АСОЦИЈАЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „SPORT ЗА ПЛАНЕТАРНО ЗДРАВЉЕ“

У оквиру завршнице пројекта Sport Without Waste, у дому културе „Борис Христов“ у Пловдиву, 26. априла 2024. године, одржана је међународна конференција „Sport for planetary health“ у организацији BG Be Actice Асоцијације, којој су присуствовали председник Асоцијације Спорт за све Србије Бранко Вујовић, потпредседник Душан Митић, генерални секретар Филип Вешовић и виши сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић.

Бугарска Асоцијација BG Be Active окупила је представнике пословних субјеката, институција, локалних самоуправа, као и еколошке активисте на Првој међународној Конференцији у Бугарској, која је посвећена улози спорта у очувању планетарног здравља. Око 150 учесника, како из Бугарске тако и из других земаља (Румуније, Мађарске, Србије, Турске, Норвешке, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Немачке), имали су прилику да размене идеје и искуства из области спорта и екологије, као и међусекторску повезаност и утицај на промене које су неопходне и могуће једино уколико се реализују заједничким снагама.

Догађај је организована са идејом да укаже на то да поред здравља и активног живота, спорт има важну улогу и у очувању животне средине. Конференција је окупила сјајне говорнике из целе Европе, како регионалне тако и националне стручњаке, који су били спремни да поделе своја сазнања и стратегије о томе како интегрисати одрживост у спортску културу. Главни циљ „Sport for planetary health“ конференције био је да укаже на важност спортских пракси и политика и како оне могу допринети остваривању циљева одрживог развоја и креирању здравог урбаног окружења.

Један од говорника на конференцији у оквиру панела на тему „Баријере и могућности зеленог спорта у Бугарској и региону“ био је и председник Асоцијације Спорт за све Србије Бранко Вујовић, који је представио Асоцијацију Спорт за све Србије и њену улогу у систему спорта у Републици Србији и начин на који систем функционише, говорио је о активном заступању ове теме кроз Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030 и сарадњи на међународном плану као једном од приоритета Мисије, као и о примерима добре праксе која се спроводи у спортско-рекреативним организацијама широм Србије, као и о учешћу на многобројним међународним пројектима са освртом на оне који као главну тему имају управо зелени спорт.

Неки од закључака конференције су:

  • Спорт може користити као средство за подизање свести о питањима животне средине и здравом начину живота
  • Постоји потреба стварања простора за активну рекреацију уз ангажовање локалних заједница.
  • Постоје примери пракса за примену у спорту за заштиту животне средине.
  • Потребно је истражити начине за интегрисање здравствених и еколошких политика у планирање и спровођење спортских програма и догађаја.

Асоцијација учешћем на међународним пројектима, конференцијама и семинарима наставља да унапређује своје знање и ради на изградњи стручних и организационих капацитета којима ствара услове за испуњење постављених циљева Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030.

Total Page Visits: 993 - Today Page Visits: 22
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *