У БЕОГРАДУ ОДРЖАН ЗАВРШНИ САСТАНАК ПАРТНЕРА НА ПРОЈЕКТУ „ПРОМОЦИЈА СПОРТА СТАРИЈИХ ОСОБА ПРЕКО ГРАНИЦА“

Асоцијација Спорт за све Србије, као партнер на пројекту „Промоција спорта старијих особа преко граница“ (PSSAB), суфинансиран из програма Ерасмус +Спорт Европске Уније, била је домаћин завршног састанка пројектних партнера и догађаја за старију популацију, који се одржао у Београду, у периоду од 04-05.11.2022. године. Партнере на међународном пројекту угостили су председник Бранко Вујовић, ген. секретар Филип Вешовић и стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица.

Мало кооперативно партнерство заснива се на спортским догађајима за старију популацију и повезаним пројектним састанцима где партнери могу да уче из примера добре праксе једни од других. Циљ пројекта је и креирање иновативних промотивних материјала са предлозима вежби и активности које особе старијег доба могу практиковати током године.

Састанку, који се одржао 04.11.2022. године у пословним просторијама Асоцијације, су поред представника Асоцијације присуствовали представници: Асоцијације „Спорт за све“ Београда, Мађарске Асоцијације за слободно време (HLSA), Мађарског Удружења за слободно време (MAKKA) и Градског Удружења за спортску рекреацију „Спорт за све“ Осијек (CASR) из Хрватске.

У првом делу састанка, Марија Угрица је кроз презентацију у кратким цртама представила организациону структуру и надлежности Асоцијације, националну и међународну сарадњу и пројекте, као и програме Асоцијације и њених чланица, који омогућавају редовне годишње активности на отвореном и затвореном за старију популацију. Као координатор Светског дана пешачења, Дана изазова, Недеља физичке активности – Move week, али и кроз такмичарски и рекреативни део програма Летњег и Зимског фестивала Спорта за све, Асоцијација омогућава мноштво физичких активности за особе старијег доба.

Мађарска Асоцијација за слободно време (HLSA), као кординатор пројекта, представила је потом рад своје оргнизације и приказала видео материјал са Фестивала спорта старијих особа, који се традиционално, једанпут годишње, одржава у престоници Мађарске. У наставку састанка, координатор је дао општи преглед пројекта, након чега се дискутовало о завршним корацима, резултатима, евалуацији, као и ширењу сарадње између организација у наредном периоду.

Како је један од циљева пројекта међусобна посета партнера локалним спортским догађајима и програмима за старије, у суботу, 05.11.2022. године, на београдском излетишту Ада Циганлија, Асоцијација „Спорт за све“ Београда представила је програм вежби и шетњу за старије грађане, који се одржава редовно једанпут недељно, недељом у 1000 часова. Програм физичке активности, коме су се прикључили пројектни партнери и други заинтересовани, водила је сарадница проф. др Весна Хабић, творац aerobics, step aerobics, aerobic dance и callanetics вежби као новог вида рекреације у Србији. У завршном периоду пројекта планиран је рад на развоју и промоцији комуникационих материјала, чија се реализација очекује у првој половини идуће године.

Total Page Visits: 525 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *