U FRANKFURTU ODRŽAN PRVISASTANAK ZA PROJEKAT„PROMOCIJA SPORTA STARIJIH OSOBA PREKO GRANICA“

U okviru međunarodne saradnje i učešća u evropskim projektima, Asocijacija Sport za sve Srbije je jedan od partnera i na projektu „Promocija sporta starijih osoba preko granica“ (PSSAB), koji je finansiran iz Erasmus+ Sport fonda Evropske Unije.

Započeti projekat identifikovao je glavnu temu socijalne inkluzije i jednakih mogućnosti za promociju razvoja programa sporta i fizičke aktivnosti za osobe starije populacije. Takođe, projekat se bavi mobilnošću sportskog osoblja partnerskih organizacija, ali prvenstveno socijalne inkluzije starijih. Razmenom iskustava u polju promocije seniorskog sporta i razvijanja fizičkih aktivnosti, starije osobe će se bolje razumeti, više družiti i time unaprediti svoje zdravlje kroz životni vek.

Koordinator projekta je Mađarska Asocijacija za slobodno vreme (HLSA) i partnerima: Asocijacija Sport za sve Srbije (ASFAS), Nemački savez za gimnastiku(Deutscher Turner-Bund – DTB), Gradsko udruženje za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek, Hrvatska (CASR) i Udruženje za slobodno vreme, Mađarska(MAKKA Szabadidosport Egiesulet).

Nakon nekoliko organizovanih online sastanaka, u Frankfurtu, Nemačka, u periodu 26-28. maja 2022. godine, održan je prvi projektni sastanak na kome su se predstavili domaćini i prezentovali dugogodišnje iskustvo u organizaciji festivala za stariju populaciju.

Predstavnice Asocijacije – Marina Vukotić, saradnik za međunarodnu saradnju i projekte i Kristina Mihajlović, stručni saradnik, pratile su tok sastanka i uključile se u projektne aktivnosti.

Na sastanku su se razmenila različita iskustva partnerskih zemalja u oblasti sporta za sve i iznele su se ideje o potrebnim i mogućim promenama kako bi se sport za starije unapredio i njima omogućio kvalitetnije starosno doba.

Za učesnike i goste organizovana je poseta Lahru i Landesturnfest-u, koji ima dugu sportsku istoriju. Prisutni su imali priliku da vide organizaciju raličitih sportskih takmičenja, ali i muzičko-kulturne tačke kao sastavni deo programa, kao i završnu prestavu festivala. Predstavljena je i baterija testova sa preporukama za lica starija od 60 godina, a kojima rukovode renomirani stručnjaci sa lokalnih univerziteta.

Naredni sastanak sa primerom organizacije festivala za stariju populaciju održaće se u Budimpešti, Mađarska, u periodu od 06-08. juna 2022. godine, dok će završna manifestacija projekta biti u organizaciji Asocijacije Sport za sve Srbije, u okviru programa predstojećeg Kongresa sporta za sve – AKTIVNA SRBIJA 2030, na jesen 2022. godine.

Total Page Visits: 569 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.