ASOCIJACIJI DODELJENA POVELJA DELEGACIJE REPUBLIKE SRBIJE PRI CISM

U svečanoj sali Doma Vojske Srbije, u Beogradu 18. maja 2023. godine, Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom Savetu za vojne sportove – CISM organizovala je centralnu svečanost povodom obeležavanja jubileja 20 godina članstva Republike Srbije u CISM, kojoj su prisustvovali i predstavnici Asocijacije Sport za sve Srbije.

Svečanosti su prisustvovali zvanični gosti: državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj, predsednik i potpredsednik Olimpijskog Komiteta Srbije Božidar Maljković i Žarko Zečević, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, predsednica pododbora za sport Narodne Skupštine Srbije Tatjana Medved, predstavnici jedinica Vojske Srbije, Vojne akademije, lokalnih samouprava, nacionalnih sportskih saveza, zavoda, partneri, zaslužni pojedinci i drugi saradnici.

U ime Asocijacije Sport za sve Srbije prisustvovali su predsednik Branko Vujović i gen. sekretar Filip Vešović koji je ujedno i pridruženi član Delegacije Republike Srbije pri CISM.

Na samom početku protokolarnog dela programa intonirane su himne Republike Srbije i CISM, nakon čega je prikazan mini film gde su predstavljena najznačajnija sportska postignuća u periodu od 2003-2023. godine.

U nastavku programa, prisutnima se obratio šef Delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik doc. dr Negovan Ivanković, koji je podsetio da međunarodna organizacija neguje prijateljstvo između vojnih sportista širom sveta u cilju promocije mira i bezbednosti.

– Delegacija Republike Srbije pri CISM u prethodnom periodu imala je oko 200 aktivnosti, iza nas je 113 takmičenja na kojima je osvojeno 85 odličja. Tu su i niz uspešnih organizacija sportskih događaja i reprezentativna učešća na sportskim manifestacijama širom sveta, zbog čega je Republika Srbija stekla visoki ugled i poštovanje – istakao je potpukovnik Ivanković.

Čestitajući jubilej vojnim sportistima, ministar sporta Zoran Gajić istakao je da svetla istorija srpske vojske do današnjeg dana inspiriše naše vrhunske sportiste kada osvajaju najznačajnija svetska odličja, ali da nije reč samo o sjaju medalja, već i o načinu na koji se osvajaju.

– Hvala vam na divnoj i junačkoj istoriji čiji ste sledbenici, čestitam vam veliki jubilej i računajte na svu podršku Ministarstva sporta i moju lično u svakoj akciji – poručio je ministar Gajić.

Prenoseći pozdrave i čestitke potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića povodom jubileja srpskog ogranka CISM, pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović istakao je da su godine za nama vreme velikog truda i uspeha mnogo ljudi u vojsci.

– Pre 20 godina Republika Srbija je postala član ove velike organizacije, koja broji više od 150 zemalja i time smo mi dobili taj okvir ili kredibilitet da se takmičimo sa svim sportistima sveta, sa pripadnicima najelitnijih vojski sveta i najvećih država sveta, što su naši sportisti svih kategorija i činili. Mnogo puta su nas obradovali i mnogo puta smo bili ponosni – naglasio je pomoćnik ministra Radović.

On je istakao da je fizička obuka i psihofizička pripremljenost srpskog vojnika bila i ostala prioritet u našoj vojsci.

– Kao što sport predstavlja igru ili borbu, vežbanje i takmičenje, nadmetanja za koja su potrebne snaga, smelost, izdržljivost do krajnjih granica, okretnost, veština, motivisanost i sve drugo, to su karakteristike i osobine koje krase srpskog vojnika, ali i svakog sportistu. Još jednom da istaknem da naši vojnici sve pripreme, putovanja, učešće i postizanje rezultata na takmičenjima realizuju istovremeno izvršavajući svoje redovne zadatake na formacijskim dužnostima i zato još jednom odajem priznanje svim sportistima Vojske Srbije – poručio je pomoćnik ministra Radović i poželeo im nastavak uspešnog rada i još bolje rezultate.

Povodom jubileja, Delegacija Srbije pri CISM dodelila je priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim ekipama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2022. godini, a zaslužnim pojedincima, institucijama, organizacijama, saradnicima i sportistima uručene su povelje za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu Delegacije.

Pehar za najuspešnijeg sportistu 2022. godine, pripadniku Sportske jedinice Vojne akademije Univerziteta odbrane Aleksandru Kukolju, vicešampionu na dva grend slem džudo turnira u Bakuu i Antaliji i osvajaču trećeg mesta na Grend slem turniru u Abu Dabiju, uručio je pomoćnik ministra odbrane Radović, dok je ministar Gajić priznanje za sportsku ekipu godine dodelio vojnoj reprezentaciji Srbije u futsalu, pobedniku međunarodnog vojnog turnira „13. CISM futsal kup za mir“ 2022. godine u Novom Sadu.

Uručena su i priznanja za izuzetan doprinos jačanju ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kroz zapažena sportska postignuća u godini za nama. Priznanja su uručena vodniku Đuri Borbelju, osvajaču brojnih odličja u disciplini maraton i polumaraton, Sportskoj ekipi Kopnene vojske, pobedniku prvenstva Vojske Srbije u trci sa preprekama na 10 kilometara i najperspektivnijoj sportskoj ekipi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2022. godini vojnim višebojcima Vojne akademije „Nemanjića orlovi“. Nagrade su laureatima uručili zamenik načelnika Generalštaba general Cvetković, načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) GŠ VS brigadni general Muharem Fazlić i predsednica pododbora za sport Narodne Skupštine Srbije Tatjana Medved.

Za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu Delegacije Republike Srbije pri CISM, povelje su dodeljene ministru sporta Zoranu Gajiću, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljkoviću, pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Vojvodine Danetu Basti, predsednici pododbora za sport Narodne Skupštine Srbije Tatjani Medved, zatim predstavnicima eminenetnih sportskih institucija, organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i šefovima srpske Delegacije pri asocijaciji od 2003. do 2023. godine.

Priznanja su uručena i nacionalnim sportskim organizacijama, rukovodiocima, trenerima, sportistima i saradnicima, kao i predstavnicima lokalnih samouprava, turističkih organizacija, medija i pravnih subjekata.

Šef Delegacije potpukovnik doc. dr Ivanković uručio je povelju i Asocijaciji Sport za sve Srbije za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu Delegacije Republike Srbije pri CISM, koju je primio predsednik Brank Vujović.

Za 20 godina aktivnog učešća u pripremi i realizaciji aktivnosti Delegacije Republike Srbije pri CISM, kao i za izuzetan doprinos ostvarenom ugledu Srbije u ovoj međunarodnoj vojnoj sportskoj organizaciji i promociji vojnog sporta u Srbiji i inostranstvu, posebna priznanja dodeljena su potpukovniku dr Draganu Todorovu i kapetanu Goranu Čegaru.

Svečanost, kojoj su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, istaknuti sportski radnici i poštovaoci sporta u vojsci, završena je muzičkim programom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a potom su gosti obišli izložbu priređenu povodom 20 godina članstva Republike Srbije u CISM.

Predstavnici Asocijacije imali su razgovore sa pripadnicima Vojske Srbije koji su doprineli tome da se u narednom periodu produbi saradnja i zajednički interesi kroz sportsko-rekreativne aktivnosti, edukativne programe, projekte i druge vidove saradnje sporta u vojsci. Asocijacija se zahvaljuje Ministarstvu odbrane – Vojnoj akademiji i Delegaciji Republike Srbije pri CISM.

Total Page Visits: 247 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *