U ANKARI ODRŽAN ZAVRŠNI SASTANAK I FINALNI TURNIR PROJEKTA „SITTING DARTS”

Završni međunarodni sastanak partnerskih organizacija iz Turske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije, u okviru projekta „Sedeći pikado“ (Sitting darts), namenjen deci uzrasta od 14-18 godina sa dugotrajnim fizičkim, mentalnim ili čulnim oštećenjima, kojima se ne pruža efikasno učešće u društvu, održan je u Ankari, Turska, u periodu od 12-14. novembra 2021. godine.

Domaćin završnog sastanka bila je Turska Federacija za boćanje, kuglanje i pikado (TBBD). Sastanku su prisustvovali u ime Asocijacije: potpredsednik prof. dr Dušan Mitić, član stručnog odbora Mihailo Miletić i stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Marina Vukotić. Predsednik TBBDF prof. dr Mutlu Turkmen pozdravio je sve prisutne, poželeo im dobrodošlicu, kao i ugodan boravak u Ankari, upoznao ih sa aktivnostima federacije i time zvanično otvorio sastanak. Radni deo sastanka vodili su gen. sekretar Eren Ozturk i saradnik Onur Akman. Bosansku reprezentativnu Asocijaciju (BRAVO) predstavljala je Lejla Srna, a Univerzitet Ovidius iz Konstance, Rumunija, Antoanala Oltean. Po završetku sastanka, prisutne je pozdravio i nekadašnji predsednik Turske Asocijacije Sport za sve prof. dr Erdal Zorba, nakon čega je predsednik federacije Turkmen uručio priznanja predstavnicima partnerskih organizacija i tom prilikom se zahvalio na uspešnoj saradnji i izrazio želju da se parterstva nastave i na budućim projektima.

Prvi radni dan bio je posvećen prezentacijama i evaluaciji nacionalnih takmičenja u „sedećem pikadu“ koja su održana u svakoj od zemalja učesnica projekta. Asocijacija je predstavila tok priprema i realizaciju takmičenja održanog u Beogradu, 29. jula 2021. godine, u saradnji sa Sportskim savezom za osobe sa ivaliditetom Beograda, kao i izveštaj sa drugog međunarodnog sastanka gde je bila domaćin, u periodu od 05-07. oktobra 2021. godine.

Narednog dana predstavljeni su detalji vezani za finansijski tok projekta i podeljeni su zadaci za diseminaciju i podnošenje završnog izveštaja o projektu.

Uporedo sa sastancima, održan je i finalni turnir u „sedećem pikadu“ u kome su učestvovali pobednici nacionalnih takmičenja iz partnerskih zemalja , ukupno 8 timova podeljenih u dve grupe. Prvog dana održani su kvalifikacioni mečevi u kojima su ekipe iz Turske i Srbije odnele pobedu u obe grupe. Narednog dana, održani su finalni mečevi. Prvo mesto osvojila je ekipa iz Turske, dok su devojke iz Srbije – Lara Dotlić i Milena Papageorgiu osvojile drugo mesto, a treće mesto pripalo je Milici i Ani Nešković.

Po završetku turnira, organizovano je turističko razgledanje gde su gosti mogli da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenitostima Ankare, nakon čega se druženje nastavilo na večeri u hotelu, poštujući aktuelne mere za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Rezultat ovakvog projekta je direktan uticaj aktivnosti Asocijacije na inkluziju, promociju fizičke aktivnosti za svakoga, podizanje svesti o društvenoj odgovornosti, prihvatanju različitosti i unapređenje međunarodnih i lokalnih partnerstva, što su i ciljevi misije Aktivna Srbija 2030.

Total Page Visits: 522 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.