ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ И АСОЦИЈАЦИЈЕ СПОРТ ЗА СВЕ СРБИЈЕ

У Олимпијској кући, дана 20.02.2024. године Асоцијација спорт за све Србије и Олимпијски комитет Србије озваничили су сарадњу потписивањем Меморандум о сарадњи ове две институције.

Меморандум о сарадњи потписали су председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић и председник Асоцијације спорт за све Србије, господин Бранко Вујовић.

Председник ОКС Божидар Маљковић захвалио се господину Вујовићу на иницирању формализовања сарадње Олимпијског комитета Србије и Асоцијације спорт за све Србије и изразио задовољство што се потписивањем овог Меморандума наставља сарадња на програмима који имају за циљ промоцију спорта и здравог начина живота.
“Олимпизам, као филозофија, обавезује нас да спорт користимо за стварање бољег света. Спорт је основна људска активност усмерена на развој психо-физичких способности. Без обзира на то јесмо ли професионални спортисти или рекреативци, сваки облик физичке активности је важан за одржавање баланса духа, тела и ума. Наша будућа сарадња са Асоцијацијом спорт за све Србије биће усмерена на реализацију конкретних активности и иницијатива које имају образовну, практичну и развојну димензију, а које су у домену здравог начина живота, спорта и образовања. Ту се пре свега истиче сарадња у оквиру Европске недеље спорта, где ћемо захваљујући Асоцијацији спорт за све укључити још већи број градова и општина широм Србије и заједнички промовисати рекреативни спорт и спорт у фирмама. Поред тога, настојаћемо да обогатимо садржаје за младе у оквиру постојећих програма “Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност” Олимпијског комитета Србије и “Ски фест” Асоцијације спорт за све. Васпитањем деце кроз спорт, у олимпијском духу који подразумева солидарност и фер-плеј, настојаћемо да допринесемо бољој комуникацији, јачању заједништва и подстицању друштвених веза, као и изградњи мирнијег и стабилнијег друштва. Заједничким снагама предано ћемо радити на томе да рекреативни спорт приближимо свима и учинимо га доступним свакоме“, истакао је председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Председник Асоцијације спорт за све Србије Бранко Вујовић захвалио се председнику Маљковићу, потпредседнику Зечевићу, генералном секретару Вишацком, као и свима из Олимпијског комитета Србије на могућности да се унапреди досадашња сарадња ове две институције. Овом приликом, господин Вујовић је истакао важност доступности спорта свим грађанима.
„Потписивањем овог меморандума смо и формално поставили оквире наше будуће сарадње са Олимпијским комитетом Србије. Спорт није само врхунски резултат, већ и могућност, или стварање могућности да се сви грађани баве спортом, на чему ће управо, у синергији, радити Асоцијација спорт за све Србије и Олимпијски комитет Србије. Уколико желимо здраву и успешну нацију, није важно само да имамо врхунске спортисте, важно је да створимо модалитет по коме ће сви грађани у Републици Србији, од најмлађих до најстаријих, и све оне угрожене категорије друштва, добити шансу да се баве спортом. Асоцијација спорт за све Србије кроз више од 50 националних и међународних програма и пројеката, у оквиру Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030 промовише ове вредности. Нама ће сарадња са Олимпијским комитетом значити квалитативни помак да све оне програме које радимо, спроводимо на још бољи начин. Такође, овиме се враћамо у нашу кућу када је олимпијски покрет у питању, јер је Асоцијација спорт за све Србије од свог оснивања чланица Међународне организације спорт за све – ТАФИСА, која је придружена чланица МОК-а. Асоцијација је прошле године преузела одговорност за вођење Балканке федерације радничког спорта – БАWС, чиме уједно даје подршку пројекту Отворени Балкан, настоји да дефинише Србију као лидера Западног Балкана и да у сарадњи са свим балканским земљама унапреди положај области спорта за све и спорта у фирмама у целом региону. У прилог томе, говори и чињеница да је Асоцијација успела да реализује више од десет међународних пројеката из Еразмус+ спорт програма и да у овом тренутку ради на шест пројеката финансираних од стране Европске Уније и на тај начин баштини вредности које унапређују наше друштво.
Потписивањем овог Меморандума и наставком сарадње са Олимпијским комитетом можемо урадити још много вредних ствари за наше друштво, истакао је Вујовић и искористио прилику да председника Олимпијског комитета Србије и његове сараднике позове на предстојећи „Ски фест“, који ће се одржати на Копаонику у периоду од 20 до 24. марта 2024. године.

Total Page Visits: 1452 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *