АСОЦИЈАЦИЈА УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА 10.MOVE КОНГРЕСУ И ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ (Брисел, Белгија, 17-20. новембар 2021. године)

Међународна Асоцијација за спорт и културу (ISCA) организовала је у седишту Европске Уније – Бриселу, Белгија, 10. MOVE Конгрес у периоду од 17-19. новембра 2021. године, као и седницу Генералне Скупштине која је одржана 20. новембра 2021. године.

Конгрес под називом „Поново покренути. Обновити. Поново повезати“ (Restart. Rebuild. Reconnect.) пратило је 350 учесника из 174 организације из 40 земаља света са 4 континента.

Као чланица ISCA, Асоцијација Спорт за све Србије у саставу: Бранко Вујовић – председник, Филип Вешовић – ген. секретар, мр Дејан Марсенић – члан Управног одбора, Марина Вукотић – стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте и Дане Баста – покрајински секретар за спорт и омладину, пратила је активности Конгреса, учврстила партнерства на међународном плану и учествовала у раду Генералне Скупштине.

Конгресу је претходио завршни састанак пројекта Европска миља (European Mile) који је одржан у сали Thon hotel City Center на коме је урађена евалуација пројекта и представљена нова метода за креирањe наставка кампање током 2022. године. Марина Вукотић је испред Асоцијације презентовала ток реализације пројекта у Републици Србији.

Свечано отварање одржано је у велелепном здању Tour&Taxis наступом мешовитог дечијег хора Molenbeek и интерпретацијом српске народне песме „Ајде Јано“, које је изазвало посебно одушевљење делегације Асоцијације. Председник ISCA Mogens Kirkeby пожелео је добродошлицу учесницима Конгреса након претходне две тешке године, уз напомену да је повезивање са људима од виталног значаја за наш рад. Присутнима су се обратили и Gonzalo Vargas Ljosa, представник UNHCR за ЕУ – партнер пројекта Интеграција избеглица кроз спорт (IRTS), који је номинован за ISCA награду, као и заговорница и креаторка промена Khalida Popal која је истакла како иницијативе вођене заједницама и избеглицама могу значајно променити искуства избеглица и миграната. У наставку, професионални жонглер Will Borrell, из Ecole de Cirque de Bruxelles, техникама жонглирања различитим објектима дао је посебну ноту свечаном отварању манифестације.

У наставку, уследила је церемонија додела ISCA награда у оквиру пројекта IRTS: Белгијска организација Run Free – за међусекторско партнерство IRTS-a; немачка иницијатива JUNO глас за жене избеглице – за интеграцију жена и девојчица избеглица кроз спорт; француски огранак чилеанске иницијативе Futbol Más – за IRTS иновацију током COVID-19; саветник Специјалне Олимпијаде за уједињење са избеглицама Džerald Mbale – за IRTS узор, на основу избора људи. Добитници су награђени са по 3.000 евра и биће позвани да учествују на међународном семинару IRTS у 2022. години у организацији ISCA.

Током Конгреса одржане су серије паралелних предавања и активних радионица са различитим темама: Сарадња путем умрежавања и укључивање избеглица; Како поново покренути урбанизам за мрежу физичке активности; Пронаћи пут ка Европској спортској дипломатији после 2021; Унапређење партнерстава након COVID-19; Реизградња менталног здравља кроз физичку активност; Унапређење културе и иновација у спорту и физичкој активности.

На Конгресу су донети закључци да је потребно да се поново покренемо, обновимо и повежемо како бисмо померили границе и променили приступ у борби са последицама глобалне пандемије која је утицала на повећање, не само физичке неактивности, већ и умногоме порасту менталних проблема. Промене које би требало донети у наредном периоду односе се на побољшање здравља, активније градове, безбедније просторе, инклузију и многе друге погледе на спорт у заједници уз примену физичке активности ради утицаја на побољшање квалитета живота сваког појединца.

Десетогодишњица MOVE Конгреса обележена је на свечаном затварању уз завршне речи председника Kirkeby и позив да се за две године опет сретнемо у још већем броју.

Конгрес је био сјајна прилика да Асоцијација утврди старе и креира нове могућности и идеје за рад на заједничким међународним пројектима и остваривању своје мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030!

Делегација Асоцијације је током боравка у Бриселу посетила Амбасаду Републике Србије на челу са Њ. Е. Марином Јовићевић, као и Мисију Републике Србије при Европској Унији и Њ. Е. Ану Хрустановић и шефа Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђана Мачкића. На организованим пријемима представљен је рад Асоцијације и актуелни пројекти из ERASMUS+Sport програма у којима је узела учешће, а присутни су упознати и о важности и позиционирању спорта за све на међународном плану.

20. новембра 2021. године, одржана је и изборна седница Генералне Скупштине ISCA, којој је делегација Асоцијације дала свој допринос у раду. Изабран је нови Извршни одбор на челу са председником Mogens Kirkeby. У чланство је примљено 27 нових организација и донете су одлуке за унапређење рада и функционисања ISCA кроз усвајање Стратегије рада за период 2022-2025. године. Такође, представљена је ISCA ECO System платформа која поред вебсајта организације нуди и подршку својим чланицама кроз различите странице и online едукацију. Нови систем чланства у ISCA донеће значајну подршку организацијама и почеће са применом од следеће године.

Предсеник Вујовић изразио је жељу да представници ISCA у наредном периоду посете Асоцијацију, како бисмо презентовали будуће активности везане за унапређење узајамних односа и дали подстицај другим регионалним организацијама на сарадњу.

Total Page Visits: 1173 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *