АСОЦИЈАЦИЈИ ДОДЕЉЕНА ПОВЕЉА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ CISM

У свечаној сали Дома Војске Србије, у Београду 18. маја 2023. године, Делегација Републике Србије при Међународном Савету за војне спортове – CISM организовала је централну свечаност поводом обележавања јубилеја 20 година чланства Републике Србије у CISM, којој су присуствовали и представници Асоцијације Спорт за све Србије.

Свечаности су присуствовали званични гости: државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, министар спорта Зоран Гајић и државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ, председник и потпредседник Олимпијског Комитета Србије Божидар Маљковић и Жарко Зечевић, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, председница пододбора за спорт Народне Скупштине Србије Татјана Медвед, представници јединица Војске Србије, Војне академије, локалних самоуправа, националних спортских савеза, завода, партнери, заслужни појединци и други сарадници.

У име Асоцијације Спорт за све Србије присуствовали су председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић који је уједно и придружени члан Делегације Републике Србије при CISM.

На самом почетку протоколарног дела програма интониране су химне Републике Србије и CISM, након чега је приказан мини филм где су представљена најзначајнија спортска постигнућа у периоду од 2003-2023. године.

У наставку програма, присутнима се обратио шеф Делегације Републике Србије при CISM потпуковник доц. др Негован Иванковић, који је подсетио да међународна организација негује пријатељство између војних спортиста широм света у циљу промоције мира и безбедности.

– Делегација Републике Србије при CISM у претходном периоду имала је око 200 активности, иза нас је 113 такмичења на којима је освојено 85 одличја. Ту су и низ успешних организација спортских догађаја и репрезентативна учешћа на спортским манифестацијама широм света, због чега је Република Србија стекла високи углед и поштовање – истакао је потпуковник Иванковић.

Честитајући јубилеј војним спортистима, министар спорта Зоран Гајић истакао је да светла историја српске војске до данашњег дана инспирише наше врхунске спортисте када освајају најзначајнија светска одличја, али да није реч само о сјају медаља, већ и о начину на који се освајају.

– Хвала вам на дивној и јуначкој историји чији сте следбеници, честитам вам велики јубилеј и рачунајте на сву подршку Министарства спорта и моју лично у свакој акцији – поручио је министар Гајић.

Преносећи поздраве и честитке потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића поводом јубилеја српског огранка CISM, помоћник министра одбране Синиша Радовић истакао је да су године за нама време великог труда и успеха много људи у војсци.

– Пре 20 година Република Србија је постала члан ове велике организације, која броји више од 150 земаља и тиме смо ми добили тај оквир или кредибилитет да се такмичимо са свим спортистима света, са припадницима најелитнијих војски света и највећих држава света, што су наши спортисти свих категорија и чинили. Много пута су нас обрадовали и много пута смо били поносни – нагласио је помоћник министра Радовић.

Он је истакао да је физичка обука и психофизичка припремљеност српског војника била и остала приоритет у нашој војсци.

– Као што спорт представља игру или борбу, вежбање и такмичење, надметања за која су потребне снага, смелост, издржљивост до крајњих граница, окретност, вештина, мотивисаност и све друго, то су карактеристике и особине које красе српског војника, али и сваког спортисту. Још једном да истакнем да наши војници све припреме, путовања, учешће и постизање резултата на такмичењима реализују истовремено извршавајући своје редовне задатаке на формацијским дужностима и зато још једном одајем признање свим спортистима Војске Србије – поручио је помоћник министра Радовић и пожелео им наставак успешног рада и још боље резултате.

Поводом јубилеја, Делегација Србије при CISM доделила је признања најуспешнијим спортистима и спортским екипама Министарства одбране и Војске Србије у 2022. години, а заслужним појединцима, институцијама, организацијама, сарадницима и спортистима уручене су повеље за изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације.

Пехар за најуспешнијег спортисту 2022. године, припаднику Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране Александру Кукољу, вицешампиону на два гренд слем џудо турнира у Бакуу и Анталији и освајачу трећег места на Гренд слем турниру у Абу Дабију, уручио је помоћник министра одбране Радовић, док је министар Гајић признање за спортску екипу године доделио војној репрезентацији Србије у футсалу, победнику међународног војног турнира „13. CISM футсал куп за мир“ 2022. године у Новом Саду.

Уручена су и признања за изузетан допринос јачању угледа Министарства одбране и Војске Србије кроз запажена спортска постигнућа у години за нама. Признања су уручена воднику Ђури Борбељу, освајачу бројних одличја у дисциплини маратон и полумаратон, Спортској екипи Копнене војске, победнику првенства Војске Србије у трци са препрекама на 10 километара и најперспективнијој спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2022. години војним вишебојцима Војне академије „Немањића орлови“. Награде су лауреатима уручили заменик начелника Генералштаба генерал Цветковић, начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС бригадни генерал Мухарем Фазлић и председница пододбора за спорт Народне Скупштине Србије Татјана Медвед.

За изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације Републике Србије при CISM, повеље су додељене министру спорта Зорану Гајићу, председнику Олимпијског комитета Србије Божидару Маљковићу, покрајинском секретару за спорт и омладину Војводине Данету Басти, председници пододбора за спорт Народне Скупштине Србије Татјани Медвед, затим представницима еминенетних спортских институција, организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије, као и шефовима српске Делегације при асоцијацији од 2003. до 2023. године.

Признања су уручена и националним спортским организацијама, руководиоцима, тренерима, спортистима и сарадницима, као и представницима локалних самоуправа, туристичких организација, медија и правних субјеката.

Шеф Делегације потпуковник доц. др Иванковић уручио је повељу и Асоцијацији Спорт за све Србије за изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације Републике Србије при CISM, коју је примио председник Бранк Вујовић.

За 20 година активног учешћа у припреми и реализацији активности Делегације Републике Србије при CISM, као и за изузетан допринос оствареном угледу Србије у овој међународној војној спортској организацији и промоцији војног спорта у Србији и иностранству, посебна признања додељена су потпуковнику др Драгану Тодорову и капетану Горану Чегару.

Свечаност, којој су присуствовали припадници Министарства одбране и Војске Србије, истакнути спортски радници и поштоваоци спорта у војсци, завршена је музичким програмом Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, а потом су гости обишли изложбу приређену поводом 20 година чланства Републике Србије у CISM.

Представници Асоцијације имали су разговоре са припадницима Војске Србије који су допринели томе да се у наредном периоду продуби сарадња и заједнички интереси кроз спортско-рекреативне активности, едукативне програме, пројекте и друге видове сарадње спорта у војсци. Асоцијација се захваљује Министарству одбране – Војној академији и Делегацији Републике Србије при CISM.

Total Page Visits: 479 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *