АСОЦИЈАЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА 1. MOVE КОНГРЕСУ ЛАТИНСКЕ АМЕРИКЕ

У периоду од 23-25. септембра 2022. године, у Рио де Жанеиру, Бразил, одржао се 1. MOVE Конгрес Латинске Америке. Конгрес је реализован у организацији Међународне Асоцијације за спорт и културу – ISCA и Social Service of Commerce (Sesc RJ), непрофитне бразилске институције која се бави  организацијом и понудом образовних, здравствених, културних и рекреативних програма и догађаја. Такође, у истом периоду, у циљу подршке Конгресу и подизању капцитета и унапређењa сарадње са организацијама из Латинске Америке, одржана је и седница Извршног Одбора ISCA. У име Асоцијације Спорт за све Србије овим догађајима присуствовао је председник Асоцијације Бранко Вујовић.

Партнери у реализацији 1. MOVE Конгреса Латинске Америке – специјалног издања отвореног форума о будућности спорта и физичке активности, били су UNHCR, UNESCO, SENAC и CREF1 Brazil.

Пре званичног отварања Конгреса, 23. септембра одржана је Седница Извршног одбора ISCA, у оквиру које су учествовали представници 10 држава чланица ISCA, од којих се 4 укључило путем видео линка. У оквиру Дневног реда Седнице усвојен је финансијски извештај за 2021. годину и у чланство је примљено 7 нових организација. Донета је и одлука за формирање Радне групе за измене и допуне ISCA Статута, а сви присутни чланови као и они путем видео линка, имали су прилику да представе активности својих организација у последњих годину дана  и предложе мере и активности за унапређење програма ISCA.

Представили су се домаћини конгреса Sesk, као и водећа Асоцијација за развој спорта деце и младих из Аргентине. Приликом представљања, домаћини су упознали чланове Извршног одбора са својoм организацијом и могућностима даље сарадње, као и свим појединостима везаним за припрему и организацију првог Конгреса у Латинској Америци.

У складу са темом која се бавила и питањем будућег развоја ISCA као међународне организације, председник Вујовић представио је најважније програме Асоцијације и истакао важност организације фестивала спорта за све, као и улогу и значај који Асоцијација има у развоју спорта у фирмама на Балкану. Најављена је припрема за предстојећи 2. Конгрес спорта за све Србије који је планиран да се одржи крајем новембра ове године и који би могао бити добар пример и за друге националне организације чланице ISCA. Председник Вујовић се у свом обраћању осврнуо и на реализацију међународних програма и пројеката, подизање стручних и других потенцијала Асоцијације, теме Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030 као и подршку и сарадњу коју Асоцијација остварује са Министарством омладине и спорта и другим институцијама и организацијама из система спорта Републике Србије. 

Као један од закључака седнице било је покретање иницијативе у циљу ширења идеје и програма ISCA на целој територији Латинске Америке,  донета је и одлука да се у оквиру Извршног одбора и уз помоћ других експерата, формира Радна група за развој и унапређење спорта и културе у Латинској Америци.

1. MOVE Конгрес Латинске Америке свечано је отворио председник ISCA Mogens Kirkeby, док је уводно предавање „Тенденције и значај друштва у сталној трансформацији“ одржао Joel Jota, некада професионални пливач, сада тренер и ментор који се бави личним и професионалним развојем спортиста.

Конгрес је окупио око 300 делегата из 8 земаља Латинске Америке, а укупно 15 земаља је учетвовало и презентовало теме. У едукативном делу конгреса представило се 28 предавача у 5 сесија и 4 округла стола, a говорници из Бразила, Колумбије, Чилеа, Мексика, Аргентине, Костарике и Кубе разматрали су концепт масовног спорта из четири различита угла, кроз теме:

  • Ера, разноликост и утицај у спорту (Шта је следеће?)Будућност је разнолика!
  •  Употреба технологије у спортској пракси, здрављу и виталности;
  •  Изазови спорта као одрживе праксе у борби против климатских промена
  •  Спорт и људски развој (Спорт за мир).
https://bit.ly/3RmCon6

Учесници конгреса имали су прилику да учествују и у многобројним спортско – рекреативним активностима, да се боље упознају са културом и традицијом Бразила и да уживају у туристичким, природним и другим потенцијалима Рио де Жанеира.

Учешће на Конгресу била је још једна сјајна прилика да представимо Асоцијацију Спорт за све Србије, такође да представимо и све спортске и друге потенцијале наше земље, и да уз спремност и квалитете које поседујемо и као организација и као друштво, стварамо услове за остваривање сваке будуће сарадње са партнерима из целог света. Асоцијација Спорт за све Србије се захваљује целокупној ISCA породици на константном унапређењу и развоју наше сарадње и пре свега уважавању наше организације и наше земље у сваком погледу.

Total Page Visits: 947 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *