НА ТАРИ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ 14. ВЕСЕЛОГ ОРИЈЕНТИРИНГА

У склопу годишњег програма, Асоцијација Спорт за све Србије је у Београдском Дечијем одмаралишту у Митровцу на Тари, у периоду од 17-18. јуна 2023. године, организовала 14. Весели оријентиринг, за децу предшколског узраста.

Програм је реализован уз подршку Министарства спорта Републике Србије, Спортског савеза Србије, уз сагласност Центра дечијих летовалишта града Београда и сарадњу са Оријентиринг савезом Србије. У име Асоцијације програмом су руководили ген. секретар Филип Вешовић и дугогодишњи сарадник на програмима спорта за све – председник Оријентиринг савеза Србије Добрица Јелић.

У дводневној манифестацији, учествовало је укупно 550 предшколаца из Београда, Источног Сарајева и деце основно-школског узраста 1-4. разреда из Змајева, са васпитачима и учитељицама, који су се такмичили у различитим активностима у природи – надвлачењу конопца, плесу и оријентирингу.

У припреми за реализацију Веселог оријентиринга, организован је радни састанак са рекреаторима БДО Митровац на Тари који су водили програм – Горданом Јевтић и Марком Мићићем и координаторима предшколских установа града Београда, Дјечијег вртића „Маца“ из Источног Сарајева и учитељицама ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Змајева. Вешовић је присутне упознао са активностима и циљевима Асоцијације кроз деловање у различитим структурама друштва, док је Јелић представио програмски концепт и обележену мапу терена за оријентиринг са 8 контролних тачака.

Овогодишња манифестација која се одржава у Националном парку Тара, део је пилот фазе међународног пројекта „Спорт без отпада“, Еразмус+ Спорт програма, где су имплементиране препоруке и методе за спровођење активности уз очување животне средине. На теренима одмаралишта биле су обезбеђене корпе за одвојено прикупљање отпада, а сви учесници програма били су информисани о правилном разврставању и складиштењу амбалажа и органског отпада.

Почетак Веселог оријентиринга традиционално је обележен подизањем застава Републике Србије, Центра дечијих летовалишта града Београда и Асоцијације Спорт за све Србије, уз јутарње вежбање и певање химне Таре „Здрав живот, здрави сви, дођи да будеш здрав и ти“!

Кроз разноврсни садржај активности у природи, деца су по групама демонстрирала своју спретност, а најсналажљивијима су додељене дипломе и награде – балони, играчке, вода и банане. Највеселија плесна група деце била је из ПУ 11. Април, вртић „Наша радост“, предвођена васпитачицом Весном Миловановић освојила је „Велики слано-слатки пакет“.

По завршетку програма, деца су своју рекреативну наставу на Тари зачинила радосном игром и осмесима уз звукове песама и граје. Асоцијација се захваљује на сарадњи Центру дечијих летовалишта града Београда и реализаторима активности у природи, са жељом да се програм настави и следеће године у истом амбијенту који остаје у дугом сећању свим учесницима.

Total Page Visits: 588 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *