Под слоганом „Спорт је радост“ одржан 12. Сајам спорта

У периоду од 22–24. септембра 2023. године, на Ади Циганлији одржан је 12. Сајам спорта, под слоганом „Спорт је радост“, у организацији Спортског савеза Србије и уз подршку Министарства спорта Републике Србије.

На свечаном отварању 12. Сајма спорта многобројним посетиоцима и љубитељима спорта, обратили су се председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић, министар спорта, господин Зоран Гајић, председник Спортског савеза Србије, господин Давор Штефанек и председник Параолимпијског комитета Србије, господин Зоран Мићовић.

Председник ОКС господин Божидар Маљковић истакао је у свом обраћању како је Олимпијски комитет Србије заједно са Министарством спорта извео 150.000 деце на градске тргове да се баве спортом. „У овом дивном парку сада је пуно деце, најбољег дела нашег народа, а онда је пуно и срце свима који се баве спортом“, додао је Маљковић.

Нашпрослављени олимпијац и председник Спортског савеза Србије, господин Давор Штефанек,  осврнувши се на слоган овогодишњег сајма рекао је да спорт заиста јесте велика радост. „Српски спортисти су суштина онога што ми као народ јесмо и они најбоље описују наш менталитет. Генерације које долазе своје идоле налазе у спортистима и то је оно што ме радује“, изјавио је Штефанек.

Министар спорта господин Зоран Гајић подсетио је на аспекте спорта који нас уче моралним вредностима и витешком духу. „Морам да констатујем препознавање спорта у последњих 10 година као битног дела друштва“, рекао је Министар Гајић и посебно истакао развијеност програма спорта за све, говорећи да је рекреација све више доступна и важна у свим категоријама друштва.

Како је идеја сајма спорта да се грађани опробају у различитим спортским дисциплинама али и да им се укаже на важност редовног бављења физичком активношћу, Штанд Асоцијације Спорт за све Србије представио је рекреативне садржаје, манифестације, конгресе, фестивале спорта за све и друге програме које организује Асоцијација и њене чланице и који су доступни грађанима широм Србије. Представљене су теме мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, као и пројекти ЕУ у оквиру Ерасмус+спорт програма на којима је Асоцијација партнер – Sport Without Waste, Host4All и други.

Заинтересовани су имали прилику да се опробају у друштвено-забавној игри baggo, која је као и сваке године привукла велики број људи и тиме показала да је бити активан лако као игра. 

Генерални секретар Филип Вешовић и стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић су свим посетиоцима, активистима, пријатељима спорта за све, спортским стручњацима, као и представницима спортских организација, пружили информације о бенефитима које нуде различити програми, моделу формирања нових организација спорта за све на локалном нивоу као и међународним пројектима, међу којима је и CBS Cooperation, први лидерски пројекат Асоцијације за изградњу капацитета, одобрен као један од четири те врсте за период 2023. године од стране Европске комисије. Пратећи календар активности најављени су и предстојећи догађаји: 32. Међународни Фестивал спорта за све – Будва, ТАФИСА Светски Дан пешачења (World Walking Day) и многобројни догађаји у оквиру Европске недеље спорта. Асоцијација се захваљује Спортском савезу Србије и Министарству спорта на организацији ове веома значајне манифестације за целокупан систем спорта и грађане Републике Србије.

Total Page Visits: 203 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *