ODRŽANA 21. SEDNICA UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE SPORT ZA SVE SRBIJE

Poštovani saradnici i prijatelji sporta za sve,

Ne obraćam vam se često na ovaj način. Za pripremu materijala i izveštaja za sajt zadužen je naš generalni sekretar tj. kancelarija Asocijacije. Oni to rade zaista vrlo posvećeno i stručno, sa puno razumevanja za sve naše programe i aktivnosti, ne izostavljajući nijedan segment ili temu koja je bila predmet diskusija ili donošenja odluka.

Dakle, razlog nije da bilo šta menjamo ili da popravljamo ono što je već dobro, razlog je obaveza i odgovornost koju imam, da vas kao predsednika Asocijacije lično obavestim i prenesem svoje utiske i predstavim programe i aktivnosti koji su bili tema 21. po redu sednice Upravnog odbora, održane u Beogradu, u sredu 31. avgusta 2022. godine.

Pre svega, želim i na ovaj način da se zahvalim svim članovima Upravnog odbora na učešću u radu sednice, na posvećenosti i predanosti koju pokazuju u realizaciji svih zadataka koji se postavljaju pred Asocijaciju. Predloženi i usvoji dnevni red zaista govori u prilog činjenici koliko smo svi zajedno uspeli i koliko uspevamo da nadograđujemo i razvijamo sistem i oblast sporta i našeg delovanja, za koji imamo nadležnost i odgovornost u društvu. 

Predmet sednice bile su sledeće teme:

Izbor Grada/Opštine i naše članice – organizacije koja će biti domaćin i suorganizator drugog po redu nacionalnog Kongresa sporta za sve; Podnošenje kandidature Asocijacije za organizaciju svetskog ISCA MOVE Kongresa za 2023. godinu; Učešće na prvom Kongresu ISCA Latinske Amerike u Rio de Žaneiru od 23-26. septembra; Učešće naše ekipe na 2. TAFISA igrama Evrope u Italiji, Peruđa od 23-29. septembra; Pripreme za 31. Letnji festival sporta za sve koji će se održati u Budvi od 14-18. septembra i koji će po pokazateljima koje imamo biti za nas najbrojniji u poslednjih desetak godina; Privođenje kraju prikupljanja i pisanja materijala za izradu Monografije povodom 70 godina naše organizacije; Partnerstvo Asocijacije na velikom međunarodnom projektu koji definiše i povezuje temu sporta i očuvanja životne sredine.

Sednica sa svim svojim temama podstakla me je da na nešto drugačiji način sagledam stvari, da zastanem,  za šta obično od obima posla i novih ciljeva koje postavljam pred organizaciju namam vremena, osvrnem se na vrednosti do kojih svi zajedno uspevamo da dođemo i ukažem na to koliko su one važne za sagledavanje celokupnog našeg rada.

Ono što smatram najvažnijim u ovom trenutku je to da se u ime Asocijacije i u svoje lično ime zahvalim predstavnicima opštine Knjaževac i grada Novog Pazara na njihovoj kandidaturi za organizaciju drugog Kongresa sporta za sve. Svojim radom, entuzijazmom, posvećenošću i hrabrošću su nam pokazali i ukazali na vrednost sistema sporta za sve i sporta u firmama u Republici Srbiji. Pokazali su i visok nivo saradnje lokalnih samouprava sa organizacijiama sporta za sve i time se na zaista kvalitetan način predstavili kao potencijani suorganizatori našeg Kongresa. Odlukom većine članova UO za domaćina i suorganizatora 2. Kongresa sporta za sve Srbije izabran je grad Novi Pazar i ja im još jednom u ime Asocijacije i u svoje lično ime na tome čestitam.

Gde smo stigli i kuda idemo kao organizacija, najviše govori činjenica da su se stekli uslovi da kao organizacija sa svim našim kapacitetima, svim našim partnerstvima i saradnjom zasnovanom na uzajamnom poverenju i poštovanju, stručnim i drugim potencijalima, možemo doneti odluku o podnošenju kandidature za organizaciju sledećeg 11. po redu svetskog MOVE Kongresa, koji bi trebalo da se održi u novembru 2023. godine. ISCA je organizacija koja ima preko 300 članica u celom svetu, u preko 83 zemlje sa svih 5 kontinenata, organizacija koja već više od 25 godina pomera unapred sve kvalitativne granice u znanju, stručnosti, inovacijama, saradnji i povezivanju, kreiranju i implementaciji novih ideja kada je u pitanju oblast sporta za sve i kulture.

Ono što me posebno raduje su činjenice da ponovo uspevamo da uključujemo nove i mlade ljude u okviru naših programa. Nadam se da će im i ovo iskustvo u Peruđi kao i ono ranije u Portugalu biti dragoceno, a posebno se nadam da sa njima stvaramo novu bazu mladih, stručnih i obrazovanih ljudi na koje ćemo u budućnosti moći da računamo. Ulažemo u budućnost ali želimo da učeći iz prošlosti i čuvajući prošlost od zaborava još više nadogradimo i unapredimo našu organizaciju. Monografija koju spremamo povodom 70 godina naše organizacije, od Partizana Jugoslavije do Asocijacije Sport za sve Srbije, polako počinje da dobija svoj završni izgled. Predstoji nam finalizacija poslova i pripreme za štampanje i promociju. Činjenica da učestvujemo u realizaciji međunarodnih projekata u okviru EU fondova nije nova za nas, ali pomeranje granica i u tom segmentu, proširivanje saradnji, obrada novih tema koje su sadržane i u okviru naše Misije „AKTIVNA SRBIJA 2030“, značajnija finansijska podrška koja dolazi sa novim i velikim projektima svakako predstavlja novu značajnu vrednost za Asocijaciju.

Na kraju ovog izveštaja, nešto drugačijeg od standardnih, sa manje detalja i formalnih stvari, želim da se u ime svih nas iz Asocijacije zahvalim svim našim članicama, lokalnim samoupravama i drugim institucijama, kompanijama, sportskim stručnjacima i pojedincima koji će doprineti da sledeći Letnji festival bude jedan od uspešnijih, da se zahvalim našim partnerima iz Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije, Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije na saradnji u okviru Balkanske Federacije Radničkog Sporta i našeg uzajamnog doprinosa u razvoju i naših i njihovih programa i aktivnosti.

Na kraju, uz zahvalnost svima, želim da vas pozovem da kao i do sada budete deo naše porodice sporta za sve, da svojim ličnim primerom i poslovnim uticajem širite i podstičete ideju za koju se zalažemo, da pratite naše programe i aktivnosti i da zajedno stvaramo bolje uslove za sve naše građane i time utičemo na podizanje kvaliteta celokupnog našeg društva.

Branko Vujović, predsednik

Total Page Visits: 387 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.