Асоцијација Спорт за све Србије на 9. MOVE Конгресу и Генералној Скупштини ISCA у Будимпешти, Мађарска

Делегација Асоцијације Спорт за све Србије у саставу: Бранко Вујовић – председник, проф. др Душан Митић – потпредседник, мр Дејан Марсенић – члан Управног одбора, Марко Адамовић – члан Комисије за међународну сарадњу, др Горан Пребег – члан Стручног одбора, Марина Вукотић – стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте и Филип Вешовић – стручни сарадник, пратила је и активно учествовала у раду 9. МОВЕ Конгреса у организацији Међународне Асоцијације за спорт и културу (ISCA), у Будимпешти, Мађарска.
Конгрес, који се одржао у периоду од 16-18. октобра 2019. године, под називом „Change the game: It’s your MOVE“ пратило је 477 учесника из 240 организација из 62 земље света са 5 континената.
На свечаном отварању конгреса, у Мађарском Конгресном центру, многобројне учеснике поздравили су председник ISCA-e Mogens Kirkeby, председник Мађарске Асоцијације за школски и универзитетски спорт Gabor Balogh и члан Европске Комисије Tibor Navracsics.

Adrienn Banhegyi, првакиња света у прескакању конопца, уз музичко-плесни перформанс и кроз разноврсне технике и моделе вежбања прескакања конопца дала је посебну ноту свечаном отварању манифестације.
Делегација је током боравка у Будимпешти пратила серију конгресних предавања са различитим темама (Физичка активност и здравље, Дипломатија базичног спорта, Места за физичку активност и прављење нових простора, Физичка активност и деца, Могућности финансирања).

17. октобра 2019. године, Амбасадор Србије у Мађарској, Њ. Е. Иван Тодоров примио је седмочлану делегацију Асоцијације Спорт за све Србије. Пријему је присуствовао и други секретар господин Александар Лончаревић.
Амбасадор је организацијом пријема указао велико интересовање и поштовање према раду и програмима Асоцијације Спорта за све Србије и изразио жељу да убудуће подржи пројекте и иницијативе Асоцијације. Подршка амбасадора Њ. Е. Тодорова, који је остварени врхунски спортиста и српски олимпијац, као и истакнути спортски радник у Србији, даје посебан значај и указује на то да Србија поред врхунског спорта, даје значај и да се створе услови да се сви њени грађани баве спортом и спортском рекреацијом у функцији здравља.
У свом излагању, указао је на пријатељске односе Републике Мађарске и Републике Србије који су резултирали споразумом који ће у будућности подржати и унапредити спортске програме и спортску инфраструктуру.
Током пријема, делегација је имала част да обиђе прелепо здање Српске амбасаде и да чује занимљиве историјске чињенице које су обогатиле историју и ближе повезале сарадњу Републике Мађарске и Републике Србије.
Председник Асоцијације захвалио се амбасадору на срдачном пријему и прилици да ближе упозна рад Асоцијације, након чега су размењени скроми поклони.
Након завршеног конгреса, 19. октобра 2019. године, одржана је и изборна седница Генералне Скупштине ISCA-е, којој је делегација Асоцијације дала свој допринос у раду. У чланство је примљено 30 нових организација и донете су одлуке за унапређење рада и функционисања ISCA-е.


На конгресу су донети закључци да је потребно допрети до људи који су неактивни, да померимо границе и променимо приступ како бисмо се изборили са поражавајућом чињеницом да 28% одраслих и 81% адолесцената на глобалном нивоу не испуњавају препоручени минимум физичке активности. То резултира повец́ањем преране смртности од 10%, плус повец́ан ризик од развоја незаразних болести попут коронарне болести срца, дијабетеса, рака дебелог црева и дојке. Посматрано на глобалном нивоу, то су узроци у 71% смртних случајева.


Конгрес је био сјајна прилика да Асоцијација утврди старе и креира нове могућности и идеје за рад на заједничким међународним пројектима и остваривању своје МИСИЈЕ 2030 – АКТИВНА СРБИЈА!

Total Page Visits: 1054 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *