Održan prvi TAFISA vebinar (13. jul 2020. godine)

Asocijacija za međunarodni sport za sve (TAFISA) organizovala je prvi evropskivebinar na temu „COVID-19 i njegov uticaj na sport za sve“, koji je održan 13. jula 2020. godine. Član Borda TAFISA-e i prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Slovenije, Janez Sodržnik pozdravio je sve učesnike vebinara i naglasio da je najvažija ideja da se razmene iskustva suočavanja sa COVID-19 i predstave rešenja koja su primenjena u prevazilaženju problema. Takođe, ideja vebinara je da se podele potrebe i očekivanja od TAFISA-eu vidu podrške i pomoći članicamai na taj način da se doprinese izgradnji post – COVID-19 globalnog pokreta sporta za sve.

Učešće u vebinaru uzelo je 50 učesnika iz više od 12 zemalja, uključujući i predstavnike Asocijacije Sport za sve Srbije, prof. dr Dušan Mitić – potpredsednik i Marina Vukotić – stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte. Inicijalno su prezentovani primeri dobre prakse funkcionisanja programa u uslovima pandemije sa Kipra, iz Turske, Nizozemske i Portugalije, a kasnije i iz Austrije i Poljske.

Amaterski i profesionalni sport imaju velike probleme oko organizacije redovne delatnosti a sport za sve beleži porast učestvovanja, jer se veliki broj evropljana usmerio na aktivnosti u prirodi. U Poljskoj tokom pandemije izmeren je podatak da je procenat bavljenja fizičkom aktivnošću povećan sa 17% na 37%, dok je u Austriji izdvojen fond u vrednosti od 700 miliona evra za pomoć nevladinom sektoru (sport i kultura). Upućene su pohvale evropskom konskursu za nove modele funkcionisanja tokom pandemije koji je završen 10. jula 2020. godine.

U Nizozemskoj je već počelo, dok se u drugim zemljama najavljuju istraživanja ekonomskih posledica izazvanih COVID-19.

Najavljena je izmenjena kampanja za Svetski Dan pešačenja, koji je planiran da se organizuje u periodu 03-04. oktobar 2020. godine.

Ukoliko želite da preslušate TAFISA vebinar, sve informacije možete naći na:

http://www.tafisa.org/news/TAFISAWebinars.

Total Page Visits: 823 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.