У АНКАРИ ОДРЖАН ЗАВРШНИ САСТАНАК И ФИНАЛНИ ТУРНИР ПРОЈЕКТА „SITTING DARTS”

Завршни међународни састанак партнерских организација из Турске, Румуније, Босне и Херцеговине и Србије, у оквиру пројекта „Седећи пикадо“ (Sitting darts), намењен деци узраста од 14-18 година са дуготрајним физичким, менталним или чулним оштећењима, којима се не пружа ефикасно учешће у друштву, одржан је у Анкари, Турска, у периоду од 12-14. новембра 2021. године.

Домаћин завршног састанка била је Турска Федерација за боћање, куглање и пикадо (TBBD). Састанку су присуствовали у име Асоцијације: потпредседник проф. др Душан Митић, члан стручног одбора Михаило Милетић и стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић. Председник TBBDF проф. др Mutlu Turkmen поздравио је све присутне, пожелео им добродошлицу, као и угодан боравак у Анкари, упознао их са активностима федерације и тиме званично отворио састанак. Радни део састанка водили су ген. секретар Eren Ozturk и сарадник Onur Akman. Босанску репрезентативну Асоцијацију (BRAVO) представљала је Лејла Срна, а Универзитет Ovidius из Констанце, Румунија, Antoanala Oltean. По завршетку састанка, присутне је поздравио и некадашњи председник Турске Асоцијације Спорт за све проф. др Erdal Zorba, након чега је председник федерације Turkmen уручио признања представницима партнерских организација и том приликом се захвалио на успешној сарадњи и изразио жељу да се партерства наставе и на будућим пројектима.

Први радни дан био је посвећен презентацијама и евалуацији националних такмичења у „седећем пикаду“ која су одржана у свакој од земаља учесница пројекта. Асоцијација је представила ток припрема и реализацију такмичења одржаног у Београду, 29. јула 2021. године, у сарадњи са Спортским савезом за особе са ивалидитетом Београда, као и извештај са другог међународног састанка где је била домаћин, у периоду од 05-07. октобра 2021. године.

Наредног дана представљени су детаљи везани за финансијски ток пројекта и подељени су задаци за дисеминацију и подношење завршног извештаја о пројекту.

Упоредо са састанцима, одржан је и финални турнир у „седећем пикаду“ у коме су учествовали победници националних такмичења из партнерских земаља , укупно 8 тимова подељених у две групе. Првог дана одржани су квалификациони мечеви у којима су екипе из Турске и Србије однеле победу у обе групе. Наредног дана, одржани су финални мечеви. Прво место освојила је екипа из Турске, док су девојке из Србије – Лара Дотлић и Милена Папагеоргиу освојиле друго место, а треће место припало је Милици и Ани Нешковић.

По завршетку турнира, организовано је туристичко разгледање где су гости могли да се упознају са културним и историјским знаменитостима Анкаре, након чега се дружење наставило на вечери у хотелу, поштујући актуелне мере за сузбијање заразне болести COVID-19.

Резултат оваквог пројекта је директан утицај активности Асоцијације на инклузију, промоцију физичке активности за свакога, подизање свести о друштвеној одговорности, прихватању различитости и унапређење међународних и локалних партнерства, што су и циљеви мисије Активна Србија 2030.

Total Page Visits: 966 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *