TAFISA СВЕТСКЕ ИГРЕ СПОРТА ЗА СВЕ (Лисабон, Португалија, 18-24. јун 2021. године)

7. TAFISA Светске игре спорта за све одржале су се виртуелно у Лисабону, Португалија, у периоду од 18-24. јуна 2021. године. Асоцијација Спорт за све Србије, као чланица Међународне Асоцијације Спорт за све – TAFISA, узела је учешће и својим представљањем на међународном нивоу дала допринос промоцији традиционалних и нових спортских игара.

Светске игре спорта за све дуго су очекиване у Лисабону и већ су одлагане у октобру 2020. године због глобалног ширења заразне болести COVID-19.

Церемонија свечаног отварања виртуелних игара са темом „Caravelas“ одржана је у Лисабону, европској престоници спорта, у срцу врта Белем куле без присуства публике, уз амбијент препун светлости, разних боја и португалске музике фадо. Певач Antonio Pinto Bastos означио је почетак церемоније отварања игара, а њихово представљање увеличано је наступом Ines Vasconcellos уз песму „Fado das Amarguras“.

Након тога уследило је званично обраћање Vitora Pataca, председника Португалског института за спорт и омладину и Carlosa Paula Cardoso, председника Португалске спортске конфедерације, који су поздравили 39 земаља учесница игара из више од 86 организација широм света.

Поруке охрабрења учесницима и организацији упутили су и Uri Schaefer, председник Међународног савета за спортске науке и физичко васпитање, Sari Essaiah, члан Међународног Олимпијског Комитета, Sara Massini, ген. секретар Европске невладине организације за спорт и Joao Paulo Rebelo, државни секретар за омладину и спорт.

Током церемоније Jogo do Pau представио је традиционалне фолклорне кореографије у извођењу Ginasio Clube Portugues и Folkzitas Group.

Свакодневно током игара, емитовано је 6 сати програма са почетком у 1200 часова по подне по локалном времену.

Асоцијација Спорт за све Србије представила је нову спортску игру BajBall кроз промо видео https://www.tafisalisbon.com/en/21  (14:47)

Bajball је нови индивидуални спорт, који се може играти и у групи од 3 играча, са жељом да се развије стратегијско размишљање такмичара и њиховом квалитету на одређененим препрекама у игри. Аутор Бајрам Бајрами патентирао је игру 2016. године која од тада бележи велики пораст у популарности, нарочито код играча као савршени тренинг за прецизност у шуту са лоптом.

Гледаоци су могли да прате online пренос завршне церемоније игара, која се одржала у лисабонској башти Белем куле. Након химне „A Portuguesa“, у извођењу фадо певача Inesa Vasconcellosa, приказани су најбољи тренуци са снимања. Folkzitas Group приредила је још две представе, након чега је завршну реч дао беседом Vitor Patac.

Представници Етнографског ранча из Порто Алта у Сантарему, заједно са председником Института за спорт и омладину Португала – IPDJ, Vitorom Patacom, предали су заставу игара Ekaterini Spitsini, шефу конзуларног одељења амбасаде Руске Федерације у Португалији.

Церемонија свечаног затварања завршена је презентацијом видеа руске делегације, која ćе бити домаћин 8. TAFISA Светских игара спорта за све 2024. године у Нижњем Новгороду, Русија.

www.tafisalisbon.com  

Total Page Visits: 936 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *