TAFISA SVETSKE IGRE SPORTA ZA SVE (Lisabon, Portugalija, 18-24. jun 2021. godine)

7. TAFISA Svetske igre sporta za sve održale su se virtuelno u Lisabonu, Portugalija, u periodu od 18-24. juna 2021. godine. Asocijacija Sport za sve Srbije, kao članica Međunarodne Asocijacije Sport za sve – TAFISA, uzela je učešće i svojim predstavljanjem na međunarodnom nivou dala doprinos promociji tradicionalnih i novih sportskih igara.

Svetske igre sporta za sve dugo su očekivane u Lisabonu i već su odlagane u oktobru 2020. godine zbog globalnog širenja zarazne bolesti COVID-19.

Ceremonija svečanog otvaranja virtuelnih igara sa temom „Caravelas“ održana je u Lisabonu, evropskoj prestonici sporta, u srcu vrta Belem kule bez prisustva publike, uz ambijent prepun svetlosti, raznih boja i portugalske muzike fado. Pevač Antonio Pinto Bastos označio je početak ceremonije otvaranja igara, a njihovo predstavljanje uveličano je nastupom Ines Vasconcellos uz pesmu „Fado das Amarguras“.

Nakon toga usledilo je zvanično obraćanje Vitora Pataca, predsednika Portugalskog instituta za sport i omladinu i Carlosa Paula Cardoso, predsednika Portugalske sportske konfederacije, koji su pozdravili 39 zemalja učesnica igara iz više od 86 organizacija širom sveta.

Poruke ohrabrenja učesnicima i organizaciji uputili su i Uri Schaefer, predsednik Međunarodnog saveta za sportske nauke i fizičko vaspitanje, Sari Essaiah, član Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, Sara Massini, gen. sekretar Evropske nevladine organizacije za sport i Joao Paulo Rebelo, državni sekretar za omladinu i sport.

Tokom ceremonije Jogo do Pau predstavio je tradicionalne folklorne koreografije u izvođenju Ginasio Clube Portugues i Folkzitas Group.

Svakodnevno tokom igara, emitovano je 6 sati programa sa početkom u 1200 časova po podne po lokalnom vremenu.

Asocijacija Sport za sve Srbije predstavila je novu sportsku igru BajBall kroz promo video https://www.tafisalisbon.com/en/21  (14:47)

Bajball je novi individualni sport, koji se može igrati i u grupi od 3 igrača, sa željom da se razvije strategijsko razmišljanje takmičara i njihovom kvalitetu na određenenim preprekama u igri. Autor Bajram Bajrami patentirao je igru 2016. godine koja od tada beleži veliki porast u popularnosti, naročito kod igrača kao savršeni trening za preciznost u šutu sa loptom.

Gledaoci su mogli da prate online prenos završne ceremonije igara, koja se održala u lisabonskoj bašti Belem kule. Nakon himne „A Portuguesa“, u izvođenju fado pevača Inesa Vasconcellosa, prikazani su najbolji trenuci sa snimanja. Folkzitas Group priredila je još dve predstave, nakon čega je završnu reč dao besedom Vitor Patac.

Predstavnici Etnografskog ranča iz Porto Alta u Santaremu, zajedno sa predsednikom Instituta za sport i omladinu Portugala – IPDJ, Vitorom Patacom, predali su zastavu igara Ekaterini Spitsini, šefu konzularnog odeljenja ambasade Ruske Federacije u Portugaliji.

Ceremonija svečanog zatvaranja završena je prezentacijom videa ruske delegacije, koja će biti domaćin 8. TAFISA Svetskih igara sporta za sve 2024. godine u Nižnjem Novgorodu, Rusija.

www.tafisalisbon.com  

Total Page Visits: 730 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.