, Црне Горе, Холандије, Северне Македоније, Румуније, Русије, Словеније, Шпаније, Швајцарске и Србије, као и потпредсеник CISM за Европу пуковник Дирк Шведе из Немачке, ген. секретар CISM пуковник Роберто Рекиа из Италије и спортски директор CISM пуковник Јан Ван Ден Дол из Холандије.

У Дому војске, у Београду 20. октобра 2023. године са почетком у 0830 часова одржана је церемонија отварања Европске Конференције CISM, којој су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар спорта Зоран Гајић, представници Народне Скупштине, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Олимпијског комитета Србије, као и представници републичких и покрајинских институција.

У име Асоцијације Спорт за све Србије присуствовао је ген. секретар Филип Вешовић, који је уједно и придружени члан Делегације Републике Србије при CISM.

На почетку програма, интониране су химне Републике Србије и CISM, у извођењу УА „Станислав Бинички“, након чега је присутне поздравио Шеф Делегације Републике Србије при CISM потпуковник доц. др Негован Иванковић и подсетио да ове године обележавамо 20 година чланства, а CISM 75 година свог постојања.

– Неоспорна је чињеница да данас, захваљујући олимпијском покрету модерног доба и програму CISM као јединствене, аполитичне међународне спортске војне организације, припадници оружаних снага широм света заједничким снагама доприносе јачању односа пријатељства и сарадње на међународном плану, пре свега, такмичарским надметањима, на спортским теренима – истакао је потпуковник Иванковић пожелевши свим учесницима успешан рад на Конференцији.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обратио се присутнима:

– Свима честитам велики јубилеј и верујем да ћете још много тога доброг урадити у периоду који је пред нама. Почаствовани смо што можемо да будемо домаћини ове конференције, а посебно смо почаствовани што су се представници оружаних снага из 22 европске државе окупили данас у Београду, у Србији  под нимало лаким међународним околностима. И то не говорим само формално, него заиста суштински, искрено. Република Србија, као војно неутрална држава у моменту ових компликованих односа у свету жели и на овај начин да допринесе афирмацији мира и афирмацији витештва – нагласио је министар Вучевић.

Желимо, рекао је министар Вучевић, да допринесемо да се надалеко чује војнички глас учесника ове конференције.

– И да управо ви, као најбољи синови и кћери ваших држава, својих отаџбина, домовина, спортским вештинама, али и вашим укупним образовањем и интегритетом, прожети олимпијским духом допринесете развоју пријатељства кроз спорт и миру у свету. И ко може боље знати значај мира од војника. Ко може боље разумети шта представља рат и какво је то страдање и опасност за све, од оних који су цео свој живот посветили одбрани и очувању свог народа и своје државе. И зато се и вама обраћам, јер управо ви најбоље знате колико је скуп и важан мир међу народима и државама. Зато се и на овај начин, кроз вашу организацију и трудите и промовишете оне праве вредности, вредности на којима се заснива верујем и оно што радимо у Републици Србији и на томе вам искрено честитам – истакао је министар Вучевић.

Србија, истакао је министар Вучевић, земља је са витешком војничком и великом спортском традицијом, али и земља која се труди да увек све спорове решава мирно.

– И заиста, то је симболична порука да у војно неутралној држави, у данашњим околностима који владају у свету, припадници оружаних снага из 22 државе доприносе развоју пријатељства и мира кроз спортска надметања, односно кроз организациони рад. На све вас учеснике ове конференције гледамо као на пријатеље, војнике и спортисте, какви су некада у античкој Грчкој доприносили светом примирју и у коначници, трајном миру. Овде у Београду, желимо да угостимо све учеснике ове конференције управо вођени вашим слоганом – „пријатељство кроз спорт”. И увек ћете у Србији и Војсци Србије имати пријатеље и савезнике на пољу борбе за мир и пријатељство. Нека живи спортски дух, нека живи ваше витешко надметање, добродошли у Србију – поручио је министар Вучевић проглашавајући конференцију отвореном.

Министру Вучевићу, том приликом, потпредседник CISM за Европу пуковник Дирк Шведе уручио је одликовање „Grand officer” за заслуге, подршку и допринос земље домаћина.

Пуковник Шведе, обраћајући се окупљенима, честитао је Делегацији Републике Србије на организацији и осврнуо се на историјат CISM, посебно наглашавајући мото ове организације „пријатељство кроз спорт”.

– Тај мото CISM није само изазов, већ је и задатак за све. Све чланице CISM треба да се ангажују да испуне тај задатак најбоље што могу и у наредним данима на нама је, окупљенима на овој конференцији, да наставимо да радимо на томе – поручио је пуковник Шведе.

Међународни савет за војне спортове (CISM) формиран је 1948. године у Ници, Француска, као јединствена, интердисциплинарна светска војна спортска организација и данас окупља оружане снаге 140 земаља света. Република Србија примљена је као његова 127. чланица 2003. године и бележи учешће и организацију у приближно 200 спортских активности на којима је освојено 88 одличја.

https://www.va.mod.gov.rs/cir/1184/ministar-vucevic-otvorio-evropsku-konferenciju-cism-1184

Total Page Visits: 88 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *