U BEOGRADU ODRŽAN SASTANAK TAFISA I ASOCIJACIJE SPORT ZA SVE SRBIJE

U Beogradu, 12. maja 2023. godine, Asocijacija Sport za sve Srbije ugostila je gospodina Janeza Sodržnika, predstavnika Međunarodne Asocijacije Sport za sve (TAFISA).

Bilateralnom sastanku prisustvovali su u ime Asocijacije Sport za sve Srbije: predsednik Branko Vujović, potpredsednik prof. dr Dušan Mitić koji je i član Borda TAFISA Europe, gen. sekretar Filip Vešović i saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Marija Ugrica.

Povod posete bila je dugogodišnja veoma uspešna saradnja dve organizacije, osvrt na nedavno završen projekat Europe in Action i programe koje Asocijacija Sport za sve Srbije kroz sistem svojih članica koordinira na nacionalnom nivou, kao i ciljevi Misije AKTIVNA SRBIJA 2030, o čemu je Vujović detaljno izvestio Sodržnika.

Krajem 2017. godine na Generalnoj Skupštini TAFISA usvojena je TAFISA Misija 2030ZA BOLJI SVET KROZ SPORT ZA SVE, koja je postala vodeći dokument globalne strategije za borbu protiv svetske epidemije fizičke neaktivnosti ali i za promociju vrednosti kao što su kultura, nasleđe i ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja.

Shodno TAFISA Misiji sporta za sve i pozicioniranju Asocijacije Sport za sve Srbije u okviru sistema sporta Republike Srbije, Asocijacija je razvila Misiju AKTIVNA SRBIJA 2030 u okviru koje nastoji da stvori uslove za unapređenje oblasti sportske rekreacije. Definisanjem postavljenih ciljeva Misije na prvom Kongresu sporta za sve Srbije postavili smo dugoročnu platformu i pravce delovanja naše organizacije i celokupnog našeg sistema. Drugim Kongresom pokrenuli smo nove ideje i predstavili programe koji su već ušli u realizaciju a tiču se ciljeva Misije, istakao je predsednik Vujović.

U nastavku razgovora, Vujović je ukazao i na saradnju i konstantnu nadgradnju u realizaciji zajedničkih programa i projekata sa Ministarstvom sporta Republike Srbije, Sportskim savezom Srbije, Olimpijskim Komitetom Srbije, Ministarstvom odbrane – Vojskom Republike Srbije, Pokrajinskom Vladom, kao i mnogim nadležnim nacionalnim granskim sportskim savezima, obrazovnim ustanovama i jedinicama lokalnih samouprava, u cilju stvaranja još boljih uslova za ostvarivanje svih nama poverenih poslova za unapređenje oblasti sporta za sve, sporta u firmama ali i celokupnog našeg društva. Ovakvom ulogom u sistemu sporta naše zemlje, Asocijacija je stekla poverenje dve najveće Međunarodne organizacija koje deluju u oblasti sporta za sve, a to su TAFISA i ISCA. U prilog tome govori činjenica da postoji interesovanje da se neki od narednih svetskih kongresa i igara sporta za sve održe upravo u Srbiji.

TAFISA prepoznaje ulogu koju Asocijacija ima u sistemu sporta za sve i vidi je kao lidera u regionu. Sodržnik se osvrnuo i na pozitivan uticaj kampanja kroz programe World Challenge Day i World Walking Day, u kojima u Srbiji tradicionalno učestvuje veliki broj ljudi. TAFISA je, 17. februara 2023. godine održala međunarodni online sastanak sa svojim članicama, organizacijama iz Brazila, Japana, Mađarske i Srbije, koji se ticao budućnosti održavanja Svetskog Dana Izazova (World Challenge Day). Na sastanku je istaknuto da se širom sveta ova manifestacija danas organizuje veoma različito i da je neophodan novi koncept, koji bi bio digitalno unapređen i nadograđen u odnosu na način na koji se kampanja sprovodi u ove četiri države.

Razgovaralo se i o TAFISA programima i događajima kao što su predstojeći 28. TAFISA Svetski Kongres sporta za sve, koji će se održati u Dizeldorfu, Nemačka, od 30. oktobr do 05. novembra 2023. godine, projekat „Međunarodne i Evropske sportske organizacije aktiviraju građane“ (INTERACT), „Sport i fizička aktivnost u okruženju kulturnog nasleđa”. Sodržnik je predstavio retrospektivu svetskih igara sporta za sve, pojasnio uslove kandidature i ujedno dao mogućnost i preneo predlog TAFISA da se Asocijacija Sport za sve Srbije kandiduje za domaćina 8. TAFISA Svetskih igara sporta za sve.

Asocijacija se zahvaljuje na poseti koja potvrđuje tradicionalno dobre odnose i podršci TAFISA u cilju pozicioniranja i jačanja pokreta sporta za sve u Republici Srbiji.

Total Page Visits: 219 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *