Međunarodna Asocijacija za sport i kulturu (ISCA) održala drugu online Konferenciju za projekat Integracija izbeglica kroz sport (IRTS)

Međunarodna Asocijacija za sport i kulturu (ISCA), zahvaljujući podršci Evropske Unije, započela je projekat koji objedinjuje rešenja u oblasti integracije izbeglica kroz sport (IRTS https://irts.isca.org/). Platforma pronalazi put do međunarodnih, nacionalnih i lokalnih organizacija kroz zajedničku mrežu primera dobre prakse., kao inovativni model za olakšanu integraciju izbeglica, putem sportskih aktivnosti u zajednicama u kojima žive.

17. novembra 2020. godine održana je druga online konferencija za projekat IRTS u kojoj je učešće uzelo 127 učesnika, 74 organizacije iz 39 zemalja, među kojima i Asocijacija Sport za sve Srbije.

Konferenciju su otvorili predsednik ISCA – Mogens Kirkeby i direktorka za inovacije, međunarodnu saradnju i sport DG EAC Evropske komisije – Antoaneta Angelova-Krasteva.

Nick Sore – viši koordinator za sport izbeglica, Odeljenje za spoljne odnose, UNHCR  prezentovao je kako sport može da poboljša mentalno zdravlje uopšte i u situaciji Covid-19 i na koji način zagovarati integraciju uzbeglica u ovim vanrednim okolnostima. Nakon primera iz Francuske, Švajcarske, Holandije i Švedske o  tome kako međunarodna saradnja može ojačati solidarnost sa izbeglicama i kako sport može doprineti integraciji, usledile su paralelne sesije o:

  •  načinu uspostavljanja partnerstva između sportskih i drugih organizacija i kako ih koristiti za uspešnu integraciju izbeglica;
  • obuci trenera za uspešnu integraciju izbeglica kroz sport;
  • sportu kao sredstvo za osnaživanje devojaka i žena izbeglica;
  • integraciji izbeglica u klubove i lokalne zajednice.

Kao zaključak nakon održanih sesija i urađenih zadataka po grupama, ističe se da fizička aktivnost, odnosno sport, igra ključnu ulogu u bilo kojoj strategiji o prevenciji zdravlja. Takođe, neophodno je da se u planiranju i realizaciji ne zaboravi socijalna dimenzija, posebno u nacionalnim sportskim organizacijama jer socijalna inkluzija i dalje ostaje prioritet u narednom periodu, kao i važnost prepoznavalja kapaciteta i uloga koje organizacije mogu da ponude.

Na samom kraju Konferencije najavljen je 10. MOVE Kongres koji će biti organizovan u periodu od 17-20. novembra 2021. godine u Briselu.

Total Page Visits: 562 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.