У БЕОГРАДУ ОДРЖАН САСТАНАК ТАФИСА И АСОЦИЈАЦИЈЕ СПОРТ ЗА СВЕ СРБИЈЕ

У Београду, 12. маја 2023. године, Асоцијација Спорт за све Србије угостила je господина Јанезa Содржникa, представника Међународне Асоцијације Спорт за све (TAFISA).

Билатералном састанку присуствовали су у име Асоцијације Спорт за све Србије: председник Бранко Вујовић, потпредседник проф. др Душан Митић који је и члан Борда TAFISA Europe, ген. секретар Филип Вешовић и сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица.

Повод посете била је дугогодишња веома успешна сарадња две организације, осврт на недавно завршен пројекат Europe in Action и програме које Асоцијација Спорт за све Србије кроз систем својих чланица координира на националном нивоу, као и циљеви Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, о чему је Вујовић детаљно известио Содржника.

Крајем 2017. године на Генералној Скупштини TAFISA усвојена је TAFISA Мисија 2030ЗА БОЉИ СВЕТ КРОЗ СПОРТ ЗА СВЕ, која је постала водећи документ глобалне стратегије за борбу против светске епидемије физичке неактивности али и за промоцију вредности као што су култура, наслеђе и остваривање глобалних циљева одрживог развоја.

Сходно TAFISA Мисији спорта за све и позиционирању Асоцијације Спорт за све Србије у оквиру система спорта Републике Србије, Асоцијација је развила Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030 у оквиру које настоји да створи услове за унапређење области спортске рекреације. Дефинисањем постављених циљева Мисије на првом Конгресу спорта за све Србије поставили смо дугорочну платформу и правце деловања наше организације и целокупног нашег система. Другим Конгресом покренули смо нове идеје и представили програме који су већ ушли у реализацију а тичу се циљева Мисије, истакао је председник Вујовић.

У наставку разговора, Вујовић је указао и на сарадњу и константну надградњу у реализацији заједничких програма и пројеката са Министарством спорта Републике Србије, Спортским савезом Србије, Олимпијским Комитетом Србије, Министарством одбране – Војском Републике Србије, Покрајинском Владом, као и многим надлежним националним гранским спортским савезима, образовним установама и јединицама локалних самоуправа, у циљу стварања још бољих услова за остваривање свих нама поверених послова за унапређење области спорта за све, спорта у фирмама али и целокупног нашег друштва. Оваквом улогом у систему спорта наше земље, Асоцијација је стекла поверење две највеће Међународне организација које делују у области спорта за све, а то су TAFISA и ISCA. У прилог томе говори чињеница да постоји интересовање да се неки од наредних светских конгреса и игара спорта за све одрже управо у Србији.

TAFISA препознаје улогу коју Асоцијација има у систему спорта за све и види је као лидера у региону. Содржник се осврнуо и на позитиван утицај кампања кроз програме World Challenge Day и World Walking Day, у којима у Србији традиционално учествује велики број људи. ТAFISA je, 17. фебруара 2023. године одржала међународни online састанак са својим чланицама, организацијама из Бразила, Јапана, Мађарске и Србије, који се тицао будућности одржавања Светског Дана Изазова (World Challenge Day). На састанку је истакнуто да се широм света ова манифестација данас организује веома различито и да је неопходан нови концепт, који би био дигитално унапређен и надограђен у односу на начин на који се кампања спроводи у ове четири државе.

Разговарало се и о TAFISA програмима и догађајима као што су предстојећи 28. TAFISA Светски Конгрес спорта за све, који ће се одржати у Дизелдорфу, Немачка, од 30. октобр до 05. новембра 2023. године, пројекат „Међународне и Европске спортске организације активирају грађане“ (INTERACT), „Спорт и физичка активност у окружењу културног наслеђа”. Содржник је представио ретроспективу светских игара спорта за све, појаснио услове кандидатуре и уједно дао могућност и пренео предлог TAFISA да се Асоцијација Спорт за све Србије кандидује за домаћина 8. TAFISA Светских игара спорта за све.

Асоцијација се захваљује на посети која потврђује традиционално добре односе и подршци TAFISA у циљу позиционирања и јачања покрета спорта за све у Републици Србији.

Total Page Visits: 456 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *