АСОЦИЈАЦИЈА ПРИСУСТВОВАЛА ОТВАРАЊУ 13. CISM ФУТСАЛ КУПА ЗА МИР

Делегација Републике Србије при Међународном Савету за војне спортове – CISM носилац је активности организације и реализације спортске приредбе „13. CISM Футсал куп за мир“, која се одржава од 20-24. јуна у Спортском и пословном центру „Војводина“ – СПЕНС у Новом Саду. Турнир окупља футсал репрезентације оружаних снага бивше СФРЈ и представља делотворно средство јачања мира, толеранције и сарадње. Манифестација се реализује се од 2009. године када је одржан први турнир у Београду и представља активност од изузетног значаја у програму CISM – „Спорт и мир“.

Футсал куп за мир у Новом Саду организован је од стране Делегације Републике Србије при CISM, Министарства одбране и војске Србије и партнера – представника Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Града Новог Сада, Покрајинског Завода за спорт и медицину спорта, Фудбалског савеза Новог сада, Туристичке организације Војводине и Новог Сада и СПЦ СПЕНС. Кроз трећи циклус такмичења окупио је футсал војне репрезентације из Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије.

Представник Асоцијације Спорт за све Србије – ген. секретар Филип Вешовић, одазвао се позиву да као придружени члан Делегације Републике Србије при CISM присуствује свечаности отварања Футсал купа за мир.

Учеснике турнира и госте Новог Сада поздравио је у Конференцијској сали директор СПЕНС-а Драган Милић и изразио захвалност организатору што су овај објекат изабрали за организацију овог значајног међународног спортског догађаја. Истовремено изнео је и своје уверење да ће учесници из свих војних репрезентацијa достојно заступати дух фер плеја и пријатељства и уз спортску срећу остварити жељени резултат на овом турниру.

Након тога, званични гости приступили су церемонији свечаног  отварања програма, где су у малој сали СПЕНС-а интониране химне CISM и домаћина Републике Србије.

Званично отварајући церемонију, представник CISM пуковник Ричард Емеха из оружаних снага Нигерије подсетио је да је CISM основан да окупи војнике са свих континената на спортском терену уместо на бојном пољу како би допринели миру у свету. Захвалио се државним званичницима, делегацијама и Организационом одбору и позвао све играче на фер плеј и „Пријатељство кроз спорт“.

В.д. шефа Делегације Републике Србије при CISM потпуковник др Негован Иванковић свечано је отворио спортску манифестацију објашњавајући да је за седиште одигравања купа за мир изабран баш град Нови Сад – овогодишња Европска престоница културе и да су победници сви заједно јер се кроз спорт потврђује пријатељство.

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста изразио је захвалност Министарству одбране и Војсци Србије, као и Генералном секретаријату CISM из Брисела на указаном поверењу да Нови Сад буде домаћин овако значајног догађаја. У свом обраћању истакао је да је спорт најделотворније средство за успостављање, одржавање и јачање пријатељстава, физичке форме и здравља код свих популација.

У наставку свечаности, потпуковник др Негован Иванковић уручио је признања сарадницима у организацији купа: Првој бригади Копнене војске, Војној академији, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину Војводине,  Граду Новом Саду, Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, СПЦ СПЕНС, Фудбалском савезу Новог Сада и Удружењу „Фолклорика“ Нови Сад.

Тим поводом, обратио се и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је истакао да Нови Сад, поред тога што је Европска престоница културе, град младих или ИТ центар, важи и за место где се одржавају најразличитије спортске манифестације, а ове недеље биће домаћин војних игара, бивших југословенских република у дисциплини футсал. Препознали смо значај ове манифестације која негује спортски дух и добросуседске односе и са задовољством је подржали.

Делегација Републике Србије при CISM, почев од 2003. године баштини реализацију 170 активности, 83 одличја са првенстава и запажен углед у CISM.

Асоцијација, као придружени члан, континуирано прати активности спорта у војсци. Такође, својим деловањем придружује се јачању сарадње балканских земаља кроз активности и програме у области спортске рекреације и спорта у фирмама. Упућујемо честитке Министарству одбране и Војсци Србије за врло добро осмишљен концепт узајамног повезивања пријатељских земаља кроз спорт, који указује на вредности које сви заједно баштинимо на овим просторима.

https://www.mod.gov.rs/cir/18940/otvoren-13-cism-futsal-kup-za-mir-18940

http://www.novisad.rs/lat/otvoren-13-cism-futsal-kup-za-mir

http://www.spens.rs/vesti-arhiva/13-cism-%d1%84%d1%83%d1%82%d1%81%d0%b0%d0%bb-%d0%ba%d1%83%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%80/

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=739265

https://www.dnevnik.rs/sport/ostali-sportovi/u-novom-sadu-poceo-13-cism-futsal-kup-za-mir-20-06-2022

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/u-novom-sadu-pocela-vojna-sportska-manifestacija-13.-cism-futsal-kup-za-mir_1350810.html

Total Page Visits: 371 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *