Међународна Асоцијација за спорт и културу (ISCA) одржала другу online Конференцију за пројекат Интеграција избеглица кроз спорт (IRTS)

Међународна Асоцијација за спорт и културу (ISCA), захваљујући подршци Европске Уније, започела је пројекат који обједињује решења у области интеграције избеглица кроз спорт (IRTS https://irts.isca.org/). Платформа проналази пут до међународних, националних и локалних организација кроз заједничку мрежу примера добре праксе., као иновативни модел за олакшану интеграцију избеглица, путем спортских активности у заједницама у којима живе.

17. новембра 2020. године одржана је друга online конференција за пројекат IRTS у којој је учешће узело 127 учесника, 74 организације из 39 земаља, међу којима и Асоцијација Спорт за све Србије.

Конференцију су отворили председник ISCA – Mogens Kirkeby и директорка за иновације, међународну сарадњу и спорт DG EAC Европске комисије – Antoaneta Angelova-Krasteva.

Nick Sore – виши координатор за спорт избеглица, Одељење за спољне односе, UNHCR  презентовао је како спорт може да побољша ментално здравље уопште и у ситуацији Covid-19 и на који начин заговарати интеграцију узбеглица у овим ванредним околностима. Након примера из Француске, Швајцарске, Холандије и Шведске о  томе како међународна сарадња може ојачати солидарност са избеглицама и како спорт може допринети интеграцији, уследиле су паралелне сесије о:

  •  начину успостављања партнерства између спортских и других организација и како их користити за успешну интеграцију избеглица;
  • обуци тренера за успешну интеграцију избеглица кроз спорт;
  • спорту као средство за оснаживање девојака и жена избеглица;
  • интеграцији избеглица у клубове и локалне заједнице.

Као закључак након одржаних сесија и урађених задатака по групама, истиче се да физичка активност, односно спорт, игра кључну улогу у било којој стратегији о превенцији здравља. Такође, неопходно је да се у планирању и реализацији не заборави социјална димензија, посебно у националним спортским организацијама јер социјална инклузија и даље остаје приоритет у наредном периоду, као и важност препознаваља капацитета и улога које организације могу да понуде.

На самом крају Конференције најављен је 10. MOVE Конгрес који ће бити организован у периоду од 17-20. новембра 2021. године у Бриселу.

Total Page Visits: 714 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *