У ДИЗЕЛДОРФУ ОДРЖАН 28. TAFISA СВЕТСКИ КОНГРЕС И ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА

Међународна Асоцијација Спорт за све (TAFISA) организовала је у Дизелдорфу, Немачка, 28. Светски Конгрес, у периоду од 01-05. новембра 2023. године и седницу Генералне Скупштине.

Под слоганом „More together than ever“, Конгрес је пратило више од 350 учесника из 70 земаља света.

У склопу међународних активности, као чланица TAFISA, делегација Асоцијације Спорт за све Србије у саставу: председник Бранко Вујовић, ген. секретар Филип Вешовић, председник Стручног одбора проф. др Дејан Сузовић и члан Стручног одбора мр Дејан Марсенић, имала је прилике да се упозна и да разговара са учесницима о актуелним темама из сектора спорта за све на глобалном нивоу, учврсти партнерства и учествује у раду Генералне Скупштине TAFISA.

Током свечане церемоније отварања Конгреса, учесницима је пожелео добродошлицу председник TAFISA Wolfgang Baumann, након чега су се присутнима обратили и премијер Nordrhein-Westfalen Hendrik Wüst John Wilmoth испред Уједињених Нација, професор Keith George са John Moores Универзитета у Ливерпулу, освајачица олимпијске медаље и члан МОК-а Danka Bartekova, који су послали једногласну поруку да је спорт извор инспирације за бољу будућност за све.

Кроз агенду Конгреса одржане су серије паралелних предавања и активних радионица са различитим темама: Да ли је спорт за све заиста за све; Преиспитивање урбане политике како би се подстакли физички активни стилови живота; Ангажовање медија у сектору спорта за све; Како међународне спортске организације могу премостити јаз са базичним спортовима; Активни простори: Организовање спорта за све у различитим поставкама; Знање и стручност: квалификовање следеће генерације лидера Спорта за све; Подстицање учешћа девојчица и жена у спорту за све: значај инклузивног приступа кроз обуку.

Дизелдорф и околина, организацијом Конгреса, могли су да прикажу кроз едукативне радионице како разумеју имплементацију спорта за све. Заинтересовани учесници су добили више сазнања о томе како функционише немачки спортски систем и који спортски и други објекти стварају нове просторе за организацију спортских и других активности за грађане.

Један део тема Конгреса био је фокусиран и на изазове човечанства: климатске промене и све већи број оружаних сукоба широм света. На сесији која се бавила том темом, учесници се се сложили да спорт може и ту да даје допринос и негује мир у свету.

Пратећи ток међународних активности и путовања, Асоцијација користи прилику да представништа Републике Србије, амбасаде и конзуларна одељења, упозна са својим програмским деловањем. На организованом састанку у Генералном Конзулату у Дизелдорфу, 02. новембра 2023. године, делегацију Асоцијације угостили су Генерални конзул Бранислава Перић и конзул Драган Поповић.

У свечаној сали Rheindlandsaal хотела Hilton у Дизелдорфу, 03. новембра 2023. године, одржана је седница Генералне Скупштине TAFISA, којој је присуствовало више од 300 делегата из свих крајева света, међу којима и делегација Асоцијације Спорт за све Србије.

На седници су кроз 25 тачака Дневног реда усвојени: финансијски и други извештаји, измене и допуне Статута, примљено је нових 20 чланица, припреме за организацију следећег TAFISA Светског Конгреса у Прагу, Чешка Република 2025. године, као и TAFISA Светских игара у Ријаду, Саудијска Арабија 2028. године. За домаћина 30. TAFISA Светског Конгреса 2027. године изабран је афрички континент – главни град Боцване, Габорон, чију презентацију је представила Национална Спортска комисија из Боцване.

На путу до следећег TAFISA Светског Конгреса 2025, МОК, СЗО, Немачка Олимпијска спортска федерација (ДОСБ) и TAFISA представили су своје различите акционе оквире, који су усклађени са TAFISA Мисијом 2030. Jean-Francois Laurent (TAFISA), Katrin Grafarend (ДОСБ), Ollie Dudfield (МОК) и др Fiona Bull (СЗО), установили су да се циљеви могу постићи само удруженим снагама. Учесници Конгреса су се сложили око „позива на акцију“, који тражи усаглашено деловање према владама на свим нивоима, приватном сектору, медијима, невладиним организацијама, глобалним и регионалним институцијама, у свим секторима, како бисмо удружили наше комплементарне вештине и ресурсе.

Свечано затварање Конгреса уприличено је живописном церемонијом у којој су глумили гимнастичар и певач Lukas Fischer, плесни клуб „Residenz Münster” и немачки дувачки оркестар „Druckluft” из Бона.

Светски Конгрес је био сјајна прилика да се Асоцијација представи и  утврди старе и креира нове могућности и идеје за рад на заједничким међународним пројектима и имплементира нова искуства и сазнања ка остваривању мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030.

Total Page Visits: 356 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *