СПОРТ ЗА СВЕ У ЛОКАЛНИМ СРЕДИНАМА ДАЈЕ ДОПРИНОС ЕВРОПСКОЈ НЕДЕЉИ СПОРТА (EWOS)

У Олимпијској кући, у Београду 31. августа 2023. године са почетком у 1200 часова, Олимпијски Комитет Србије организовао је Семинар за представнике градова који ће учествовати у „Спортском изазову“, у оквиру овогодишње Европске недеље спорта (EWOS), која ће се одржати од 23-30. септембра 2023. године.

Као партнери, семинару су присуствовали и представници Асоцијације Спорт за све Србије – ген. секретар Филип Вешовић и стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица, који су представили позицију спорта за све у оквиру система спорта Републике Србије, међународне кампање и програме које Асоцијација координира међу својим чланицама, као и ЕУ пројекте које Асоцијација као лидер или партнер активно имплементира од 2019. године, а чији је покровитељ управо Европска комисија.

На почетку састанка, присутнима се обратио председник Олимпијског Комитета Србије Божидар Маљковић, који је пожелео добродошлицу представницима градова:

„Европска недеља спорта је иницијатива Европске комисије за промоцију спорта и физичке активности широм Европе под слоганом BeActive. Спорт и физичка активност значајно доприносе здрављу и добробити људи. Међутим, ниво физичке активности у Европи тренутно стагнира, а у неким земљама чак и опада. Европска недеља спорта је заједнички одговор на овај изазов, али и позив на акцију. Циљ је заједно радити на оснаживању и ангажовању заједнице да буде активна. Данашњи семинар је прилика да се сви партнери упознају са главним темама за 2023. годину како би се што боље припремили за предстојећу Европску недељу спорта. Захваљујући новим партнерствима очекујемо да ћемо ове године имати највећи број учесника и догађаја до сада. Захваљујем вам се на сарадњи и желим вам пуно успеха у припреми и реализацији предстојеће Европске недеље спорта”.

На семинару се говорило о плановима и предстојећим активностима у оквиру Европске недеље спорта. Представници Олимпијског Kомитета Србије – Наташа Јанковић, Мирјана Ивковић, Сара Ђурковић и Ивана Радовановић представиле су главне циљеве овогодишње Европске недеље спорта, као и области које треба да буду у фокусу овогодишњих активности. У центру активности Европске недеље спорта 2023 налазиће се три теме: инклузија маргинализованих група, укључивање што већег броја људи свих генерација да се баве спортом и иновације у спорту у циљу промоције физичке културе. Представници градова су имали прилике да се упознају са кључним догађајима у оквиру Европске недеље спорта: BeActive ноћ, BeActive ноћна трка, Урбан спорт фест, Спортски изазов, Школски спортски дан, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“.

Такође, представљене су и активности које ће спровести Делегација ЕУ у Србији, Савез за рекреацију и фитнес Србије и Асоцијација Спорт за све Србије, партнерске организације са којима ће Олимпијски Kомитет Србије обележити овогодишњу Европску недељу спорта.

У „Спортском изазову“ учешће ће узети 10 градова Србије: Аранђеловац, Пожаревац, Сомбор, Зајечар, Бор, Књажевац, Пирот, Зрењанин, Панчево и Београд, као и чланице Асоцијације из: Суботице, Новог Сада, Београда, Димитровграда, Бора, Ниша, Новог Пазара, Кањиже, Сенте и Кладова, чији догађаји ће се прикључити платформи са доступним информацијама.

Кроз BeActive ноћ која ће се одржати у Зрењанину, чланица Асоцијације – Спортско рекреативно удружење „Sportisimo kids“ из Новог Сада приказаће за најмлађу популацију различите програмске активности.

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије који се обележава многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе. Циљ овог пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота. Олимпијски Комитет Србије је заједно са Министарством спорта Републике Србије, од стране Европске комисије номинован за координатора Европске недеље спорта, која ће се ове године реализовати по девети пут на европском нивоу, а по шести пут у Републици Србији.

Асоцијација кроз систем чланица сваке године даје допринос Европској недељи спорта реализацијом активности, а ове године у оквиру Летњег фестивала спорта за све, TAFISA Светског Дана пешачења (World Walkin Day – 24h around the World), Фестивала спорта за све Војводине и других активности локалног карактера.

Total Page Visits: 625 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *