АСОЦИЈАЦИЈА ПРИСУСТВОВАЛА 3. БИЛАТЕРАЛНОМ АТЛЕТСКОМ МИТИНГУ У ДВОРАНИ

У склопу војне касарне „Генерал Јован Мишковић“, у Атлетској дворани у Београду, 02. децембра 2021. године, одржан је „3. Билатерални атлетски митинг у дворани“ између кадетских репрезентација војних академија Руске Федерације и Републике Србије.

Организатор је била је Војна академија Универзитета одбране, као носилац активности испред Министарства одбране и Војске Србије, уз подршку Генералштаба Војске Србије, Протокола Министарства одбране, Делегације Републике Србије при Међународном Савету за војне спортове – CISM и Српског атлетског савеза.

Укупно 25 кадета Републике Србије и 13 Руске Федерације надметали су се у мушкој и женској конкуренцији у 7 атлетских дисциплина: бацању кугле, скоку у даљ, тркама на 60, 400, 800 и 1.500 метара и у штафети на 4×200 метара – микс.

Церемонији свечаног отварања такмичења присуствовао је др Небојша Стефановић – министар одбране Републике Србије, високи представници војних сектора: генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић – ректор Универзитета одбране, пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић – начелник Војне академије, пуковник Миливоје Пајовић – шеф Делегације Републике Србије при CISM, пуковник Евгениј Анпилов – помоћник изасланика одбране Руске Федерације, потпуковник Елена Донкина – руководилац делегације Руске Федерације и други уважени гости, као и представници спортских институција и савеза Републике Србије: Урош Прибићевић – в.д. помоћник министра омладине и спорта Републике Србије и руководилац Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције, др Данијел Жупић – директор Покрајинског Завода за спорт и медицину спорта, Слободан Бранковић – директор Атлетског савеза Србије и Филип Вешовић – ген. секретар Асоцијације Спорт за све Србије.

Током реализације протокола, интониране су химне земаља, а генерал-потпуковник Радовановић, у знак захвалности одржавања такмичења, уручио је плакету помоћнику изасланика одбране Руске Федерације Антилову и захвалницу директору Српског атлетског савеза Бранковићу, као традиционалном партнеру у организацији атлетских манифестација.

Помоћник Анпилов истакао је да му је велика част што присуствује оваквом догађају уз констатацију да је добра физичка припрема залог за успех на такмичењу. Пожелео је да победи најбољи.

Министар Стефановић је пожелео добродошлицу руским кадетима у нашу земљу. Истакао је да је овај атлетски митинг трећи меч између кадетских репрезентација војних академија две државе и да му је драго што је наша Војна академија спремна и озбиљно схватила такмичење, уверен да ће спортисти дати све од себе да постигну најбоље могуће резултате. Након тога, званично је прогласио отвореним „3. Билатерални атлетски митинг у дворани“.

Концепт пројекта базира се на јачању узајамног поверења и сарадње између војних академија Руске Федерације и Републике Србије, при чему се, у двогодишњем циклусу, обе стране смењују у организацији предметног атлетског митинга. Први атлетски митинг у дворани одржан је 2019. године у Београду, а други у Москви 2020. године.

Најуспешнијима у такмичењу додељене су медаље и дипломе. Вешовићу је припала част да додели признања најбољима у атлетској дисциплини бацање кугле, у мушкој и женској конкуренцији.

Запажен допринос спортском амбијенту у Атлетској дворани дали су, поред кадета Војне академије и ученика Средње стручне војне школе и Војне гимназије, припадници Репрезентативног оркестра Гарде и октет Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, који су музичким наступом и одабраним нумерама тренутке спортске приредбе учинили посебним.

Учешће кадета на „3. Билатералном атлетском митингу у дворани“ представља главни тест и увод у припремни период кандидата за наступ на 3. Светским кадетским играма, које ће бити одржане од 04-12. августа 2022. године у Сант Петерсбургу, Руска Федерација. Желимо да на овој највећој смотри кадета-спортиста на свету атлетичари Војне академије успешно представљају и промовишу нашу државу и војску кроз остваривање запажених спортских постигнућа, као што су то већ чинили раније на 1. Играма одржаним 2010. године у Анкари, Турска.

Асоцијација, као придружени члан Делегације Републике Србије при CISM, континуирано прати активности спорта у војсци. Перманентно показујући како се стичу знања и вештине за одржавање физичке кондиције, пре свега ради здравља, војска је традиционално пружала подршку телесном васпитању грађана и програмима у области спортске рекреације. Упућујемо честитке Министарству одбране и Војсци Републике Србије за врло добру организацију манифестације и остварене резултате.

https://www.mod.gov.rs/lat/tekst/18098/ministar-stefanovic-otvorio-3-bilateralni-atletski-miting-18098

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=701842

Total Page Visits: 679 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *