АСОЦИЈАЦИЈА УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА 27. TAFISA КОНГРЕСУ И ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ

Међународна Асоцијација спорта за све (TAFISA) организовала је у Порторожу, Словенија 27. СветскиКонгрес у периоду од 08-12. јуна 2022. године, као и седницу Генералне Скупштине која је одржана 10. јуна 2022. године.

Конгрес под називом „Спорт за све у свету промена“ (Sport for all in a changhing world) пратило је више од 300 учесника из 52 земље света.

Као чланица TAFISA, Асоцијација Спорт за све Србије у саставу: Бранко Вујовић – председник, проф. Др Душан Митић – потпредседник, Филип Вешовић – ген. секретар, Бранислав Дмитровић – члан Управног одбора, Оливера Јовановић – члан Управног одбора и Марина Вукотић – стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте пратила је активности Конгреса, учврстила партнерства на међународном плану и учествовала у раду Генералне Скупштине.

Конгресу је претходио састанак пројекта Европа у акцији (Europе in Action) који је одржан у сали Аурора хотела Гранд Бернардин на коме је представљен пројекат и имплементиран један од 13 модула на тему Игра и физичка писменост (Play&Physical literacy). Проф. Др Душан Митић и Марина Вукотић су испред Асоцијације узели активно учешће у примени модула. Након завршеног пројектног састанка уследили су регионални састанци где су представљени догађаји који следе до краја године.

Свечана церемонија Конгреса одржана је у хотелу Гранд Бернардин праћена културним перформансима и обраћањем званичника. Председник организационог комитета Конгреса и  први потпредседник Олимпијског комитета Словеније, Јанез Содржник, председник Словеније Борут Пахор, представници MOK-a Felicite Rewemarika, Светске здравствене организације dr Fiona Bull и UNESCO-a Phillip Muller-Wirth, пожелели су добродошлицу учесницима Конгреса након претходне две тешке године, уз напомену да је физички сусрет и повезивање са људима од виталног значаја за наш даљи рад и развој. Званично отварање Конгреса било је пред почетак сесија, и та част припала је председнику TAFISA проф др Ju-Ho Chang.

У наставку дана, уследила је церемонија додела TAFISA награда: у оквиру категорије TAFISA Mission 2030 награде су добили University of Ljubljana, Faculty of Sport – Academic, First Citizens Sports Foundation – Business, City of Ljubljana – Policy, UNESCO Participation Programme – Policy, Sportanddev – Media. У оквируTAFISA Anita Ghosh награђени су Carol Chanda Chipupu, Susana Alexandra Da Silva Goncalves, Irineia Alexandra De Oliveira Gabriel, Nastja Govejsek, Meike Grimm, Ida Grom, Grace Jana, Irene Jeremiah, Onalenna Tsae, Lara-Meltem Filiz Marie Wagner, Tinka Leksovec, Chushi Rachael Mutambira, Lydiana Ottonika Nanamus, Phumlile Ndzinisa, Meta Rovan, Enipher Elizabeth Rozalio, Kaija Ruck, Sebueng Esther Semana, Caroline Tisson. У последњој категоријиTAFISA Friend for Life  награде су уручене Jorge Carvalho, Keith Joseph, Prof. Peter Kapustin, Matilda Mwaba (постхумно).

Током Конгреса одржане су серије паралелних предавања и активних радионица са различитим темама: Заједно јачи: снага покрета спорта за све; Избледети или напредовати: Шта будућност доноси за Спорт за све?; Светске приче и друштво: Причајмо о мисији 2030; Технологија није непријатељ! Иновативни начини за поспешивање физичке активности у срединама културног наслеђа; Међународне спортске организације крећу од базичног спорта; Оснаживање женског спорта за све лидере сутрашњице. Проф. Др Душан Митић одржао је своје предавање у оквиру сесије Иновативних начина за поспешивање физичке активности.

На Конгресу су донети закључци да је потребно да се у складу са тачкама Мисије бавимо областима које су неопходне у борби са последицама глобалне пандемије која је утицала на повећање физичке неактивности, проналажење начина да технологију користимо за активирање и ангажовање већег дела младих који имају лош физички статус. Промене које би требало донети у наредном периоду односе се на побољшање здравља, активније градове, прилагођавање простора, инклузију жена и многе друге погледе на спорт у заједници уз примену физичке активности ради утицаја на побољшање квалитета живота сваког појединца.

Такође, представници организација су потписали Резолуцију Конгреса: „учесници 27. Светског конгреса TAFISA снажно подржавају значајну улогу спорта за све у стварању хармоније и мира међу нацијама и потврђују своју посвећеност доприносу изградњи мостова између група, заједница и нација када је потребно помирење или посредовање. Учесници 27. Светског конгреса TAFISA настоје да створе пријатељства у временима опоравка и излечења и наставиће да користе Спорт за све за повезивање људи. Учесници 27. Светског конгреса TAFISA позивају на хитну акцију, са конкретним циљевима и активностима за подршку тим циљевима…“ Комплетна Резоуција је доступна на https://www.tafisa-slovenia2022.si/programme#the-congress-resolution .

Домаћин је организовао и I feel Slovenia вече, где су учесници Конгреса могли да пробају различите укусе домаће хране и пића, као и да чују звуке националне музике.

Тридесет година постојања  TAFISA обележено је у позоришту Tartini у Пирану уз оперу и обраћање званичника који су дали свој допринос организацији и покрету спорт за све од самог оснивања. Уметничким перформансом, уз музику и торту прослава је настављена на плажи Хотела Гранд Бернардин.

Последњи дан Конгреса био је резервисан за културно-спортско разгледање Пирана, као и за презентацију различитих старих традиционалних спортских игара као извор културног наслеђа које су учесници могли да пробају, као што су бадминтон, диск голф… Присутнима на Тартинијевом тргу обратили су се г. Миро Церар – словеначки гимнастичар и олимпијац, г. Ђенио Задковић – градоначелник Пирана и први потпредседник ОКС – г. Јанез Содржник.

Завршном свечаном церемонијом уз културни програм затворен је 27. TAFISA Конгрес.

Конгрес је био сјајна прилика да Асоцијација утврди старе и креира нове могућности и идеје за рад на заједничким међународним пројектима и остваривању своје мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030! Обављени су и многи билатерални разговори са председником Спорта за све Саудијске Арабије HRH Prince Khaled bin Alwaleed и директорком Shaima Saleh Alhusseini, председником Индијске Асоцијације Спорта за све Saraf Aboobacker.

10. јуна 2022. године, одржана је и изборна седница Генералне Скупштине TAFISA којој је делегација Асоцијације дала свој допринос у раду. Изабран је нови Извршни одбор на челу са председником Wolfgang Baumann, док је за генералног секретара изабран Jean-Francois Laurent. Усвојена су документа за претходни мандатни период и примљене су нове чланице.   За домаћина 29. Светског Конгреса 2025 изабран је Сокол, Праг, Чешка Република, док ће се 9. Светске игре 2028 одржати у организацији Саудијске Сорт за све федерације у Ријаду, Саудијска Арабија.

28. Светски Конгрес организоваће се у Дизелдорфу, Немачка у периоду 30. октобра до 05. новембра 2023. године.

Total Page Visits: 568 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *