У ФРАНКФУРТУ ОДРЖАН ПРВИСАСТАНАК ЗА ПРОЈЕКАТ„ПРОМОЦИЈА СПОРТА СТАРИЈИХ ОСОБА ПРЕКО ГРАНИЦА“

У оквиру међународне сарадње и учешћа у европским пројектима, Асоцијација Спорт за све Србије је један од партнера и на пројекту „Промоција спорта старијих особа преко граница“ (PSSAB), који је финансиран из Ерасмус+ Спорт фонда Европске Уније.

Започети пројекат идентификовао је главну тему социјалне инклузије и једнаких могућности за промоцију развоја програма спорта и физичке активности за особе старије популације. Такође, пројекат се бави мобилношћу спортског особља партнерских организација, али првенствено социјалне инклузије старијих. Разменом искустава у пољу промоције сениорског спорта и развијања физичких активности, старије особе ће се боље разумети, више дружити и тиме унапредити своје здравље кроз животни век.

Координатор пројекта је Мађарска Асоцијација за слободно време (HLSA) и партнерима: Асоцијација Спорт за све Србије (ASFAS), Немачки савез за гимнастику(Deutscher Turner-Bund – DTB), Градско удружење за спортску рекреацију „Спорт за све“ Осијек, Хрватска (CASR) и Удружење за слободно време, Мађарска(MAKKA Szabadidosport Egiesulet).

Након неколико организованих online састанака, у Франкфурту, Немачка, у периоду 26-28. маја 2022. године, одржан је први пројектни састанак на коме су се представили домаћини и презентовали дугогодишње искуство у организацији фестивала за старију популацију.

Представнице Асоцијације – Марина Вукотић, сарадник за међународну сарадњу и пројекте и Кристина Михајловић, стручни сарадник, пратиле су ток састанка и укључиле се у пројектне активности.

На састанку су се разменила различита искуства партнерских земаља у области спорта за све и изнеле су се идеје о потребним и могућим променама како би се спорт за старије унапредио и њима омогућио квалитетније старосно доба.

За учеснике и госте организована је посета Лахру и Landesturnfest-у, који има дугу спортску историју. Присутни су имали прилику да виде организацију раличитих спортских такмичења, али и музичко-културне тачке као саставни део програма, као и завршну преставу фестивала. Представљена је и батерија тестова са препорукама за лица старија од 60 година, а којима руководе реномирани стручњаци са локалних универзитета.

Наредни састанак са примером организације фестивала за старију популацију одржаће се у Будимпешти, Мађарска, у периоду од 06-08. јуна 2022. године, док ће завршна манифестација пројекта бити у организацији Асоцијације Спорт за све Србије, у оквиру програма предстојећег Конгреса спорта за све – АКТИВНА СРБИЈА 2030, на јесен 2022. године.

Total Page Visits: 814 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *