ASOCIJACIJA REALIZOVALA PROGRAM29. OTVORENOG SKI FESTIVALA SPORTA ZA SVE – KOPAONIK 2022

Asocijacija Sport za sve Srbije je na Kopaoniku, u periodu od 23-27. marta 2022. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije, realizovala program 29. Otvorenog Ski festivala sporta za sve.

Ovaj impozantan tradicionalni skup okupio je više od 550 učesnika među kojima je bio veliki broj sportskih stručnjaka i sportskih udruženja, članova sindikalnih organizacija, predstavnika lokalnih uprava i zaposlenih u firmama, kao i individualaca i posetilaca Ski centra Kopaonik, zaljubljenika u snežne sportove i rekreativne aktivnosti.

Programski koncept pratili su i zvaničnici među kojima su bili: predsednik Balkanske Asocijacije radničkog sporta – Dragan Ćurlinov, nekadašnji predsednik Jugoslovenskog saveza Sport za sve – dr Ratomir Vasović, predsednik Crnogorskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ – Gligorije Vojinović, predsednica Sportskog saveza Vojvodine – Jasmina Juras, predsednik Sportskog saveza Beograda – Dragan Tomašević i drugi.

Prateći međunarodni nivo delovanja kao i program Balkanske Asocijacije radničkog sporta – BAWS, osim učesnika iz Republike Srbije, u programskim aktivnostima priključile su se i ekipe organizacija iz drugih zemalja regiona: Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore.

Predsednik Asocijacije Branko Vujović obratio se prisutnima na centralnom platou Ski centra Kopaonik i zvanično proglasio početak programa Ski festa, nakon čega su startovale planirane aktivnosti.

U skladu sa definisanim planom, tokom trajanja festivala stručni tim Asocijacije koordinirao je nizom takmičarskih, edukativnih i zabavnih aktivnosti, prateći misiju AKTIVNA SRBIJA 2030  i ciljeve sporta za sve u funkciji zdravlja, obrazovanja, ravnopravnosti polova, društvene odgovornosti i socijalne inkluzije, očuvanja životne sredine i opšteg kvaliteta života.

Kvalitetno druženje i dobro raspoloženje pratilo je i takmičenja u alpskim disciplinama – slalomu i veleslalomu, kao i alpskom orijentiringu, foto safariju, odbojci na snegu, obaranju ruku, nadvlačenju konopca, pikadu i šahu, gde su ekipe i pojedinci osvajali nagrade. Zainteresovani su učestvovali i u svakodnevno organizovanoj šetnji na krpljama.

Kroz edukaciju na snegu organizovana je besplatna škola skijanja za početnike, u saradnji sa Srpskim Udruženjem učitelja i trenera sportova na snegu, koju je uspešno savladalo blizu 100 polaznika uz značajno angažovanje sportskih stručnjaka.

U okviru edukativnog programa održana je i online 9. Međunarodna Naučna konferencija „Antroploški i teoantropološki pogled na fizičke aktivnosti od Konstantina Velikog do danas“, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini, FIEP Srbije, Asocijacije Sport za sve Srbije i saradnji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, Nišu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koju su pratili i sportski stručnjaci – korisnici dozvola za rad u sportu za sve. http://konferencija.dif.pr.ac.rs/

Tokom trajanja festivala održani su sastanci sa predstavnicima organizacija Makedonske Asocijacije „Sport za site bez granici“ iz Gevgelije, Crnogorskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i Bosanske reprezentativne asocijacije za vrednosne prilike – BRAVO. Razgovori su vođeni u cilju podizanja kapaciteta održivosti i razvoja sporta za sve na međunarodnom planu, kao i sistemskog povezivanja uz razmenu iskustava i planiranje zajedničkih aktivnosti i projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

Na završnoj ceremoniji dodele nagrada i priznanja, koja se održala na centralnom platou Ski centra Kopaonik, najuspešnijima po disciplinama uručene su medalje, diplome i pehari. Sportskim organizacijama, ustanovama i firmama koje su dale doprinos realizaciji programa Ski festa dodeljene su zahvalnice: Savez sport za sve Vojvodine, Sportski savez Vojvodine, Asocijacija Sport za sve „Novi Pazar“, NIS a.d. Novi Sad, LAV auto, KEPROM, Metronik Inžinjering, Sindikat samostalnih preduzetnika Opštine Žabalj, Konoba Akustik, Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja a.d. Pljevlja, Makedonska Asocijacija „Sport za site bez granici“ Gevgelija, ENEL Romania, NIKOLA Berane, DESETKA Berane, JP Skijališta Srbije, Ski škola Snow Stars Team i hotelima Grand,Gorski, Angella,Vila Jezero.

Pehar za Fair Play dodelio je gen. sekretar Asocijacije Filip Vešović ekipi Asocijacije Sport za sve Valjevo, koja je učešćem u svim programskim sadržajima pokazala visok nivo solidarnosti.

Predsednik Asocijacije Branko Vujović dodelio je pehar za Sveukupnog pobednika ekipi kompanije ENEL iz Rumunije.

Veliku zahvalnost dugujemo JP Skijališta Srbije, koje je sa svojim osobljem i tehnikom dalo značajan doprinos u organizaciji i obezbeđivanju potrebne logistike za kvalitetno održavanje programskog sadržaja na snegu. Zahvaljujemo se i hotelijerima na podršci i ponudi smeštajnih kapaciteta: Grand,Gorski, Angella iVila Jezero,kako bi se svi učesnici festivala osećali izuzetno prijatno i ugodno na Kopaoniku.

Marketinška kompanija Marcons iz Novog Sada pružila je podršku i propratila kompletan sadržaj Ski festa. Takođe, učinila je napor da se kroz post produkciju izradi kvalitetan video materijal za potrebe daljeg promovisanja tradicionalnog programa sporta za sve. Zvanični fotograf Ski festa bio je Dragan Burnać. Ovogodišnji Ski fest još jednom je skrenuo pažnju široj javnosti na značaj delovanja celokupnog sistema sporta za sve. Zainteresovanost učesnika bila je na visokom nivou što je još jedan od pokazatelja da je dugogodišnji programski koncept sve više dostupan različitim strukturama stanovništva kojima je potrebna rekreacija u zimskim planinskim uslovima boravka.

Total Page Visits: 2133 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *