ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ СПОРТА 2023

Олимпијски комитет Србије је у просторијама Ваљевске гимназије, у уторак 23. априла 2024. године, одржао IV Редовну седницу Скупштине у Олимпијском циклусу Париз 2024 и завршну конференцију Европске недеље спорта 2023, чији су Национални координатори за Републику Србију Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта Републике Србије.

На Конференцији, где су представљене реализоване спортске активности по градовима и општинама широм Србије у 2023. години, присуствовали су у име Асоцијације Спорт за све Србије – ген. секретар Филип Вешовић и виши сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић, као и представници Савеза за рекреацију и фитнес Србије и градова Зрењанина, Бора, Пожаревца и Пирота и општина Аранђеловца и Књажевца, који годинама уназад организују бројне активности током Европске недеље спорта и на тај начин мотивишу своје суграђане да буду активни. Асоцијација Спорт за све Србије, као и Савез за фитнес и рекреацију Србије, су током прошле године по први пут званично узели учешће у Европској недељи спорта и као партнери значајно допринели промоцији поруке #BeActive.

Приликом отварања конференције, присутним представницима градова, општина, организација и партнерима манифестације обратила се Наташа Јанковић, менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије. Она је истакла да је током Европске недеље спорта 2023, организовано преко 220 догађаја током којих је више од 70.000 учесника било активно.

 „Поносни смо на чињеницу да из године у годину имамо све више партнера, што доприноси да заједничким снагама мотивишемо наше суграђане да се баве физичком активношћу и да буду активни. Управо захваљујући вама и успевамо у томе, од 2018. године, па све до данас организовали смо преко 550 догађаја са више од 230.000 учесника” – изјавила је Јанковићева.

Учесници Конференције имали су прилику да размене међусобна искуства и знања у циљу наставка промоције здравог и активног живота широм Србије.

Марина Вукотић представила је Асоцијацију Спорт за све Србије и програме које смо реализовали са чланицама и локалним самоуправама. Организацијом 8. Фестивала Спорта за све Војводине, Савез Спорт за све Војводине најавио је Европску недељу спорта уз присуство ЕУ делегације у Србији. Кроз BeActiveNight која се одржала у Зрењанину, чланица Асоцијације – Спортско рекреативно удружење „Sportisimo kids“ из Новог Сада приказало је различите програмске активности за најмлађу популацију.  Чланице Асоцијације: Градски савез „Спорт за све“ Суботица, Асоцијација „Спорт за све“ Београда, Друштво за спорт и рекреацију Спорт за све „Соко“ Димитровград, Асоцијација Спорт за све – Бор, Савез за рекреативни спорт Ниша и Асоцијација Спорт за све „Нови Пазар“, донеле су организацијом догађаја додатну вредност овом пројекту.

Конференција је завршена доделом захвалница које је партнерима уручила двострука олимпијска шампионка у теквондоу и потпредседница ОКС Милица Ђуричић. Том приликом, поред осталих партнера захвалницу Асоцијацији Спорт за све Србије примио је ген. секретар Филип Вешовић. Ђуричић се захвалила партнерима на свим напорима које чине током године, да мотивишу своје суграђане да се баве физичком активношћу. Такође, она је истакла да је ОКС у овом процесу, као и увек имао сјајну подршку својих партнера, и да се нада да ћемо управо захваљујући тако доброј синергији и ове године успети да ангажујемо много већи број наших сународника и да их мотивишемо да брину о себи и свом здрављу кроз бављење физичком активношћу. Овакви видови партнерства јако су важни како бисмо заједничким снагама едуковали све генерације да је бављење физичком активношћу од изузетне важности.

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота. Традиционално се обележава широм Европе од 23-30. септембра. Ове године на нивоу Европе биће обележена по јубиларни 10. пут, док ће у нашој земљи ова манифестација бити обележена 7. пут.

Асоцијација, у складу са меморандумом о сарадњи који има са Олимпијским комитетом Србије, ће и ове године кроз систем чланица и њихових програма допринети промоцији физичке активности као основне вредности Европске недеље спорта и Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030.

У склопу планираних активности у Ваљеву, 25. априла 2024. године, Спортски савез Србије и Министарство спорта Републике Србије, уз помоћ територијалног спортског савеза и подршку локалне самоуправе – града Ваљева, организовали су Мали сајам спорта.

У спортској хали ученици ваљевских основних школа имали су прилику да виде презентацију преко 20 клубова, од фудбала, преко кошарке, одбојке, гимнастике, америчког фудбала, до бициклизма, каратеа, ватерпола, пливања и других спортских дисциплина. У програму сајма учествовала је и Асоцијација Спорт за све Ваљево на челу са председником Миланом Поповићем, где је представила своје редовне програмске активности у области спортске рекреације.

Од званичника присутнима су се обратили:

Градоначелник Лазар Гојковић који је поздравио присутну децу, тренере и професоре и истакао да је спорт веома важан сегмент живота.

Министар спорта Зоран Гајић свим присутнима је поручио:

„Изузетно је важно да се бавимо физичком активношћу, а колико видим у Ваљеву вежбање је веома развијено. Број вас који је данас овде доказује да сте у систему спорта, што је за велику похвалу и зато град Ваљево заслужује и бољу спортску инфраструктуру. Свако од вас ко направи бар један тренинг већ је носилац златне медаље. Једина сигурна инвестиција у животу је психо-физичко здравље. Зато свакоме од вас желим да сутрашњи дан започну тренингом и тако наставе сваки дан“ – рекао је министар Гајић.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек:

„Сви ви који сањате снове о великим победама, желим вам да верујете и да никада не одустајете. Свима вама који се нећете професионално бавити спортом моја порука је да спортски дух, здрав начин живота, поштен и фер однос према свима задржите заувек. Када видим вашу спортску решеност, победнички став и позитивну енергију задовољан сам јер видим здраву, сигурну и напредну будућност наше земље, јер иако још мали већ делујете спремни за велика дела“ – поручио је Штефанек.

Спортски савез Србије донирао је лопте за основне школе у Ваљеву, а Горица Миловановић испред Антидопинг агенције Републике Србије одржала је предавање тренерима спортских клубова са темом борбе против допинга у спорту.

Total Page Visits: 312 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *