АСОЦИЈАЦИЈА РЕАЛИЗОВАЛА ПРОГРАМ29. ОТВОРЕНОГ СКИ ФЕСТИВАЛА СПОРТА ЗА СВЕ – КОПАОНИК 2022

Асоцијација Спорт за све Србије је на Копаонику, у периоду од 23-27. марта 2022. године, под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије, реализовала програм 29. Отвореног Ски фестивала спорта за све.

Овај импозантан традиционални скуп окупио је више од 550 учесника међу којима је био велики број спортских стручњака и спортских удружења, чланова синдикалних организација, представника локалних управа и запослених у фирмама, као и индивидуалаца и посетилаца Ски центра Копаоник, заљубљеника у снежне спортове и рекреативне активности.

Програмски концепт пратили су и званичници међу којима су били: председник Балканске Асоцијације радничког спорта – Драган Ћурлинов, некадашњи председник Југословенског савеза Спорт за све – др Ратомир Васовић, председник Црногорског савеза спортске рекреације „Спорт за све“ – Глигорије Војиновић, председница Спортског савеза Војводине – Јасмина Јурас, председник Спортског савеза Београда – Драган Томашевић и други.

Пратећи међународни ниво деловања као и програм Балканске Асоцијације радничког спорта – BAWS, осим учесника из Републике Србије, у програмским активностима прикључиле су се и екипе организација из других земаља региона: Румуније, Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе.

Председник Асоцијације Бранко Вујовић обратио се присутнима на централном платоу Ски центра Копаоник и званично прогласио почетак програма Ски феста, након чега су стартовале планиране активности.

У складу са дефинисаним планом, током трајања фестивала стручни тим Асоцијације координирао је низом такмичарских, едукативних и забавних активности, пратећи мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030  и циљеве спорта за све у функцији здравља, образовања, равноправности полова, друштвене одговорности и социјалне инклузије, очувања животне средине и општег квалитета живота.

Квалитетно дружење и добро расположење пратило је и такмичења у алпским дисциплинама – слалому и велеслалому, као и алпском оријентирингу, фото сафарију, одбојци на снегу, обарању руку, надвлачењу конопца, пикаду и шаху, где су екипе и појединци освајали награде. Заинтересовани су учествовали и у свакодневно организованој шетњи на крпљама.

Кроз едукацију на снегу организована је бесплатна школа скијања за почетнике, у сарадњи са Српским Удружењем учитеља и тренера спортова на снегу, коју је успешно савладало близу 100 полазника уз значајно ангажовање спортских стручњака.

У оквиру едукативног програма одржана је и online 9. Међународна Научна конференција „Антроплошки и теоантрополошки поглед на физичке активности од Константина Великог до данас“, у организацији Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини, FIEP Србије, Асоцијације Спорт за све Србије и сарадњи Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Нишу, Источном Сарајеву, Бањој Луци, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, коју су пратили и спортски стручњаци – корисници дозвола за рад у спорту за све. http://konferencija.dif.pr.ac.rs/

Током трајања фестивала одржани су састанци са представницима организација Македонске Асоцијације „Спорт за сите без граници“ из Гевгелије, Црногорског савеза спортске рекреације „Спорт за све“ и Босанске репрезентативне асоцијације за вредносне прилике – BRAVO. Разговори су вођени у циљу подизања капацитета одрживости и развоја спорта за све на међународном плану, као и системског повезивања уз размену искустава и планирање заједничких активности и пројеката који се финансирају из фондова ЕУ.

На завршној церемонији доделе награда и признања, која се одржала на централном платоу Ски центра Копаоник, најуспешнијима по дисциплинама уручене су медаље, дипломе и пехари. Спортским организацијама, установама и фирмама које су дале допринос реализацији програма Ски феста додељене су захвалнице: Савез спорт за све Војводине, Спортски савез Војводине, Асоцијација Спорт за све „Нови Пазар“, НИС а.д. Нови Сад, ЛАВ ауто, КЕПРОМ, Метроник Инжињеринг, Синдикат самосталних предузетника Општине Жабаљ, Коноба Акустик, Синдикална организација радника Рудника угља а.д. Пљевља, Македонска Асоцијација „Спорт за сите без граници“ Гевгелија, ENEL Romania, НИКОЛА Беране, ДЕСЕТКА Беране, ЈП Скијалишта Србије, Ски школа Snow Stars Team и хотелима Grand,Gorski, Angella,Vila Jezero.

Пехар за Fair Play доделио је ген. секретар Асоцијације Филип Вешовић екипи Асоцијације Спорт за све Ваљево, која је учешћем у свим програмским садржајима показала висок ниво солидарности.

Председник Асоцијације Бранко Вујовић доделио је пехар за Свеукупног победника екипи компаније ENEL из Румуније.

Велику захвалност дугујемо ЈП Скијалишта Србије, које је са својим особљем и техником дало значајан допринос у организацији и обезбеђивању потребне логистике за квалитетно одржавање програмског садржаја на снегу. Захваљујемо се и хотелијерима на подршци и понуди смештајних капацитета: Grand,Gorski, Angella иVila Jezero,како би се сви учесници фестивала осећали изузетно пријатно и угодно на Копаонику.

Маркетиншка компанија Marcons из Новог Сада пружила је подршку и пропратила комплетан садржај Ски феста. Такође, учинила је напор да се кроз пост продукцију изради квалитетан видео материјал за потребе даљег промовисања традиционалног програма спорта за све. Званични фотограф Ски феста био је Драган Бурнаћ. Овогодишњи Ски фест још једном је скренуо пажњу широј јавности на значај деловања целокупног система спорта за све. Заинтересованост учесника била је на високом нивоу што је још један од показатеља да је дугогодишњи програмски концепт све више доступан различитим структурама становништва којима је потребна рекреација у зимским планинским условима боравка.

Total Page Visits: 2522 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *