НА КОПАОНИКУ РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ ЈУБИЛАРНОГ 30. СКИ ФЕСТИВАЛА СПОРТА ЗА СВЕ

Асоцијација Спорт за све Србије је на Копаонику, у периоду од 22-26. марта 2023. године, под покровитељством Министарства спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије, реализовала програм Јубиларног 30. Отвореног Ски фестивала спорта за све.

У програмским активностима ове године учествовало је близу 600 учесника – спортских рекреативца, љубитеља спортова на снегу, спортских организација и стручњака, чланова гранских Синдиката и запослених у фирмама и локалним самоуправама из: Румуније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије, који бораве у Ски центру Копаоник са смештајем у хотелима Grand, Angella, Viceroy и Club A. Заједно са учесницима научне конференције Ски фестивал окупио је око 780 учесника.

На отварању фестивала, свим присутним званицама се обратио и председник Асоцијације господин Бранко Вујовић. „Гледајући утицај који овај фестивал има на унапређење јавног здравља, Ски фест је постао европски бренд о чему сведочи и чињеница да је Међународни Олимпијски Комитет – IOC у два наврата био генерални покровитељ, као и да је 2018. године Асоцијација била домаћин 14. Европских Компанијских зимских спортских игара на Копаонику“, рекао је Вујовић. Ски фест је ове године и централни догађај Балканске Асоцијације радничког спорта – BAWS, којом у овом мандату председава Вујовић.

Овогодишњи јубиларни 30. Ски фест прогласио је отвореним Министар спорта Републике Србије господин Зоран Гајић, рекавши том приликом да програми које Асоцијација реализује анимирају неколико милиона људи у нашој земљи и да је у општем интересу државе да се што што већи број грађана прикључује оваквим програмима.

Програмски концепт фестивала пратили су и званичници међу којима Министар спорта Црне Горе господин Василије Лалошевић, директор директората за спорт Црне Горе господин Зоран Јојић, председник и генерални секретар Спортског савеза Србије Давор Штефанек и Горан Маринковић, генерални директор Транснафте проф. др Богдан Кузмановић, председник и генерални секретар Одбојкашког савеза Србије Ђула Мештер и Иван Кнежевић, представници делегације Републике Србије при међународном савету за војне спортове, председник Македонске Асоцијације „Спорт за сите без граници“ Гевгелија, председник Црногорског савеза спортске рекреације „Спорт за све“ – Глигорије Војиновић, председница Спортског савеза Војводине – Јасмина Јурас и други представници националних, регионалних и локалних спортских организација, високошколских установа, партери и спонзори.

У току програма фестивала, учесницима и званицама се обратио и председник Спортског савеза Србије, господин Давор Штефанек. У свом говору, наш прослављени олимпијски шампион у рвању, рекао је да радост бављења спортом није само освајање најсјајнијих медаља већ и у осећају личног напретка и померања споствених граница. „Ски фест на Копаонику, који окупља различите структуре становништва, доказ је да смо свесни значаја свакодневног рекреативног бављења спортом“, додао је Штефанек.

Учеснике је поздравио и председник Одбојкашког савеза Србије, господин Ђула Мештер, нагласивши да је поред врхунског и школског спорта, рекреација најбитнији стуб нашег спортског покрета. „Лепо је видети толики број породица са малом децом на једном месту, како вежбају, такмиче се и учествују у бројним дисциплинама. Овакве иницијативе код деце развијају здраве навика као и афинитет ка даљем, можда и професионалом бављењу спортом“, рекао је Мештер.

Проф. др Душан Митић, спортски директор фестивала, подсетио је да су давне 1993. године организатори првог Ски феста желели да направе зимски фестивал који би окупио све оне који зими воле да долазе на планину и понудио им адекватне програме на снегу, а да данас, 30 година касније, схватамо да већина тих људи и даље долази на фестивал и да са собом воде своју децу и унуке. „Асоцијација све ове људе види као једну велику спортску породицу, која негује здраве навике и здрав стил живота и исти преноси на будуће генерације“, закључио је професор Митић.

Квалитетно дружење и добро расположење пратило је и такмичењe у алпским дисциплинама – слалому и велеслалому, као и алпском оријентирингу, фото сафариу, одбојци на снегу, обарању руку, надвлачењу конопца, пикаду и шаху, где су екипе и појединци освајали награде. Заинтересовани су учествовали и у свакодневно организованој шетњи на крпљама, док су сви учесници фестивала као и гости скијалишта, имали прилику да уживају у Синхроном скијању, које су припремили демо тимови Ски школа „Авантуристички центар“, Ски школа „Nix“ и ски школа „Копаоник“. Кроз едукацију на снегу организована је бесплатна школа скијања за почетнике, у сарадњи са Српским Удружењем учитеља и тренера спортова на снегу, Ски школом Snow stars team и уз значајно ангажовање спортских стручњака. Ски школу је успешно савладало 90 полазника.

У оквиру едукативног програма одржана је и 10. Међународна Научна конференција „Антроплошки и теоантрополошки поглед на физичке активности од Константина Великог до данас“, у организацији Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини, FIEP Србије, Асоцијације Спорт за све Србије, као и Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Нишу, Источном Сарајеву, Бањој Луци, уз подршку Министарства просвете Републике Србије, коју прате спортски стручњаци – корисници дозвола за рад у спорту за све.

Програмски концепт Ски феста, који перманентно врши утицај на побољшање јавног здравља нације прати Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030 и остваривањем њених циљева пружа додатне вредности: физичка активност за свакога; здравље; образовање; квалитет живота; равноправност полова; друштвена одговорност и социјална инклузија; очување животне средине; промоција; хуманитарни карактер и др. Кључне тачке мисије дефинисане су у односу на вишегодишње искуство које Асоцијација има у области спорта за све, али и пратећи ситуацију на глобалном нивоу и допринос који област спорта за све има у решавању неких од највећих светских изазова.

Од 2019. године Асоцијација је реализовала 7 међународних пројеката, а ове године партнер је на Erasmus + Sport пројекту Sport Without Waste, који има за циљ да кроз масовне спортске манифестације као што је Ски фест, подигне свест и о заштити животне средине. Акција „Кош за чист Коп“, коју Асоцијација у сарадњи са фондацијом Recan традиционално организује, поред иновативног начина да се буде физички активан, указује и на важност сакупљања, издвајања, прераде и израде нових производа из искориштених материјала, у овом случају лименки.

Током трајања фестивала одржан је састанак са предстаницима Босанске репрезентативне асоцијације за вредносне прилике – BRAVO. Разговори су вођени у циљу подизања капацитета одрживости и развоја спорта за све на међународном плану, као и системског повезивања уз размену искустава и планирање заједничких активности и пројеката који се финансирају из фондова ЕУ.

На завршној церемонији доделе награда и признања, која се одржала на централном платоу Ски центра Копаоник, најуспешнијима по дисциплинама уручене су медаље, дипломе и пехари. Спортским организацијама, установама и фирмама које су дале допринос реализацији програма Ски феста додељене су захвалнице: Савез спорт за све Војводине, Спортски савез Војводине, Македонска Асоцијација „Спорт за сите без граници“ Гевгелија, Asociatiа Clubul Sportiv Electrica – Румунија, Синдикална организација радника Рудника угља а.д. Пљевља, НИС а.д. Нови Сад, Транснафта а.д., Удружење спорт за све Општине Жабаљ,  ЛАВ ауто, Кепром д.о.о., Коноба Акустик, Општина Беране, хотелима Grand, Angella,Viceroy, Club A, Marcons marketing company d.o.o., Ски школа Snow Stars Team, Beosport system d.o.o., ЈП Скијалишта Србије, Скијашки савез Србије, фондација Recan.

Пехар за Fair Play за 2022. годину дат је Асоцијацији Спорт за све Ваљево у трајно власништво, а овогодишњи пехар за Fair play уручили су Министар спорта и младих Црне Горе господин Василије Лалошевић и ген. секретар Асоцијације господин Филип Вешовић екипи Кепром д.о.о., која је учешћем у свим програмским садржајима показала висок ниво солидарности.

Пехар за Свеукупног победника доделили су председник Асоцијације Бранко Вујовић и проф др Богдан Кузмановић екипи Clubul Sportiv Electrica из Румуније.

Стручни тим за реализацију програма 30. Отвореног Ски фестивала спорта за све, чинили су: спортски директор фестивала проф. др Душан Митић, мр Дејан Марсенић, Владо Стијеповић, Петар Ђурђевић, Бранислав Дмитровић, Добрица Јелић, студенти Факултета спорта и физичког васпитања, као и сараднице за међ. сарадњу и пројекте Марина Вукотић и Марија Угрица.

Велику захвалност дугујемо ЈП Скијалишта Србије, које је са својим особљем и техником дало значајан допринос у организацији и обезбеђивању потребне логистике за квалитетно одржавање програмског садржаја на снегу. Захваљујемо се и хотелијерима на подршци и понуди смештајних капацитета, као и маркетиншкој агенцији Marcons из Новог Сада, која је забележила комплетан садржај Ски феста и израдила видео материјал за потребе даљег промовисања традиционалног програма спорта за све.

Јубиларни 30. Ски фест скренуо је пажњу широј јавности на значај деловања целокупног система спорта за све, док је заинтересованост учесника показала да је дугогодишњи програмски концепт све више доступан различитим структурама становништва којима је потребна рекреација у зимским планинским условима боравка.

Total Page Visits: 1101 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *