ASOCIJACIJA UZELA UČEŠĆE NA 27. TAFISA KONGRESU I GENERALNOJ SKUPŠTINI

Međunarodna Asocijacija sporta za sve (TAFISA) organizovala je u Portorožu, Slovenija 27. SvetskiKongres u periodu od 08-12. juna 2022. godine, kao i sednicu Generalne Skupštine koja je održana 10. juna 2022. godine.

Kongres pod nazivom „Sport za sve u svetu promena“ (Sport for all in a changhing world) pratilo je više od 300 učesnika iz 52 zemlje sveta.

Kao članica TAFISA, Asocijacija Sport za sve Srbije u sastavu: Branko Vujović – predsednik, prof. Dr Dušan Mitić – potpredsednik, Filip Vešović – gen. sekretar, Branislav Dmitrović – član Upravnog odbora, Olivera Jovanović – član Upravnog odbora i Marina Vukotić – stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte pratila je aktivnosti Kongresa, učvrstila partnerstva na međunarodnom planu i učestvovala u radu Generalne Skupštine.

Kongresu je prethodio sastanak projekta Evropa u akciji (Europe in Action) koji je održan u sali Aurora hotela Grand Bernardin na kome je predstavljen projekat i implementiran jedan od 13 modula na temu Igra i fizička pismenost (Play&Physical literacy). Prof. Dr Dušan Mitić i Marina Vukotić su ispred Asocijacije uzeli aktivno učešće u primeni modula. Nakon završenog projektnog sastanka usledili su regionalni sastanci gde su predstavljeni događaji koji slede do kraja godine.

Svečana ceremonija Kongresa održana je u hotelu Grand Bernardin praćena kulturnim performansima i obraćanjem zvaničnika. Predsednik organizacionog komiteta Kongresa i  prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Slovenije, Janez Sodržnik, predsednik Slovenije Borut Pahor, predstavnici MOK-a Felicite Rewemarika, Svetske zdravstvene organizacije dr Fiona Bull i UNESCO-a Phillip Muller-Wirth, poželeli su dobrodošlicu učesnicima Kongresa nakon prethodne dve teške godine, uz napomenu da je fizički susret i povezivanje sa ljudima od vitalnog značaja za naš dalji rad i razvoj. Zvanično otvaranje Kongresa bilo je pred početak sesija, i ta čast pripala je predsedniku TAFISA prof dr Ju-Ho Chang.

U nastavku dana, usledila je ceremonija dodela TAFISA nagrada: u okviru kategorije TAFISAMission 2030 nagrade su dobili University of Ljubljana, Faculty of Sport – Academic, First Citizens Sports Foundation – Business, City of Ljubljana – Policy, UNESCO Participation Programme – Policy, Sportanddev – Media. U okviruTAFISAAnita Ghosh nagrađeni su Carol Chanda Chipupu, Susana Alexandra Da Silva Goncalves, Irineia Alexandra De Oliveira Gabriel, Nastja Govejsek, Meike Grimm, Ida Grom, Grace Jana, Irene Jeremiah, Onalenna Tsae, Lara-Meltem Filiz Marie Wagner, Tinka Leksovec, Chushi Rachael Mutambira, Lydiana Ottonika Nanamus, Phumlile Ndzinisa, Meta Rovan, Enipher Elizabeth Rozalio, Kaija Ruck, Sebueng Esther Semana, Caroline Tisson. U poslednjoj kategorijiTAFISA Friend for Life  nagrade su uručene Jorge Carvalho, Keith Joseph, Prof. Peter Kapustin, Matilda Mwaba (posthumno).

Tokom Kongresa održane su serije paralelnih predavanja i aktivnih radionica sa različitim temama: Zajedno jači: snaga pokreta sporta za sve; Izbledeti ili napredovati: Šta budućnost donosi za Sport za sve?; Svetske priče i društvo: Pričajmo o misiji 2030; Tehnologija nije neprijatelj! Inovativni načini za pospešivanje fizičke aktivnosti u sredinama kulturnog nasleđa; Međunarodne sportske organizacije kreću od bazičnog sporta; Osnaživanje ženskog sporta za sve lidere sutrašnjice. Prof. Dr Dušan Mitić održao je svoje predavanje u okviru sesije Inovativnih načina za pospešivanje fizičke aktivnosti.

Na Kongresu su doneti zaključci da je potrebno da se u skladu sa tačkama Misije bavimo oblastima koje su neophodne u borbi sa posledicama globalne pandemije koja je uticala na povećanje fizičke neaktivnosti, pronalaženje načina da tehnologiju koristimo za aktiviranje i angažovanje većeg dela mladih koji imaju loš fizički status. Promene koje bi trebalo doneti u narednom periodu odnose se na poboljšanje zdravlja, aktivnije gradove, prilagođavanje prostora, inkluziju žena i mnoge druge poglede na sport u zajednici uz primenu fizičke aktivnosti radi uticaja na poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca.

Takođe, predstavnici organizacija su potpisali Rezoluciju Kongresa: „učesnici 27. Svetskog kongresa TAFISA snažno podržavaju značajnu ulogu sporta za sve u stvaranju harmonije i mira među nacijama i potvrđuju svoju posvećenost doprinosu izgradnji mostova između grupa, zajednica i nacija kada je potrebno pomirenje ili posredovanje. Učesnici 27. Svetskog kongresa TAFISA nastoje da stvore prijateljstva u vremenima oporavka i izlečenja i nastaviće da koriste Sport za sve za povezivanje ljudi. Učesnici 27. Svetskog kongresa TAFISA pozivaju na hitnu akciju, sa konkretnim ciljevima i aktivnostima za podršku tim ciljevima…“ Kompletna Rezoucija je dostupna na https://www.tafisa-slovenia2022.si/programme#the-congress-resolution .

Domaćin je organizovao i I feel Slovenia veče, gde su učesnici Kongresa mogli da probaju različite ukuse domaće hrane i pića, kao i da čuju zvuke nacionalne muzike.

Trideset godina postojanja  TAFISA obeleženo je u pozorištu Tartini u Piranu uz operu i obraćanje zvaničnika koji su dali svoj doprinos organizaciji i pokretu sport za sve od samog osnivanja. Umetničkim performansom, uz muziku i tortu proslava je nastavljena na plaži Hotela Grand Bernardin.

Poslednji dan Kongresa bio je rezervisan za kulturno-sportsko razgledanje Pirana, kao i za prezentaciju različitih starih tradicionalnih sportskih igara kao izvor kulturnog nasleđa koje su učesnici mogli da probaju, kao što su badminton, disk golf… Prisutnima na Tartinijevom trgu obratili su se g. Miro Cerar – slovenački gimnastičar i olimpijac, g. Đenio Zadković – gradonačelnik Pirana i prvi potpredsednik OKS – g. Janez Sodržnik.

Završnom svečanom ceremonijom uz kulturni program zatvoren je 27. TAFISA Kongres.

Kongres je bio sjajna prilika da Asocijacija utvrdi stare i kreira nove mogućnosti i ideje za rad na zajedničkim međunarodnim projektima i ostvarivanju svoje misije AKTIVNA SRBIJA 2030! Obavljeni su i mnogi bilateralni razgovori sa predsednikom Sporta za sve Saudijske Arabije HRH Prince Khaled bin Alwaleed i direktorkom Shaima Saleh Alhusseini, predsednikom Indijske Asocijacije Sporta za sve Saraf Aboobacker.

10. juna 2022. godine, održana je i izborna sednica Generalne Skupštine TAFISA kojoj je delegacija Asocijacije dala svoj doprinos u radu. Izabran je novi Izvršni odbor na čelu sa predsednikom Wolfgang Baumann, dok je za generalnog sekretara izabran Jean-Francois Laurent. Usvojena su dokumenta za prethodni mandatni period i primljene su nove članice.   Za domaćina 29. Svetskog Kongresa 2025 izabran je Sokol, Prag, Češka Republika, dok će se 9. Svetske igre 2028 održati u organizaciji Saudijske Sort za sve federacije u Rijadu, Saudijska Arabija.

28. Svetski Kongres organizovaće se u Dizeldorfu, Nemačka u periodu 30. oktobra do 05. novembra 2023. godine.

Total Page Visits: 436 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *