Asocijacija Sport za sve Srbije na 9. MOVE Kongresu i Generalnoj Skupštini ISCA u Budimpešti, Mađarska

Delegacija Asocijacije Sport za sve Srbije u sastavu: Branko Vujović – predsednik, prof. dr Dušan Mitić – potpredsednik, mr Dejan Marsenić – član Upravnog odbora, Marko Adamović – član Komisije za međunarodnu saradnju, dr Goran Prebeg – član Stručnog odbora, Marina Vukotić – stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte i Filip Vešović – stručni saradnik, pratila je i aktivno učestvovala u radu 9. MOVE Kongresa u organizaciji Međunarodne Asocijacije za sport i kulturu (ISCA), u Budimpešti, Mađarska.
Kongres, koji se održao u periodu od 16-18. oktobra 2019. godine, pod nazivom „Change the game: It’s your MOVE“ pratilo je 477 učesnika iz 240 organizacija iz 62 zemlje sveta sa 5 kontinenata.
Na svečanom otvaranju kongresa, u Mađarskom Kongresnom centru, mnogobrojne učesnike pozdravili su predsednik ISCA-e Mogens Kirkeby, predsednik Mađarske Asocijacije za školski i univerzitetski sport Gabor Balogh i član Evropske Komisije Tibor Navracsics.

Adrienn Banhegyi, prvakinja sveta u preskakanju konopca, uz muzičko-plesni performans i kroz raznovrsne tehnike i modele vežbanja preskakanja konopca dala je posebnu notu svečanom otvaranju manifestacije.
Delegacija je tokom boravka u Budimpešti pratila seriju kongresnih predavanja sa različitim temama (Fizička aktivnost i zdravlje, Diplomatija bazičnog sporta, Mesta za fizičku aktivnost i pravljenje novih prostora, Fizička aktivnost i deca, Mogućnosti finansiranja).

17. oktobra 2019. godine, Ambasador Srbije u Mađarskoj, NJ. E. Ivan Todorov primio je sedmočlanu delegaciju Asocijacije Sport za sve Srbije. Prijemu je prisustvovao i drugi sekretar gospodin Aleksandar Lončarević.
Ambasador je organizacijom prijema ukazao veliko interesovanje i poštovanje prema radu i programima Asocijacije Sporta za sve Srbije i izrazio želju da ubuduće podrži projekte i inicijative Asocijacije. Podrška ambasadora NJ. E. Todorova, koji je ostvareni vrhunski sportista i srpski olimpijac, kao i istaknuti sportski radnik u Srbiji, daje poseban značaj i ukazuje na to da Srbija pored vrhunskog sporta, daje značaj i da se stvore uslovi da se svi njeni građani bave sportom i sportskom rekreacijom u funkciji zdravlja.
U svom izlaganju, ukazao je na prijateljske odnose Republike Mađarske i Republike Srbije koji su rezultirali sporazumom koji će u budućnosti podržati i unaprediti sportske programe i sportsku infrastrukturu.
Tokom prijema, delegacija je imala čast da obiđe prelepo zdanje Srpske ambasade i da čuje zanimljive istorijske činjenice koje su obogatile istoriju i bliže povezale saradnju Republike Mađarske i Republike Srbije.
Predsednik Asocijacije zahvalio se ambasadoru na srdačnom prijemu i prilici da bliže upozna rad Asocijacije, nakon čega su razmenjeni skromi pokloni.
Nakon završenog kongresa, 19. oktobra 2019. godine, održana je i izborna sednica Generalne Skupštine ISCA-e, kojoj je delegacija Asocijacije dala svoj doprinos u radu. U članstvo je primljeno 30 novih organizacija i donete su odluke za unapređenje rada i funkcionisanja ISCA-e.


Na kongresu su doneti zaključci da je potrebno dopreti do ljudi koji su neaktivni, da pomerimo granice i promenimo pristup kako bismo se izborili sa poražavajućom činjenicom da 28% odraslih i 81% adolescenata na globalnom nivou ne ispunjavaju preporučeni minimum fizičke aktivnosti. To rezultira povećanjem prerane smrtnosti od 10%, plus povećan rizik od razvoja nezaraznih bolesti poput koronarne bolesti srca, dijabetesa, raka debelog creva i dojke. Posmatrano na globalnom nivou, to su uzroci u 71% smrtnih slučajeva.


Kongres je bio sjajna prilika da Asocijacija utvrdi stare i kreira nove mogućnosti i ideje za rad na zajedničkim međunarodnim projektima i ostvarivanju svoje MISIJE 2030 – AKTIVNA SRBIJA!

Total Page Visits: 917 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.