У ХАЈД ПАРКУ ОДРЖАН ОЛИМПИЈСКИ ДАН ПОД СЛОГАНОМ „НА КОРАК ДО ПАРИЗА“!

У београдском Хајд парку, 01. јуна 2024. године, под слоганом „На корак до Париза“, Олимпијски комитет Србије одржао је по тридесети пут Олимпијски дан.

Овогодишња манифестација одржава се на глобалном нивоу поводом 130. годишњице оснивања Међународног Олимпијског комитета, кога је 23. јуна 1894. године основао Пјер де Кубертен.

Окупљајући велики број такмичара, рекреативаца и особа са инвалидитетом, на Трим сази од 1200-1430 часова у склопу манифестације организоване су традиционалне трке за децу узраста до 4, 8 и 12 година, трка задовољства на 3.800м за све узрасте, породична трка у којој су учествовали родитељи и деца, штафетна – спонзорска трка и трка за особе са инвалидитетом.

Олимпијском дану присуствовали су званични гости: министар спорта Зоран Гајић и државни секретар Марко Кешељ, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, амбасадор Француске у Србији Њ.Е. Пјер Кошар, представници Спортског савеза Србије – председник Давор Штефанек и ген. секретар Горан Маринковић,  представници Асоцијације Спорт за све Србије – председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић и друге високе званице из света спорта.

У име домаћина учесницима се обратио председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић.

Породица је стуб сваког друштва. Из тог разлога посебно ми је драго што видим учеснике породичне трке која је за нас посебно важна. Ова трка је једна од најмасовнијих протеклих година, а ја бих волео да се та традиција настави. Посебно ми је драго што данас видим велики број наших најмлађих суграђана који су најбољи део нашег друштва. Данас трчимо да подржимо Тим Србија који ће наступати на предстојећим Олимпијским играма у Паризу“, истакао је господин Маљковић.

Промотери овогодишњег Олимпијског дана, актуелна шампионка Европе – боксерка Сара Ћирковић и пливач Андреј Барна, који је у финалној трци на 100м слободним стилом на Светском првенству у Дохи заузео 6. место, дружили су се са посетиоцима у Хајд парку.

Сара Ћирковић је овом приликом прочитала поруку председника Међународног Олимпијског комитета Томаса Баха, у којој се, између осталог, каже: „Овогодишњи Олимпијски дан је веома посебан, одржава се непосредно уочи Олимпијских игара у Паризу 2024. Док узбуђење расте, спортисти, навијачи, читава олимпијска заједница широм света, сви ми – радујемо се новој ери Олимпијских игара: инклузивније, урбаније, одрживије. Ово су прве Олимпијске игре са пуном једнакошћу полова. Прве Олимпијске игре у потпуности у складу са нашом Олимпијском повељом. У овом правом олимпијском духу, уживајте у овом Олимпијском дану. Заједно са свима вама, радујемо се Олимпијским играма у Паризу 2024. на незаборавној прослави спортске радости!

Ове године на Олимпијском дану промовисани су различити програмски садржаји за грађане свих узрсних категорија – полигони, игре прецизности, меморије и знања, као и тенис и џудо. Такође, мобилна апликација Олимпијског комитета Србије TreninGo, као и посебно креиран TreninGo Изазов заинтересовали су велики број посетилаца.

Агенција за безбедност саобраћаја је у оквиру свог промотивног штанда организовала различите активације за све присутне.

Асоцијација Спорт за све Србије се придружује напорима и иницијативама које Олимпијски комитет Србије спроводи у сарадњи Међународним Олимпијским комитетом, на развијању свести код младих у циљу бављења спортом и приближавања олимпијских вредности свим учесницима и грађанима Србије.

Total Page Visits: 140 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *