ASOCIJACIJA PRISUSTVOVALA 3. BILATERALNOM ATLETSKOM MITINGU U DVORANI

U sklopu vojne kasarne „General Jovan Mišković“, u Atletskoj dvorani u Beogradu, 02. decembra 2021. godine, održan je „3. Bilateralni atletski miting u dvorani“ između kadetskih reprezentacija vojnih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije.

Organizator je bila je Vojna akademija Univerziteta odbrane, kao nosilac aktivnosti ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz podršku Generalštaba Vojske Srbije, Protokola Ministarstva odbrane, Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom Savetu za vojne sportove – CISM i Srpskog atletskog saveza.

Ukupno 25 kadeta Republike Srbije i 13 Ruske Federacije nadmetali su se u muškoj i ženskoj konkurenciji u 7 atletskih disciplina: bacanju kugle, skoku u dalj, trkama na 60, 400, 800 i 1.500 metara i u štafeti na 4×200 metara – miks.

Ceremoniji svečanog otvaranja takmičenja prisustvovao je dr Nebojša Stefanović – ministar odbrane Republike Srbije, visoki predstavnici vojnih sektora: general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović – rektor Univerziteta odbrane, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević – načelnik Vojne akademije, pukovnik Milivoje Pajović – šef Delegacije Republike Srbije pri CISM, pukovnik Evgenij Anpilov – pomoćnik izaslanika odbrane Ruske Federacije, potpukovnik Elena Donkina – rukovodilac delegacije Ruske Federacije i drugi uvaženi gosti, kao i predstavnici sportskih institucija i saveza Republike Srbije: Uroš Pribićević – v.d. pomoćnik ministra omladine i sporta Republike Srbije i rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije, dr Danijel Župić – direktor Pokrajinskog Zavoda za sport i medicinu sporta, Slobodan Branković – direktor Atletskog saveza Srbije i Filip Vešović – gen. sekretar Asocijacije Sport za sve Srbije.

Tokom realizacije protokola, intonirane su himne zemalja, a general-potpukovnik Radovanović, u znak zahvalnosti održavanja takmičenja, uručio je plaketu pomoćniku izaslanika odbrane Ruske Federacije Antilovu i zahvalnicu direktoru Srpskog atletskog saveza Brankoviću, kao tradicionalnom partneru u organizaciji atletskih manifestacija.

Pomoćnik Anpilov istakao je da mu je velika čast što prisustvuje ovakvom događaju uz konstataciju da je dobra fizička priprema zalog za uspeh na takmičenju. Poželeo je da pobedi najbolji.

Ministar Stefanović je poželeo dobrodošlicu ruskim kadetima u našu zemlju. Istakao je da je ovaj atletski miting treći meč između kadetskih reprezentacija vojnih akademija dve države i da mu je drago što je naša Vojna akademija spremna i ozbiljno shvatila takmičenje, uveren da će sportisti dati sve od sebe da postignu najbolje moguće rezultate. Nakon toga, zvanično je proglasio otvorenim „3. Bilateralni atletski miting u dvorani“.

Koncept projekta bazira se na jačanju uzajamnog poverenja i saradnje između vojnih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije, pri čemu se, u dvogodišnjem ciklusu, obe strane smenjuju u organizaciji predmetnog atletskog mitinga. Prvi atletski miting u dvorani održan je 2019. godine u Beogradu, a drugi u Moskvi 2020. godine.

Najuspešnijima u takmičenju dodeljene su medalje i diplome. Vešoviću je pripala čast da dodeli priznanja najboljima u atletskoj disciplini bacanje kugle, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Zapažen doprinos sportskom ambijentu u Atletskoj dvorani dali su, pored kadeta Vojne akademije i učenika Srednje stručne vojne škole i Vojne gimnazije, pripadnici Reprezentativnog orkestra Garde i oktet Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, koji su muzičkim nastupom i odabranim numerama trenutke sportske priredbe učinili posebnim.

Učešće kadeta na „3. Bilateralnom atletskom mitingu u dvorani“ predstavlja glavni test i uvod u pripremni period kandidata za nastup na 3. Svetskim kadetskim igrama, koje će biti održane od 04-12. avgusta 2022. godine u Sant Petersburgu, Ruska Federacija. Želimo da na ovoj najvećoj smotri kadeta-sportista na svetu atletičari Vojne akademije uspešno predstavljaju i promovišu našu državu i vojsku kroz ostvarivanje zapaženih sportskih postignuća, kao što su to već činili ranije na 1. Igrama održanim 2010. godine u Ankari, Turska.

Asocijacija, kao pridruženi član Delegacije Republike Srbije pri CISM, kontinuirano prati aktivnosti sporta u vojsci. Permanentno pokazujući kako se stiču znanja i veštine za održavanje fizičke kondicije, pre svega radi zdravlja, vojska je tradicionalno pružala podršku telesnom vaspitanju građana i programima u oblasti sportske rekreacije. Upućujemo čestitke Ministarstvu odbrane i Vojsci Republike Srbije za vrlo dobru organizaciju manifestacije i ostvarene rezultate.

https://www.mod.gov.rs/lat/tekst/18098/ministar-stefanovic-otvorio-3-bilateralni-atletski-miting-18098

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=701842

Total Page Visits: 522 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.