У БРИСЕЛУ ОДРЖАНА MOVING PEOPLE – MOVING EUROPE КОНФЕРЕНЦИЈА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА СПОРТ И КУЛТУРУ – ISCA

У периоду од 22-24. новембра 2022. године, у Бриселу је одржана трећа ISCA MOVING PeopleMOVING Europe конференција, којој су у име Асоцијације спорт за све Србије присуствовали председник Асоцијације Бранко Вујовић и стручни сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица.

Конференција је окупила 180 ISCA пројектних партнера и чланова ISCA Борда на догађају чији је циљ био да прикаже актуелне ЕУ пројекте и повеже професионалце из различитих сектора. Учесници конференције, који су допутовали из 40 земаља, окупили су се у Tour & Taxis Maison de la Poste, месту у којем је 2021. године одржан ISCA MOVE Конгрес, како би испратили резултате актуелних пројеката – Integration of Refugees Through Sport (IRTS), Placemaking for Active Recreation Kit (PARK) и Sports Club for Health и додатно истражили могућности промовисања и заступања здравог начина живота кроз спорт и физичку активност.

На Sports Club for Health семинару, експерти су акценат ставили на традиционални клупски спорт као покретач здравствено усмерене физичке активности и представили Sports Club for Health online course. https://www.scforh.info/

Првог дана конференције, пет експерата дискутовало је на тему Healthy lifestyle for all, а након дебате учесници су имали прилику да постављају питања. Поред подизање свести о важности физичке активности и бољег приступа инфраструктури, који представљају два фокуса ЕУ кампање, Stefano Pintus, из Европске комисије – сектор за спорт, упутио је на трећу фокусну област, која превазилази иницијалне циљеве спорта за све – холистички приступ.

Узимајући у обзир ове фокусе, експерти су, свако из угла своје вокације и сфере деловања своје организације, представили различита окружења и циљне групе – од јавности и јавног простора, до деце, избеглица и жена мигранткиња. Ramon Marrades, урбаниста из организације Placemaking Europe, рекао је да сваки јавни простор треба учинити погодним за физичку активност, без изузетка. Нагласио је да би свако  требало да има право да обликује свој град према својим идејама, сновима и потребама свакодневног живота. Nick Sore, из Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (UNHCR) указао је на то да инклузивне спортске иницијативе у заједници такође могу имати важне ефекте на побољшање менталног и физичког здравља избеглица. ISCA Networking platform партнер и добитник ISCA награде, JUNO из Немачке, био је један од 13 локалних програма за инклузију избеглица представљених на конференцији и завршном семинару 24. новембра, а координаторка пројекта Britta Coy истакла је како свака иницијатива која пружа олакшање и осећај припадности избеглицама чини значајан корак напред, иако још увек постоји потенцијал да се ти напори појачају.

У оквиру завршног семинара пројекта Placemaking for Active Recreation Kit (PARK), представљени су живописни водичи пројекта који објашњавају и илуструју концепт. По пројектној дефиницији, Placemaking капитализује средства, инспирацију и потенцијал локалне заједнице, са намером стварања јавних простора који промовишу здравље, срећу и благостање људи. Placemaking помаже људима да створе осећај везаности за место у којем живе али указује и на то да је одговорност за одржавање места управо на људима који ту живе. Nora Stefanova, из организације  BG BE Active, као важан елемент овог концепта истакла је прилагођавање примера добре праксе локалној поставци. „Не покушавајте буквално да примените постојеће праксе да бисте активирали простор; морате размислити о контексту и пратити кораке приручника“, саветује Stefanova.

Дводневној конференцији претходила је серија од пет Healthy lifestyle for all предавања, у оквиру којих је пет експерата причало и на теме:

  1. Да ли су спорт и физичка активност кључни елементи менталног здравља и благостања?
  2. Незаразне болести (Non-comunicable disease) као пандемија број 1 у свету
  3. Како увести здравствено усмерену физичку активност (HEPA) и физичку писменост у образовање у раном узрасту?
  4. Може ли старење у доброј форми и здрављу постати реалност?
  5. Како да омогућимо приступ здравствено усмереној физичкој активности социјално угроженим групама?

Након предавања, организован је округли сто за сваку од пет тема, тако да су учесници имали прилику да поразговарају са експертима, поделе своја запажања и представе релевантне програме својих организација, као и своја искуства и примере добре праксе. На тај начин дошло се до занимљивих и универзалних решења али и до сазнања да културолошке разлике и локални контекст играју значајну улогу у примени конкретних решења.

Организована је и промоција нове игре – Wackitbal, а учесници су имали прилике да науче правила и опробају се у овој игри која представља комбинацију сквоша, тениса и стони тениса. Последњег дана конференције одржан је и састанак ISCA Borda, којем је присуствовао председник Асоцијације Бранко Вујовић.

Уз закључак да је за здрав начин живота неопходно да поново научимо да се играмо, да у оквиру образовног система треба створити више времена и простора за игру (=физичка активност) али и да треба омогућити више доступних јавних површина за практиковање физичке активности на којима се људи осећају заштићено, председник ISCA Mogens Kirkeby указао је на потенцијал групе од 125 организација, окупљених на ISCA конференцији, да буде проактивна и предводи друштво у промоцији здравог начина живота.

Кроз пројекте и међународну сарадњу, Асоцијација наставља да иде у кораку са актуелностима на пољу спорта за све и здравствено усмерене физичке активности (HEPA) и непрестано ради на усавршавању својих стручњака.

Total Page Visits: 445 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *