ASOCIJACIJA UČESTVOVALA NA 1. MOVE KONGRESU LATINSKE AMERIKE

U periodu od 23-25. septembra 2022. godine, u Rio de Žaneiru, Brazil, održao se 1. MOVE Kongres Latinske Amerike. Kongres je realizovan u organizaciji Međunarodne Asocijacije za sport i kulturu – ISCA i Social Service of Commerce (Sesc RJ), neprofitne brazilske institucije koja se bavi  organizacijom i ponudom obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i rekreativnih programa i događaja. Takođe, u istom periodu, u cilju podrške Kongresu i podizanju kapciteta i unapređenja saradnje sa organizacijama iz Latinske Amerike, održana je i sednica Izvršnog Odbora ISCA. U ime Asocijacije Sport za sve Srbije ovim događajima prisustvovao je predsednik Asocijacije Branko Vujović.

Partneri u realizaciji 1. MOVE Kongresa Latinske Amerike – specijalnog izdanja otvorenog foruma o budućnosti sporta i fizičke aktivnosti, bili su UNHCR, UNESCO, SENAC i CREF1 Brazil.

Pre zvaničnog otvaranja Kongresa, 23. septembra održana je Sednica Izvršnog odbora ISCA, u okviru koje su učestvovali predstavnici 10 država članica ISCA, od kojih se 4 uključilo putem video linka. U okviru Dnevnog reda Sednice usvojen je finansijski izveštaj za 2021. godinu i u članstvo je primljeno 7 novih organizacija. Doneta je i odluka za formiranje Radne grupe za izmene i dopune ISCA Statuta, a svi prisutni članovi kao i oni putem video linka, imali su priliku da predstave aktivnosti svojih organizacija u poslednjih godinu dana  i predlože mere i aktivnosti za unapređenje programa ISCA.

Predstavili su se domaćini kongresa Sesk, kao i vodeća Asocijacija za razvoj sporta dece i mladih iz Argentine. Prilikom predstavljanja, domaćini su upoznali članove Izvršnog odbora sa svojom organizacijom i mogućnostima dalje saradnje, kao i svim pojedinostima vezanim za pripremu i organizaciju prvog Kongresa u Latinskoj Americi.

U skladu sa temom koja se bavila i pitanjem budućeg razvoja ISCA kao međunarodne organizacije, predsednik Vujović predstavio je najvažnije programe Asocijacije i istakao važnost organizacije festivala sporta za sve, kao i ulogu i značaj koji Asocijacija ima u razvoju sporta u firmama na Balkanu. Najavljena je priprema za predstojeći 2. Kongres sporta za sve Srbije koji je planiran da se održi krajem novembra ove godine i koji bi mogao biti dobar primer i za druge nacionalne organizacije članice ISCA. Predsednik Vujović se u svom obraćanju osvrnuo i na realizaciju međunarodnih programa i projekata, podizanje stručnih i drugih potencijala Asocijacije, teme Misije AKTIVNA SRBIJA 2030 kao i podršku i saradnju koju Asocijacija ostvaruje sa Ministarstvom omladine i sporta i drugim institucijama i organizacijama iz sistema sporta Republike Srbije. 

Kao jedan od zaključaka sednice bilo je pokretanje inicijative u cilju širenja ideje i programa ISCA na celoj teritoriji Latinske Amerike,  doneta je i odluka da se u okviru Izvršnog odbora i uz pomoć drugih eksperata, formira Radna grupa za razvoj i unapređenje sporta i kulture u Latinskoj Americi.

1. MOVE Kongres Latinske Amerike svečano je otvorio predsednik ISCA Mogens Kirkeby, dok je uvodno predavanje „Tendencije i značaj društva u stalnoj transformaciji“ održao Joel Jota, nekada profesionalni plivač, sada trener i mentor koji se bavi ličnim i profesionalnim razvojem sportista.

Kongres je okupio oko 300 delegata iz 8 zemalja Latinske Amerike, a ukupno 15 zemalja je učetvovalo i prezentovalo teme. U edukativnom delu kongresa predstavilo se 28 predavača u 5 sesija i 4 okrugla stola, a govornici iz Brazila, Kolumbije, Čilea, Meksika, Argentine, Kostarike i Kube razmatrali su koncept masovnog sporta iz četiri različita ugla, kroz teme:

  • Era, raznolikost i uticaj u sportu (Šta je sledeće?)Budućnost je raznolika!
  •  Upotreba tehnologije u sportskoj praksi, zdravlju i vitalnosti;
  •  Izazovi sporta kao održive prakse u borbi protiv klimatskih promena
  •  Sport i ljudski razvoj (Sport za mir).
https://bit.ly/3RmCon6

Učesnici kongresa imali su priliku da učestvuju i u mnogobrojnim sportsko – rekreativnim aktivnostima, da se bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom Brazila i da uživaju u turističkim, prirodnim i drugim potencijalima Rio de Žaneira.

Učešće na Kongresu bila je još jedna sjajna prilika da predstavimo Asocijaciju Sport za sve Srbije, takođe da predstavimo i sve sportske i druge potencijale naše zemlje, i da uz spremnost i kvalitete koje posedujemo i kao organizacija i kao društvo, stvaramo uslove za ostvarivanje svake buduće saradnje sa partnerima iz celog sveta. Asocijacija Sport za sve Srbije se zahvaljuje celokupnoj ISCA porodici na konstantnom unapređenju i razvoju naše saradnje i pre svega uvažavanju naše organizacije i naše zemlje u svakom pogledu.

Total Page Visits: 618 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.