САРАДЊА АСОЦИЈАЦИЈЕ И ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

У сусрет Међународном Дану планина, који се обележава сваке године 11. децембра, Планинарски савез Србије је у Београду, у Спортском центру „Шумице“, 10. децембра 2022. године, организовао Годишњу доделу награда и признања за остварене резултате у 2022. години, којој је присуствовала и Асоцијација Спорт за све Србије.

Сваке године, Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду (FAO), која је задужена за обележавање дана планина, предлаже тему којом се светска јавност упознаје и позива на указивање и подизање свести о значају планинских подручја широм света, њиховим вредностима, проблемима и утицајима које планине имају на природна и друштвена обележја ових подручја и људи који у њима живе. Тема овогодишњег Међународног Дана планина носи назив „Жене померају планине“.

Тим поводом, у свечаној сали Установе Вождовачког центра „Шумице“, председник Планинарског савеза Србије Исо Планић поздравио је велики број присутних спортиста-планинара, гостију, сарадника и партнера. У свом обраћању истакао је да Планинарски савез Србије бележи 121 годину организованог друштвено корисног рада на заштити планина и заједно са друштвима, клубовима и чланством помаже у очувању планинске природе кроз програме рада и активности. Обележавају се и уређују планинарске стазе и пешачки путеви, уређују планински извори и чесме, чисте се планинска излетишта од отпада, спречава се уништавање природних добара, објављује се литература о планинарству у планинама и друге активности.

Годишњој свечаности, на којој су најбољим спортистима-планинарима додељене награде и признања за остварене резултате у 2022. години, у име Асоцијације присуствовао је ген. секретар Филип Вешовић.

Неколико дана касније, у пословним просторијама Асоцијације Спорт за све Србије , 16. децембра 2022. године, представници Асоцијације угостили су делегацију Планинарског савеза Србије – придружену чланицу спорта за све.

Радном састанку присуствовали су председник Асоцијације Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић, а у име Планинарског савеза Србије – ген. секретар Светлана Вељковић и спортски директор Андреј Ивошев.

Тема заједничког састанка била је размена искустава и мишљења за унапређење међусобне сарадње националних спортских организација кроз учешће у програмима спорта за све, кампањским активностима, подршку едукативним програмима и могућностима за сарадњу на међународним пројектима.

Председник Вујовић упознао је госте са програмском традицијом дугом 70 година, као и годишњим календаром активности Асоцијације и њених чланица и мисијом „АКТИВНА СРБИЈА 2030“. Међународна Асоцијација Спорт за све (TAFISA), као придружена чланица Међународног Олимпијског Комитета (IOC), на глобалном нивоу првог викенда октобра месеца организује Светски Дан пешачења (World Walking Day – 24h around the globe), а Асоцијација Спорт за све Србије је координатор програма на националном нивоу.

Програмски концепт Дана пешачења је сврстан и као подршка Европској Недељи спорта (EWOS), а представници Планинарског савеза Србије изразили су жељу да се додатно кроз систем чланица и њихових преко 20.000 чланова, укључе у активности тако што ће се Дан пешачења уврстити и у годишњи календар савеза.

Асоцијација ће наставити да негује природни партнерски однос са Планинарским савезом Србије. У наредној календарској години свеобухватном анализом програма из области спортске рекреације и спорта у фирмама, дефинисаће се календар активности и у складу са могућностима, Асоцијација ће чланицама и спортским стручњацима понудити виши ниво сарадње и подршке програмима од којих се остварује општи интерес у области спорта Републике Србије.

Total Page Visits: 485 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *