ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК АСОЦИЈАЦИЈЕ СА САРАДНИЦИМА ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ

У Београду, 30. маја 2023. године у пословним просторијама на Теразијама бр. 35/III спрат, Асоцијација Спорт за све Србије угостила је сараднице Олимпијског Комитета Србије.

Радном састанку претходио је сусрет председника Асоцијације Бранка Вујовића и ген. секретара Олимпијског Комитета Србије Ђорђа Вишацког, где су се развиле нове идеје о будућој сарадњи.

У име домаћина – председник Асоцијације Бранко Вујовић, ген. секретар Филип Вешовић и сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица, примили су делегацију Олимпијског Комитета Србије – менаџера за промоцију олимпијских вредности и председницу истоимене комисије, Наташу Јанковић са сарадницама Мирјаном Ивковић и Саром Ђурковић.

На почетку састанка председник Вујовић упознао је гошће са деловањем Асоцијације у области спортске рекреације и спорта у фирмама, програмским активностима и циљевима Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, едукативним програмима и организацијом Конгреса спорта за све, актуелним кампањама које се спроводе на националном нивоу, међународним пројектима, као и позиционирању Асоцијације на балканском, европском и светском нивоу.

Детаљније су представљене активности зимског и летњег фестивала спорта за све, као и кампања NowWeMOVE кроз одржану Недељу физичке активности – MOVE Week, програмски концепт Светског Дана Изазова (World Challenge Day) где је у последње две године организовања манифестације град Београд победник у 1. категорији такмичења најмасовнијих градова у свету и организација Светског Дана пешачења (World Walking Day – 24h around the World) као део Европске Недеље спорта – EWOS.

Међународна Асоцијација Спорт за све – TAFISA је придружена чланица Међународног Олимпијског Комитета – IOC, а међусобном сарадњом и деловањем на глобалном нивоу залажу се за систем вредности целокупног друштва. Асоцијација Спорт за све Србије се изворно намеће као природни партнер Олимпијског покрета.

Јанковићева је у свом излагању напоменула да је већ дуги низ година упозната и прати рад Асоцијације, као и то да је била још као студент Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду, укључена у активности спорта за све. Олимпијски комитет се бави једним делом и промоцијом олимпијских вредности кроз три области деловања: масовни спорт, односно спорт за све, fair play, културу и олимпијско образовање.

Олимпијски комитет Србије промовише мобилну апликацију за вежбање TreninGO, прву спортску апликацију за самостално вежбање на нашим просторима која се бесплатно може преузети из App Store, као и Google Play. У оквиру овог пројекта, Олимпијски Комитет Србије ће у наредном периоду извршити проверу јавних терена за вежбање на отвореном и њихову доступност за коришћење, а пружиће циљану подршку и промоцији спорта у школама.

У наставку састанка представљене су могућности подршке кроз Европску недељу спорта – EWOS, која ће се ове године реализовати у преко 25 општина и градова Републике Србије, а у некима од њих свој допринос дају и  чланице Асоцијације са локалног нивоа деловања.

Олимпијски комитет Србије традиционално обележава Олимпијски дан, где се окупља велики број деце, породица и других заинтересованих грађана и истичу се основни циљеви догађаја – промовисање олимпијских вредности, здравог начина живљења, подстицање на физичку активност у природи, као и популаризација Олимпијског покрета и филозофије олимпијског духа.

Асоцијација препознаје вредности Олимпијског покрета у Србији и спремна је да пружи подршку на свим пољима њеног деловања. Када су су питању едукативни програми и представљање на међународном плану, сматрамо да уз Асоцијацију, Олимпијски Комитет Србије треба да буде присутан и перманентно прати активности спорта за све. Захваљујемо се олимпијском радном тиму на посети која је имала за циљ да приближи заједничке интересе и представи активности и пројекте из области спорта за све. Наредни састанак биће организован 13. јуна 2023. године у Олимпијском Комитету Србије са фокусом на предстојеће програме и узајамно деловање на систем спорта и локалне самоуправе.

Total Page Visits: 604 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *