АСОЦИЈАЦИЈА ПРИСУСТВОВАЛА ДАНУ ВОЈНОГ СПОРТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Поводом обележавања Дана војног спорта, Делегација Републике Србије при Међународном Савету за војне спортове – CISM организовала је централну свечаност у сали Дома Војске Србије, у Београду 25. јануара 2024. године.

Дан војног спорта обележава се у знак сећања на дан када је официр Војске Краљевине Србије поручник Александар Јосифовић освојио прво место на великом Међународном официрском мачевалачком турниру 1907. године у Холандији, организованом поводом стогодишњице рада на развитку физичке културе у тој земљи.

Свечаности је присуствовао велики број званица међу којима су били потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић са припадницима Министарства одбране и Војске Србије, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, државни секретар Министарства спорта Републике Србије Марко Кешељ, Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, као и представници државних и спортских институција, спортских савеза и других партнерских организација, међу којима је био у име Асоцијације Спорт за све Србије ген. секретар Филип Вешовић.

На почетку програма интониране су химне Републике Србије и CISM, а након тога у име домаћина присутнима се обратио Шеф Делегације Републике Србије при CISM потпуковник доц. др  Негован Иванковић, који је истакао је да се први пут у нашој историји обележава Дан војног спорта који је установљен као сећање на нашу славну војничку историју прожету спортом.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић у свом обраћању истакао је да је спорт нераздвојни сегмент војске и да је војска без спорта незамислива. Осврнуо се и на наше претке који су остварили велике резултате, оставили нам озбиљан легат и обавезали нас. Пожелео је председнику Олимпијског комитета Србије успешну годину и да наставе низ победа уз подршку Министарства одбране и Војске Србије, а свим спортистима пожелео је да уз јачање општег, спортског и витешког духа нижу нове победе.

У оквиру програма приказан је и филм о најзначајнијим спортским успесима припадника Министарства одбране и Војске Србије оствареним у 2023. години, а свечаност је уприличио и наступ Мешовитог хора и оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

У наставку, министар Вучевић, у пратњи председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића и потпуковника доц. др Негована Иванковића, уручио је признања најуспешнијим спортистима и спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2023. години.

Признање за најбољег спортисту у претходној години добио је водник Ђуро Борбељ из Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране за остварене резултате учешћем у бројним тркама, док је признање за најбољу спортску екипу у 2023. години припало припадницима падобранске екипе „Небеске видре“.

https://www.va.mod.gov.rs/cir/1247/ministar-vucevic-prisustvovao-obelezavanju-dana-vojnog-sporta-1247

https://www.dnevnik.rs/politika/na-dan-vojnog-sporta-ministar-urucio-nagrade-vucevic-vi-stvarate-jacane-viteskog-timskog

Total Page Visits: 141 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *