SARADNJA ASOCIJACIJE I PLANINARSKOG SAVEZA SRBIJE

U susret Međunarodnom Danu planina, koji se obeležava svake godine 11. decembra, Planinarski savez Srbije je u Beogradu, u Sportskom centru „Šumice“, 10. decembra 2022. godine, organizovao Godišnju dodelu nagrada i priznanja za ostvarene rezultate u 2022. godini, kojoj je prisustvovala i Asocijacija Sport za sve Srbije.

Svake godine, Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je zadužena za obeležavanje dana planina, predlaže temu kojom se svetska javnost upoznaje i poziva na ukazivanje i podizanje svesti o značaju planinskih područja širom sveta, njihovim vrednostima, problemima i uticajima koje planine imaju na prirodna i društvena obeležja ovih područja i ljudi koji u njima žive. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog Dana planina nosi naziv „Žene pomeraju planine“.

Tim povodom, u svečanoj sali Ustanove Voždovačkog centra „Šumice“, predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić pozdravio je veliki broj prisutnih sportista-planinara, gostiju, saradnika i partnera. U svom obraćanju istakao je da Planinarski savez Srbije beleži 121 godinu organizovanog društveno korisnog rada na zaštiti planina i zajedno sa društvima, klubovima i članstvom pomaže u očuvanju planinske prirode kroz programe rada i aktivnosti. Obeležavaju se i uređuju planinarske staze i pešački putevi, uređuju planinski izvori i česme, čiste se planinska izletišta od otpada, sprečava se uništavanje prirodnih dobara, objavljuje se literatura o planinarstvu u planinama i druge aktivnosti.

Godišnjoj svečanosti, na kojoj su najboljim sportistima-planinarima dodeljene nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u 2022. godini, u ime Asocijacije prisustvovao je gen. sekretar Filip Vešović.

Nekoliko dana kasnije, u poslovnim prostorijama Asocijacije Sport za sve Srbije , 16. decembra 2022. godine, predstavnici Asocijacije ugostili su delegaciju Planinarskog saveza Srbije – pridruženu članicu sporta za sve.

Radnom sastanku prisustvovali su predsednik Asocijacije Branko Vujović i gen. sekretar Filip Vešović, a u ime Planinarskog saveza Srbije – gen. sekretar Svetlana Veljković i sportski direktor Andrej Ivošev.

Tema zajedničkog sastanka bila je razmena iskustava i mišljenja za unapređenje međusobne saradnje nacionalnih sportskih organizacija kroz učešće u programima sporta za sve, kampanjskim aktivnostima, podršku edukativnim programima i mogućnostima za saradnju na međunarodnim projektima.

Predsednik Vujović upoznao je goste sa programskom tradicijom dugom 70 godina, kao i godišnjim kalendarom aktivnosti Asocijacije i njenih članica i misijom „AKTIVNA SRBIJA 2030“. Međunarodna Asocijacija Sport za sve (TAFISA), kao pridružena članica Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (IOC), na globalnom nivou prvog vikenda oktobra meseca organizuje Svetski Dan pešačenja (World Walking Day – 24h around the globe), a Asocijacija Sport za sve Srbije je koordinator programa na nacionalnom nivou.

Programski koncept Dana pešačenja je svrstan i kao podrška Evropskoj Nedelji sporta (EWOS), a predstavnici Planinarskog saveza Srbije izrazili su želju da se dodatno kroz sistem članica i njihovih preko 20.000 članova, uključe u aktivnosti tako što će se Dan pešačenja uvrstiti i u godišnji kalendar saveza.

Asocijacija će nastaviti da neguje prirodni partnerski odnos sa Planinarskim savezom Srbije. U narednoj kalendarskoj godini sveobuhvatnom analizom programa iz oblasti sportske rekreacije i sporta u firmama, definisaće se kalendar aktivnosti i u skladu sa mogućnostima, Asocijacija će članicama i sportskim stručnjacima ponuditi viši nivo saradnje i podrške programima od kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta Republike Srbije.

Total Page Visits: 276 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *