АСОЦИЈАЦИЈА УГОСТИЛА ПРОЈЕКТНЕ ПАРТНЕРЕ НА САСТАНКУ У БЕОГРАДУ

У оквиру пилот фазе Ерасмус+ Спорт пројекта Sport Without Waste, Асоцијација Спорт за све Србије била је домаћин састанка пројектних партнера у Србији. Испред Асоцијације, партнере из Бугарске, Румуније, Мађарске, Албаније, Грчке, Турске и Норвешке угостили су председник Бранко Вујовић, потпредседник проф. др Душан Митић, генерални секретар Филип Вешовић и сарадник за међународне пројекте и сарадњу Марија Угрица.

У оквиру радне посете партнери су присуствовали 16. Спортско-рекреативном фестивалу „Мали Храбриша“, који се одржао 21. маја 2023. у  прелепом  амбијенту  парка  и  отворених спортских терена покрај Дунава у Голупцу. Ова традиционална манифестација организује се у складу са годишњим планом и програмом Асоцијације Спорт за све Србије, који посебну пажњу посвећује активностима на међународном плану деловања, те је овогодишњи фестивал „Мали Храбриша“ сврстан и у календар догађаја који Асоцијација, заједно са пројектним партнерима, реализује у оквиру пројекта Sport Without Waste.

Током  церемоније  свечаног  отварања,  у  знак захвалности  за  подршку  у  организацији,  председник Спортско  рекреативне  Асоцијације,  идејни  творац  и руководилац  фестивала  Бане  Дмитровић  уручио  је плакету  „Храбришино  срце“  председнику Асоцијације Спорт за све Србије, Бранку Вујовићу (у његово  име  плакету  је  преузео  генерални  секретар Асоцијације  Спорт  за  све  Србије  Филип  Вешовић), власници  хотела  „Голубачки  град“,  Росици Миладиновић, ОШ „Бранко Радичевић“ из Голупца и Општини Голубац.

Програм је био испуњен еколошким темама од  важности о значају и начинима очувања животне средине. Координатори пројекта из осам европских држава својим  присуством  су  увеличали  манифестацију,  али  су  се  и сами  укључили  у  реализацију  програма  дајући  квалитет  и  значај  догађају. Малишани из Бора, Голупца, Пожаревца и Београда су се, поред стандардних Храбришиних дисциплина, надметали  у  изузетно  занимљивим  полигонима спретности и окретности који су имали комбинацију спортских и еколошких задатака. Највећи  аплауз  уз  подршку  навијањем од  свих  присутних  добиле  су наше  „Велике  Храбрише“,  деца  са развојним  сметњама,  која  су својим  примером показала како се  спортске  вештине  могу  научити, а  тешкоће  и  изазови  могу савладати уз  подршку  и  разумевање ближњих. 

Поред  такмичарског  програма  деца  су учествовала  у  еколошким  радионицама  које  су им  представљене  кроз  драмски  облик занимљивих прича са еколошком конотацијом. Освајач  бројних  домаћих  и  међународних награда  и  признања  из  области  биологије, ученица 7. разреда ОШ „Краљ Александар I“ из  Пожаревца,  Тара  Лучић,  је  свим учесницима  презентовала  свој  рад  „Спорт  и екологија“,  којим  је  обухватила  две  теме  од великог  значаја  за  развој  деце  и  друштва уопште.

По  завршетку  спортских  и  едукативних  активности  сви  учесници  фестивала, као и пројектни партнери, посетили  су велелепну  средњовековну  тврђаву  Голубачки  град,  где  су  им љубазни  домаћини  одржали  предавање  о  историјском  контексту  тврђаве  и представили бројне експонате.

У наредна два дана, у просторијама Асоцијације Спорт за све Србије, одржани су састанци на којима су партнери имали прилику да представе ток реализације withoutwaste догађаја у својим државама. Први масовни спортски догађаји организују се на одрживији начин широм балканских партнерских земаља. Активности се фокусирају на образовну компоненту како би се концепт прилагодио националном контексту и догађаји организовали са релевантном инфраструктуром и смерницама.

Тема састанка било је и успостављање међусекторских савеза за заступање пројекта на нивоу града, земље и региона, део радног пакета бр. 4 у којем је Асоцијација Спорт за све Србије водећи партнер. У претходном периоду завршени су и приручник за спортске догађаје без отпада и приручник за школске спортске догађаје без отпада чија је улога да оснаже локалне спортске заједнице знањем и алатима за трансформацију спортских догађаја у одржива искуства широм Балкана. Скројени за локалне спортске организаторе и школе, водичи нуде корак по корак план о томе како неприметно интегрисати одрживе праксе у спортске догађаје. Од успостављања партнерстава и ефикасне комуникације до рада са волонтерима. Препознајући јединствене изазове и околности са којима се суочава свака земља, водичи нису прескриптивни, већ служе као прилагодљиви ресурс за различите контексте.

У оквиру радне посете, стручни парнтери Nabolagshager, ISCA, као и координатори пројекта BG Be Active одржали су Train the trainers активности, које су имале за циљ да на конкретним примерима активности које су партнери до сада реализовали, као и на примеру фестивала „Мали Храбриша“, укажу на начине организовања и спровођења withoutwaste догађаја. Представљене су и методе тактичких интервенција као средства за ангажовање и допирање до циљних група, као и placemaking методе за превенцију стварања отпада. Након састанка, организована је заједничка шетња Београдом и обилазак његових знаменитости. Имплементациона фаза withoutwaste концепта се наставља и трајаће до новембра ове године. Асоцијација се захваљује свим партнерима и својим чланицама – координаторима који учествују у пројектним активностима и настоје да организују своје догађаје на одрживији начин.

Total Page Visits: 347 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *