МАНИФЕСТАЦИЈЕ ШИРОМ СРБИЈЕ ПОДРЖАЛЕ ЦИЉЕВЕ NowWeMove КАМПАЊЕ

У оквиру кампање NowWeMove којом координира Међународна Асоцијација за спорт и културу – ISCA, Асоцијација Спорт за све Србије је на националном нивоу кроз систем чланица и других спортских организација реализовала Дан без лифтова – No Elevators Day  и Недељу физичке активности – MOVE Week.

NowWeMove кампања сваке године започиње Даном без лифтова, који се обележава последње среде априла месеца и има за циљ да промовише употребу степеница у свакодневном животу. Девети по реду Дан без лифтова инспирисао је појединце и организације и представио иновативне начине да се физичка активност повеже са употребом степеница. Национални координатори организовали су 340 догађаја у 25 земаља, који су укључили скоро 63000 учесника. Погледајте како је Дан без лифтова изгледао ове године: https://no-elevators-day.nowwemove.com/newsview/1082/No-Elevators-Day-reaching-new-heights-campaign-results-2023

У оквиру No Elevators Day  програма организован је и изазов на друштвеним мрежама који је мотивисао учеснике да буду активни и једни друге „изазову“ на физичку активност.

Недеља физичке активности – MOVE Week одржала се на међународном нивоу у периоду од 22-28. маја 2023. године. На посебно дизајнираном сајту www.moveweek.eu регистровано је 862 догађаја широм света, а највећи број активности реализован је у Италији, Турској, Бугарској, Словенији и Србији. MOVE Week се од недавно осим у Европи обележава и у Латинској Америци.

Овогодишња Недеља физичке активности одржава се паралелно са пилот фазом пројекта Sport Without Waste, те су решења и иницијативе за еколошки прихватљивији приступ организовању спортских догађаја чинила још један важан аспект MOVE догађаја. Подсетимо се да је у циљу бољег сагледавања контекста, пројекат спровео истраживање међу кључним актерима – основним спортским организацијама и школама. Студија је проширила дефиницију спорта без отпада како би холистички обухватила следеће елементе покрета у региону Балкана:

•            стварање и подршка инфраструктури током спортских догађаја

•            изградња капацитета особља и волонтера за спречавање бацања смећа

•            преношење одговорности за рециклажу на учеснике

•            залагање за стратегије без отпада (као што су тањири за вишекратну употребу, прибор за јело, шоље, итд.) на спортским догађајима

У односу на јединствене изазове и околности са којима се свака земља суочава, пројекат је развио водиче за спортске и школске догађаје на терену, као прилагодљив ресурс за различите контексте. Уместо да дају прописане мере, ресурси дају сугестије за ефикасно планирање, имплементацију и одржавање програмирања #WithoutWaste догађаја у основним спортским и школским окружењима. https://www.sportforallserbia.org.rs/prirucnici-sport-without-waste/  

У Републици Србији MOVE агенти и спортски стручњаци који користе дозволе за рад у спорту за све, пријавили су активности и покренули спортске организације са укупно 52 догађаја спортско-рекреативног и забавног карактера, намењених различитим категоријама становништва, који су активирали близу 7000 грађана. https://moveweek.eu/events/2023/serbia/

Овај својеврсни једнонедељни фестивал спорта и физичке активности у Србији обележили су Асоцијација „Спорт за све“ Београда, Асоцијација Спорт за све Бора, Градски савез „Спорт за све“ Суботице, Друштво спорта за све „Арена НС“, Савез за рекреативни спорт Ниша, Савез Спорт за све Војводине, Удруженје Спорт за све – Соко Димитровград, Спортско рекративна Асоцијација Пожаревац, „Зајечарски спорт за све“, Друштво за спортове на води „Западна Морава“ – Трстеник, Оријентиринг савез Србије, Рекреативно спортски клуб „Play“, Спортски савез „Нови Пазар“, Спортски савез града Сомбора, Спортско рекреативно удружење „Sportisimo kids“, Ћигонг савез Србије, Удружење педагога физичке културе Вождовац и велики број појединаца.

NowWeMove покрет се заснива на премиси да догађаји и активности у оквиру кампање доприносе индивидуалном развоју људи, а кроз то и активнијим, здравијим и инклузивнијим друштвима. Кампања путем средстава информисања и дигиталних платформи представља и модул који препознаје и оснажује лидере промена у нашем сектору и настоји да учини видљивом сваку иницијативу коју организације и појединци предузимају.

Total Page Visits: 630 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *