ЕУ пројекти као приоритет

Асоцијација спорт за све Србије oд 2019. године као партнер учествује у Еразмус+ програму у области спорта чији је општи циљ пружање доприноса развоју европске димензије у спорту, посебно аматерском. У 2024. годину Асоцијације је ушла са три нова пројекта суфинансирана из програма Европске Уније, што са актуелним пројектима чини укупно пет пројеката и један од приоритета за наредни период.

Новоодобрени пројекти COOPERATION, FEMCoach и PCSOS трајаће наредне три године, а актуелни пројекти Sport Without Waste i Host4ALL планирано је да се заврше до краја 2024. године.

Партнерства на актуелним пројектима и некима од недавно завршених пројеката проистекла су из међународне сарадње и односа који Асоцијација гради са две највеће организације из области спорта за све – Међународна Асоцијација спорт за све (TAFISA) и Међународна Асоцијација за спорт и културу (ISCA), али и многим другим организацијама које делују у области спорта за све. На темељима поверења којe је Асоцијацији указано да буде део великих светских конгреса и конференција, као и прилике да изгради нова партнерства, настале су тачке Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, које додатно дефинишу правац нашег деловања.

Са великим задовољство истичемо да је ове године Асоцијација добила свој први пројекат као координатор. Пројекат COOPERATION плод је дугогодишње успешне сарадње између Босанске репрезентативне Асоцијације за вредносне прилике „БРАВО“ и Асоцијације Спорт за све Србије, а идеја водиља за пројекти предлог био је управо Ски Фестивал, као један од главних догађаја из програма Асоцијације. На пројекту је поред организације БРАВО још један партнер из Босне и Херцеговине – Ски клуб особа са инвалидитетом, као и организација BG Be Active из Бугарске и Фондација за промоцију науке „ПРОНА“ из Црне Горе.

У спортској компоненти Еразмус+ програма нагласак је на међународним пројектима који се баве инклузијом најшире популације у спорт и физичке активности, промоцијом здравих животних стилова међу свим генерацијама и учешћем у физичким активностима као средству за одржање и побољшање здравља, промоцијом интегритета и вредности у спорту, образовања у спорту и кроз спорт, волонтеризма у спорту, мобилношћу тренера, менаџера, волонтера и особља непрофитних спортских организација, као и борбом против негативних појава и изазова у спорту, попут насиља, расизма, нетолеранције и дискриминације.

Пројекат COOPERATION део је кључне активности 2 (К2) Еразмус+ програма,  у коју спадају четири врсте пројекта Партнерства за сарадњу у области спорта, Мала партнерства у области спорта, Пројекти изградње капацитета у области спорта, Непрофитни европски спортски догађаји.

Ове четири врсте пројеката су у надлежности Извршне агенције за образовање и културу (ЕАСЕА) са седиштем у Бриселу, која спроводи позив и којој се пријаве пројеката подносе. ЕАСЕА врши селекцију, уговарање, финансирање и мониторинг одобрених пројеката организација.

Као пројекат за изградњу капацитета у области спорта, главни циљеви пројекта COOPERATION укључују подизање капацитета grassroots организација, размену добрих пракси из различитих земаља, промовисање социјалне инклузије кроз спорт (са фокусом на децу са сметњама у развоју и другим недостацима), и промовисање позитивних вредности кроз тимски дух. Пројектом је планирано преношење знања са стручњака на професионалце који се баве омладином и спортом, а на крају и на децу и младе.

Први део процеса имплементације пројекта односи се на тренере. Кроз почетну обуку тренери (укључујући учеснике из сваке земље) ће бити едуковани о томе како да раде са децом у зависности од различитих могућих сметњи или недостатака са којима се могу суочити. То у пракси значи комбинацију теорије и практичних аспеката који обухватају обе области социјализације, осећаја припадности, емоционалне интелигенције, али и физичке активности, врсте вежби и применљивих игара. Акценат ће наравно бити на спортовима на снегу – и како их обликовати тако да одговарају различитим потребама деце. Друга обука ће потом настојати да иницира креирање практичних игара и радионица на основу претходно стеченог знања. Ове радионице неће укључивати само спорт, већ и теме о промени животне средине и културној свести, а тренери ће научити како да их укључе. Обука за тренере ће бити праћена локалном активношћу где ће се радионице и игре тестирати и обликовати на основу повратних информација деце и родитеља.

Друга фаза реализације је усмерена на децу и подразумева организацију два догађаја „Mountain games for everyone“, која настоје да окупе децу из различитих националних региона, а са различитим недостацима како би креирали разноврсне и инклузивне догађаје. Уз радионице развијене кроз претходни радни програм и новообразоване тренере, ове игре ће послужити као простор за забаву и истицање додатних вредности које красе спорт.   

Пројекти Female Sport Coaching Training Programme (FEMCoach) и Protecting children in sport – developing safe and inclusive sport organizations (PCSOS) спадају у партнерства за сарадњу у области спорта и Асоцијација се на њима налази у улози партнера. Пројекат FEMCoach рдиће на промовисању родне равноправности међу тренерима и стварању здравог омладинског спортског окружења развијањем вештина женских тренера у складу са политикама ЕУ, док ће пројекат PCSOS водити и усмеравати креирање „програма заштите деце у спорту“ за националне спортске савезе и клубове и пружати подршку у одлучивању спортским менаџерима и лидерима.

Свесна важности доприноса ресурса из ЕУ фонда, Асоцијација учешћем у различитим врстама пројеката додатно шири и диверсификује своја средства финансирања, тежећи притом да прошири своје хоризонте и стечено знање искористи за унапређивање како својих тако и програма својих чланица.

Total Page Visits: 1410 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *