ASOCIJACIJA UZELA UČEŠĆE NA 10.MOVE KONGRESU I GENERALNOJ SKUPŠTINI (Brisel, Belgija, 17-20. novembar 2021. godine)

Međunarodna Asocijacija za sport i kulturu (ISCA) organizovala je u sedištu Evropske Unije – Briselu, Belgija, 10. MOVE Kongres u periodu od 17-19. novembra 2021. godine, kao i sednicu Generalne Skupštine koja je održana 20. novembra 2021. godine.

Kongres pod nazivom „Ponovo pokrenuti. Obnoviti. Ponovo povezati“ (Restart. Rebuild. Reconnect.) pratilo je 350 učesnika iz 174 organizacije iz 40 zemalja sveta sa 4 kontinenta.

Kao članica ISCA, Asocijacija Sport za sve Srbije u sastavu: Branko Vujović – predsednik, Filip Vešović – gen. sekretar, mr Dejan Marsenić – član Upravnog odbora, Marina Vukotić – stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte i Dane Basta – pokrajinski sekretar za sport i omladinu, pratila je aktivnosti Kongresa, učvrstila partnerstva na međunarodnom planu i učestvovala u radu Generalne Skupštine.

Kongresu je prethodio završni sastanak projekta Evropska milja (European Mile) koji je održan u sali Thon hotel City Center na kome je urađena evaluacija projekta i predstavljena nova metoda za kreiranje nastavka kampanje tokom 2022. godine. Marina Vukotić je ispred Asocijacije prezentovala tok realizacije projekta u Republici Srbiji.

Svečano otvaranje održano je u velelepnom zdanju Tour&Taxis nastupom mešovitog dečijeg hora Molenbeek i interpretacijom srpske narodne pesme „Ajde Jano“, koje je izazvalo posebno oduševljenje delegacije Asocijacije. Predsednik ISCAMogens Kirkeby poželeo je dobrodošlicu učesnicima Kongresa nakon prethodne dve teške godine, uz napomenu da je povezivanje sa ljudima od vitalnog značaja za naš rad. Prisutnima su se obratili i Gonzalo Vargas Ljosa, predstavnik UNHCR za EU – partner projekta Integracija izbeglica kroz sport (IRTS), koji je nominovan za ISCA nagradu, kao i zagovornica i kreatorka promena Khalida Popal koja je istakla kako inicijative vođene zajednicama i izbeglicama mogu značajno promeniti iskustva izbeglica i migranata. U nastavku, profesionalni žongler Will Borrell, iz Ecole de Cirque de Bruxelles, tehnikama žongliranja različitim objektima dao je posebnu notu svečanom otvaranju manifestacije.

U nastavku, usledila je ceremonija dodela ISCA nagrada u okviru projekta IRTS: Belgijska organizacija Run Free – za međusektorsko partnerstvo IRTS-a; nemačka inicijativa JUNO glas za žene izbeglice – za integraciju žena i devojčica izbeglica kroz sport; francuski ogranak čileanske inicijative Futbol Más – za IRTS inovaciju tokom COVID-19; savetnik Specijalne Olimpijade za ujedinjenje sa izbeglicama Džerald Mbale – za IRTS uzor, na osnovu izbora ljudi. Dobitnici su nagrađeni sa po 3.000 evra i biće pozvani da učestvuju na međunarodnom seminaru IRTS u 2022. godini u organizaciji ISCA.

Tokom Kongresa održane su serije paralelnih predavanja i aktivnih radionica sa različitim temama: Saradnja putem umrežavanja i uključivanje izbeglica; Kako ponovo pokrenuti urbanizam za mrežu fizičke aktivnosti; Pronaći put ka Evropskoj sportskoj diplomatiji posle 2021; Unapređenje partnerstava nakon COVID-19; Reizgradnja mentalnog zdravlja kroz fizičku aktivnost; Unapređenje kulture i inovacija u sportu i fizičkoj aktivnosti.

Na Kongresu su doneti zaključci da je potrebno da se ponovo pokrenemo, obnovimo i povežemo kako bismo pomerili granice i promenili pristup u borbi sa posledicama globalne pandemije koja je uticala na povećanje, ne samo fizičke neaktivnosti, već i umnogome porastu mentalnih problema. Promene koje bi trebalo doneti u narednom periodu odnose se na poboljšanje zdravlja, aktivnije gradove, bezbednije prostore, inkluziju i mnoge druge poglede na sport u zajednici uz primenu fizičke aktivnosti radi uticaja na poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca.

Desetogodišnjica MOVE Kongresa obeležena je na svečanom zatvaranju uz završne reči predsednika Kirkeby i poziv da se za dve godine opet sretnemo u još većem broju.

Kongres je bio sjajna prilika da Asocijacija utvrdi stare i kreira nove mogućnosti i ideje za rad na zajedničkim međunarodnim projektima i ostvarivanju svoje misije AKTIVNA SRBIJA 2030!

Delegacija Asocijacije je tokom boravka u Briselu posetila Ambasadu Republike Srbije na čelu sa NJ. E. Marinom Jovićević, kao i Misiju Republike Srbije pri Evropskoj Uniji i NJ. E. Anu Hrustanović i šefa Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđana Mačkića. Na organizovanim prijemima predstavljen je rad Asocijacije i aktuelni projekti iz ERASMUS+Sport programa u kojima je uzela učešće, a prisutni su upoznati i o važnosti i pozicioniranju sporta za sve na međunarodnom planu.

20. novembra 2021. godine, održana je i izborna sednica Generalne Skupštine ISCA, kojoj je delegacija Asocijacije dala svoj doprinos u radu. Izabran je novi Izvršni odbor na čelu sa predsednikom Mogens Kirkeby. U članstvo je primljeno 27 novih organizacija i donete su odluke za unapređenje rada i funkcionisanja ISCA kroz usvajanje Strategije rada za period 2022-2025. godine. Takođe, predstavljena je ISCAECO System platforma koja pored vebsajta organizacije nudi i podršku svojim članicama kroz različite stranice i online edukaciju. Novi sistem članstva u ISCA doneće značajnu podršku organizacijama i počeće sa primenom od sledeće godine.

Predsenik Vujović izrazio je želju da predstavnici ISCA u narednom periodu posete Asocijaciju, kako bismo prezentovali buduće aktivnosti vezane za unapređenje uzajamnih odnosa i dali podsticaj drugim regionalnim organizacijama na saradnju.

Total Page Visits: 657 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.