ASOCIJACIJA PRISUSTVOVALA OTVARANJU 13. CISM FUTSAL KUPA ZA MIR

Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom Savetu za vojne sportove – CISM nosilac je aktivnosti organizacije i realizacije sportske priredbe „13. CISM Futsal kup za mir“, koja se održava od 20-24. juna u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ – SPENS u Novom Sadu. Turnir okuplja futsal reprezentacije oružanih snaga bivše SFRJ i predstavlja delotvorno sredstvo jačanja mira, tolerancije i saradnje. Manifestacija se realizuje se od 2009. godine kada je održan prvi turnir u Beogradu i predstavlja aktivnost od izuzetnog značaja u programu CISM – „Sport i mir“.

Futsal kup za mir u Novom Sadu organizovan je od strane Delegacije Republike Srbije pri CISM, Ministarstva odbrane i vojske Srbije i partnera – predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, Pokrajinskog Zavoda za sport i medicinu sporta, Fudbalskog saveza Novog sada, Turističke organizacije Vojvodine i Novog Sada i SPC SPENS. Kroz treći ciklus takmičenja okupio je futsal vojne reprezentacije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Predstavnik Asocijacije Sport za sve Srbije – gen. sekretar Filip Vešović, odazvao se pozivu da kao pridruženi član Delegacije Republike Srbije pri CISM prisustvuje svečanosti otvaranja Futsal kupa za mir.

Učesnike turnira i goste Novog Sada pozdravio je u Konferencijskoj sali direktor SPENS-a Dragan Milić i izrazio zahvalnost organizatoru što su ovaj objekat izabrali za organizaciju ovog značajnog međunarodnog sportskog događaja. Istovremeno izneo je i svoje uverenje da će učesnici iz svih vojnih reprezentacija dostojno zastupati duh fer pleja i prijateljstva i uz sportsku sreću ostvariti željeni rezultat na ovom turniru.

Nakon toga, zvanični gosti pristupili su ceremoniji svečanog  otvaranja programa, gde su u maloj sali SPENS-a intonirane himne CISM i domaćina Republike Srbije.

Zvanično otvarajući ceremoniju, predstavnik CISM pukovnik Ričard Emeha iz oružanih snaga Nigerije podsetio je da je CISM osnovan da okupi vojnike sa svih kontinenata na sportskom terenu umesto na bojnom polju kako bi doprineli miru u svetu. Zahvalio se državnim zvaničnicima, delegacijama i Organizacionom odboru i pozvao sve igrače na fer plej i „Prijateljstvo kroz sport“.

V.d. šefa Delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik dr Negovan Ivanković svečano je otvorio sportsku manifestaciju objašnjavajući da je za sedište odigravanja kupa za mir izabran baš grad Novi Sad – ovogodišnja Evropska prestonica kulture i da su pobednici svi zajedno jer se kroz sport potvrđuje prijateljstvo.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta izrazio je zahvalnost Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i Generalnom sekretarijatu CISM iz Brisela na ukazanom poverenju da Novi Sad bude domaćin ovako značajnog događaja. U svom obraćanju istakao je da je sport najdelotvornije sredstvo za uspostavljanje, održavanje i jačanje prijateljstava, fizičke forme i zdravlja kod svih populacija.

U nastavku svečanosti, potpukovnik dr Negovan Ivanković uručio je priznanja saradnicima u organizaciji kupa: Prvoj brigadi Kopnene vojske, Vojnoj akademiji, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine,  Gradu Novom Sadu, Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta, SPC SPENS, Fudbalskom savezu Novog Sada i Udruženju „Folklorika“ Novi Sad.

Tim povodom, obratio se i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji je istakao da Novi Sad, pored toga što je Evropska prestonica kulture, grad mladih ili IT centar, važi i za mesto gde se održavaju najrazličitije sportske manifestacije, a ove nedelje biće domaćin vojnih igara, bivših jugoslovenskih republika u disciplini futsal. Prepoznali smo značaj ove manifestacije koja neguje sportski duh i dobrosusedske odnose i sa zadovoljstvom je podržali.

Delegacija Republike Srbije pri CISM, počev od 2003. godine baštini realizaciju 170 aktivnosti, 83 odličja sa prvenstava i zapažen ugled u CISM.

Asocijacija, kao pridruženi član, kontinuirano prati aktivnosti sporta u vojsci. Takođe, svojim delovanjem pridružuje se jačanju saradnje balkanskih zemalja kroz aktivnosti i programe u oblasti sportske rekreacije i sporta u firmama. Upućujemo čestitke Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za vrlo dobro osmišljen koncept uzajamnog povezivanja prijateljskih zemalja kroz sport, koji ukazuje na vrednosti koje svi zajedno baštinimo na ovim prostorima.

https://www.mod.gov.rs/cir/18940/otvoren-13-cism-futsal-kup-za-mir-18940

http://www.novisad.rs/lat/otvoren-13-cism-futsal-kup-za-mir

http://www.spens.rs/vesti-arhiva/13-cism-%d1%84%d1%83%d1%82%d1%81%d0%b0%d0%bb-%d0%ba%d1%83%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%80/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=739265

https://www.dnevnik.rs/sport/ostali-sportovi/u-novom-sadu-poceo-13-cism-futsal-kup-za-mir-20-06-2022

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/u-novom-sadu-pocela-vojna-sportska-manifestacija-13.-cism-futsal-kup-za-mir_1350810.html

Total Page Visits: 203 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.