ОДРЖАН САСТАНАК СА КООРДИНАТОРИМА АКТИВНОСТИ У СКЛОПУ ПРОЈЕКТА SPORT WITHOUT WASTE

Асоцијација Спорт за све Србије један је од партнера на Erasmus+ Sport пројекту Sport Without Waste, који улази у трећу, имплементациону фазу своје реализације. У складу са тиме, у просторијама Асоцијације, у четвртак 09. марта 2023. године, одржан је састанак са координаторима који ће бити задужени за спровођење пројектних активности у оквиру редовних програма својих организација. Састанак су водили председник Бранко Вујовић, генерални секретар Филип Вешовић и сарадник за међународне пројекте Марија Угрица.

За координаторе пројектних активности у оквиру пилот фазе Sport Without Waste пројекта, одабрани су Оливера Јовановић, испред Савеза Спорт за све Војводине, Јелена Обрадовић испред Асоцијације „Спорт за све“ Београда, Мерима Кулић испред Градског савеза „Спорт за све“ Суботице, Бане Дмитровић испред Спортско рекеативне Асоцијације Пожаревац, Добрица Јелић ипсред Оријентиринг савеза Србије и Ненад Радонић, испред организације Sportisimo из Новог Сада.

На почетку састанка, председник Вујовић је поздравио све присутне и захвалио се на одазиву и жељи да се укључе у међународне пројектне активности Асоцијације. Како пројекат налаже, потребно је спровести 10 еколошких догађаја у организацији Асоцијације и исто толико у организацији њених чланица, а уз подршку Асоцијације. У наставку састанка, Марија Угрица је представила досадашње пројектне ресурсе – Истраживачки документ, који је дао дефиницију Sport Without Waste догађаја, затим модел приручника за спровођење догађаја без отпада, по којем ће се израдити приручник за организаторе и школске установе и Brand book – приручник за активности комуникације пројекта.

Истраживање спроведено у оквиру друге фазе пројекта обезбедило је основне податке који могу да информишу организаторе и менаџере о могућим начинима да се смањи отпад на локалним спортским догађајима и представило примере добре праксе међу организацијама које су учествовале у анкети и које већ спроводе зелене спортске догађаје. Извештај такође даје увид у специфичности сваке од партнерских земаља када је у питању спровођење еколошких спортских манифестација. 

Следи израда приручника у односу на кључне налазе анкете, након чега ће пројектни приручник бити преведен на седам језика пројектних партнера. У приручнику ће се наћи  проширена дефиниција масовних спортских #withoutwaste догађаја као и кључни елементи које спортске организације које имплементирају концепт треба да обезбеде, као што су:

  • Мотивисање и омогућавање људима да активно учествују у одржавању јавног простора у којем се физичка активност/спортски догађај организује
  • Обезбеђивање неопходне инфраструктуре током спортских догађаја
  • Тренинзи и едукација
  • Комуницирање/дељење информација о значају рециклирања и одговорност учесника да рециклирају
  • Сарадња са медијима и другим организацијама
  • Грађење #withoutwaste стратегија, заједница око окружења без отпада и еколошке одрживости

Након представљања ресурса, координатори су упознати са предлогом манифестација у оквиру којих би требало спровести овај концепт. Неки од предложених догађаја су Фестивал Спорта за све Војводине, „Еко камп“ Перућац, „Trimbi ride“, Фестивал „Мали Храбриша“, који ће уједно и угостити пројектне партнере у мају месецу ове године, „Весели оријентиринг“ на Тари,  и манифестација поводом обележавања међународног дана физичке активности у Новом Саду. Уследио је продуктиван разговор о конкретним идејама за имплементирање концепта и давања еколошке димензије постојећим програмима.

Уочи припрема за овогодишњи Јубиларни 30. Ски фест, а у складу са планираним активностима на пројекту Sport Without Waste, Асоцијација је имала радни састнак и са представницима Recan фондације, на којем је испланиран први #withoutwaste догађај. Акција „Кош за чист Коп“, која ће се одржати 24. марта 2023. године на Копаонику, уз ангажовање и едукацију волонтера, поред иновативног начина да се буде активан, учесницима ће указати и на важност сакупљања, издвајања, прераде и израде нових производа од искоришћених материјала. Обезбеђене су канте за одлагање лименки, које ће бити постављене током четири дана трајања фестивала и које ће по завршетку фестивала овлашћени рециклери преузети. Представљени су и остали пројекти и акције које Recan фондација спроводи и договорена је сарадња за неке од наредних програма из календара Асоцијације и њених чланица.

Total Page Visits: 228 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *