U BEOGRADU ODRŽAN ZAVRŠNI SASTANAK PARTNERA NA PROJEKTU „PROMOCIJA SPORTA STARIJIH OSOBA PREKO GRANICA“

Asocijacija Sport za sve Srbije, kao partner na projektu „Promocija sporta starijih osoba preko granica“ (PSSAB), sufinansiran iz programa Erasmus +Sport Evropske Unije, bila je domaćin završnog sastanka projektnih partnera i događaja za stariju populaciju, koji se održao u Beogradu, u periodu od 04-05.11.2022. godine. Partnere na međunarodnom projektu ugostili su predsednik Branko Vujović, gen. sekretar Filip Vešović i stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Marija Ugrica.

Malo kooperativno partnerstvo zasniva se na sportskim događajima za stariju populaciju i povezanim projektnim sastancima gde partneri mogu da uče iz primera dobre prakse jedni od drugih. Cilj projekta je i kreiranje inovativnih promotivnih materijala sa predlozima vežbi i aktivnosti koje osobe starijeg doba mogu praktikovati tokom godine.

Sastanku, koji se održao 04.11.2022. godine u poslovnim prostorijama Asocijacije, su pored predstavnika Asocijacije prisustvovali predstavnici: Asocijacije „Sport za sve“ Beograda, Mađarske Asocijacije za slobodno vreme (HLSA), Mađarskog Udruženja za slobodno vreme (MAKKA) i Gradskog Udruženja za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek (CASR) iz Hrvatske.

U prvom delu sastanka, Marija Ugrica je kroz prezentaciju u kratkim crtama predstavila organizacionu strukturu i nadležnosti Asocijacije, nacionalnu i međunarodnu saradnju i projekte, kao i programe Asocijacije i njenih članica, koji omogućavaju redovne godišnje aktivnosti na otvorenom i zatvorenom za stariju populaciju. Kao koordinator Svetskog dana pešačenja, Dana izazova, Nedelja fizičke aktivnosti – Move week, ali i kroz takmičarski i rekreativni deo programa Letnjeg i Zimskog festivala Sporta za sve, Asocijacija omogućava mnoštvo fizičkih aktivnosti za osobe starijeg doba.

Mađarska Asocijacija za slobodno vreme (HLSA), kao kordinator projekta, predstavila je potom rad svoje orgnizacije i prikazala video materijal sa Festivala sporta starijih osoba, koji se tradicionalno, jedanput godišnje, održava u prestonici Mađarske. U nastavku sastanka, koordinator je dao opšti pregled projekta, nakon čega se diskutovalo o završnim koracima, rezultatima, evaluaciji, kao i širenju saradnje između organizacija u narednom periodu.

Kako je jedan od ciljeva projekta međusobna poseta partnera lokalnim sportskim događajima i programima za starije, u subotu, 05.11.2022. godine, na beogradskom izletištu Ada Ciganlija, Asocijacija „Sport za sve“ Beograda predstavila je program vežbi i šetnju za starije građane, koji se održava redovno jedanput nedeljno, nedeljom u 1000 časova. Program fizičke aktivnosti, kome su se priključili projektni partneri i drugi zainteresovani, vodila je saradnica prof. dr Vesna Habić, tvorac aerobics, step aerobics, aerobic dance i callanetics vežbi kao novog vida rekreacije u Srbiji. U završnom periodu projekta planiran je rad na razvoju i promociji komunikacionih materijala, čija se realizacija očekuje u prvoj polovini iduće godine.

Total Page Visits: 318 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.