ПОТПИСАН ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ ТИМА СРБИЈА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА – ПАРИЗ 2024

У Кристалној дворани београдског хотела „Hyatt“, 04. децембра 2023. године, одржана је свечана церемонија потписивања позивног писма Међународног Олимпијског комитета за учешће Тима Србија на предстојећим 33. Олимпијским играма у Паризу 2024. године. Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је потписао овај позив и тиме и званично потврдио континуитет учешћа наших спортиста на Олимпијским играма. Од дебија у Стокхолму 1912., спортисти Србије учествовали су на свим Летњим олимпијским играма. Закључно са Олимпијским играма у Токију, освојили смо укупно 119 медаља – 34 златну, 41 сребрних и 44 бронзаних.

Годину дана пре почетка Олимпијских игара, председник Међународног Олимпијског комитета упућује позив за учешће на Играма свим националним олимпијским комитетима, који потписивањем и званично прихватају позив.

Још тачно 235 дана дели нас од момента који сви жељно ишчекујемо, када ће Тим Србија пловити Сеном и када ће се застава наше земље поносно вијорити на јединственој церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу. Већ сада је потпуно јасно да нас 26. јула 2024. године очекује јединствени спектакл какав само Европа може да уприличи. У овом тренутку имамо више квалификованих спортиста у односу на исти период пре Игара у Токију. Педесеторо спортиста је већ обезбедило своје место у Тиму Србија, док многима тек предстоје квалификациона такмичења и борба за олимпијске визе. Уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића, Владе Републике Србије и Министарства спорта, Међународног олимпијског комитета и поузданог спонзорског пула Олимпијског тима Србије „Подршка злата вредна“, уверен сам да ћемо имати снажан Тим у Паризу“, рекао је председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић, а спортистима је поручио – „Олимпијске игре су много више од спортског такмичења, оне представљају симбол јединства, спортског духа и тежње за изврсношћу. Ви са собом носите наде и снове наше земље, а када ступате на олимпијску сцену, осећате и понос што представљате сваког од нас. Сигуран сам да ћете на најбољи начин одиграти улогу амбасадора Србије на светској сцени, а да ћете по повратку кући бити амбасадори олимпијског покрета у Србији. Ваше олимпијске приче одјекнуће далеко изван спортских борилишта као извор инспирације и енергије за неке будуће олимпијце!“

Свечаности потписивања позивног писма за учешће на предстојећим Играма присуствовао је велики број спортиста који су обезбедили квоте или испунили норме за Олимпијске игре у Паризу 2024. године. Позивно писмо председнику Маљковићу предала је наша најбоља атлетичарка Ивана Вулета, четворострука учесница Олимпијских игара, освајачица бронзане олимпијске медаље из Рија 2016. и актуелна светска и европска шампионка, а у име квалификованих спортиста Тима Србија, званицама се обратио најуспешнији стрелац Србије Дамир Микец, освајач сребрне медаље са Олимпијских игара у Токију: „Вредност Олимпијских игара не огледа се само у личним достигнућима, већ и у колективном поносу и јединству које доносе нашој нацији. Такмичиćемо се не само за себе, веć и за све оне који ће нам пружити подршку и стати чврсто уз нас – породицу, пријатеље, тренере и навијаче. Ово путовање није само наше, припада свима који су одиграли улогу, ма колику, у нашој потрази за олимпијском славом. Знајући какве спортисте наша земља има, сигуран сам да ћемо се након Париза видети поново на платоу испред Скупштине града да прославимо неке нове успехе и медаље“.

Гостима се обратио и министар спорта Зоран Гајић који је, између осталог, истакао: „Битно је да наши спортисти спроведу план и програм припрема онако како доликује олимпијским шампионима. Ми ћемо бити задовољни када се такмичење заврши, када видимо да су спортисти Србије дали све од себе. Држава Србија у виду Министарства спорта заједно са Олимпијским комитетом и свим савезима олимпијских спортова помно прати живот и рад спортиста. Максимално се трудимо да им помогнемо у остварењу свих поменутих циљева. Позивам целу нацију да верује у све њих онако како Министарство спорта, држава, Олимпијски комитет и сви национални савези верују у спортисте, њихове тренере, руководства савеза и све остале људе који учествују у процесу припрема“.

Поред спортиста и спортских званичника, свечаности су присуствовали представници државе, дипломатског кора и спонзора и партнера Олимпијског комитета Србије, међу којима су били и представници Асоцијације Спорт за све Србије председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић.

У овом тренутку, Тим Србија за Олимпијске игре у Паризу броји 50 квалификованих спортиста, од чега 22 из индивидуалних спортова и 28 из тимских. Своју шансу да изборе место у Тиму Србија имаће и женска кошаркашка репрезентација, ватерполисти, одбојкаши, рукометашице и рукометаши, теквондисти, тенисери, џудисти, и многи други. До самог почетка Игара многе од наших спортиста очекују квалификациона такмичења, па ће се коначан састав Тима Србија сазнати тек неколико недеља пред свечано отварање Игара.

Париз – град светлости наредне године дочекаће најбоље спортисте из целог света, али то неће бити први пут да је главни град Француске и један од најлепших градова света, домаћин Олимпијских игара. Тачно 100 година након претходног домаћинства, а укупно трећи пут у својој историји, светла Париза биће обојена олимпијским бојама.

Total Page Visits: 1757 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *