У ЛИСАБОНУ ОДРЖАН УВОДНИ САСТАНАК ПРОЈЕКТНИХ ПАРТНЕРА НА НОВОМ ЕУ ПРОЈЕКТУ HOST4ALL

У мају месецу 2023. године, покренут је још један Еразмус+ Спорт пројекат под називом Hosters of Sport for All events share experience – Host4All. Том приликом, у Лисабону, Португалија, у периоду од 07-09. јула 2023. године, одржан је уводни састанак, којем је испред Асоцијације Спорт за све Србије присуствовала Марија Угрица, сарадник за међународну сарадњу и пројекте.

Домаћин првог од четири састанка, који ће бити реализовани током 18 месеци трајања пројекта, била је организација Bike events company (Португалија), која је уједно и лидер на пројекту. Остали партнери на пројекту су Sports Department of a Big Municipality Council (Пољска), Athletics club – La Sansi (Шпанија) и Асоцијација Спорт за све Србије.

У питању је транснационално партнерство малог обима, које настоји да омогући новим или мањим локалним организацијама да донесу европску димензију на локални ниво. Еразмус+ приоритети односе се на инклузивност, разноврсност и омогућавање активног животног стила за све, док ће основни циљ партнерства на овом пројекту бити побољшавање способности организатора спортских догађаја да промовишу приступ спорту за све. 

Пројекат HOST4ALL настао је са идејом да 4 организације искусне у спровођењу догађаја у области спорта за све, кроз различите приступе (вода, планина, град), спортове (трчање, скијање, бициклизам и друго) и земље (Португалија, Шпанија, Пољска и Србија) споје практична искустава и створе заједничке, али и широке визије у погледу организације и реализације спортско-рекреативних догађаја.

Пројектни партнери имају различите мисије (клуб, национално удружење, компанија и општина), као и велико искуство у организовању спортских догађаја користећи различите спортове, у различитим системима управљања и са различитим циљним групама. Такође, све четири организације чине занимљиву искуствену везу између северне земље, балканске земље и две иберијске земље.

Састанак је омогућио ближе упознавање партнерских организација и детаљно утврђивање радног плана и временских оквира. За време дводневне посете партнери су такође присуствовали припремама и реализацији World Bike Tour догађаја – трака задовољства (19км), коју Bike events company спроводи од 2006. године. Од самог почетка, организатори настоје да комбинују здрав начин живот са новим трендовима у градској мобилности, промовишући одрживост. Систематско позивање на борбу против хемијске зависности, у широкој перспективи друштвене одговорности World Bike Tour догађаја и његових партнера, трагање за навикама поштовања животне средине – коришћењем бицикла као незагађујућег превозног средства – оквир породичне заједнице и дељења идеала (присутан у главном догађају и у иницијативама које су са њим повезане), и појачавање социјалне укључености као фактора консолидације (уз систематско учешће особа са инвалидитетом у адаптираним бициклима – бесплатно), чине оквир вредности у коме је WBT замишљен, креиран и промовисан.

Овај догађај осваја медије, о чему сведоче различити директни преноси догађаја у Европи и Јужној Америци, као и планови да се медији укључе у WBT иницијативе. Током директног преноса Radio Televizije Portugal (RTP), пројектни партнери су такође имали прилику да се обрате грађанима и из перспективе своје организације кажу нешто о самом догађају али и циљу пројекта који их је спојио. 

Асоцијација, заједно са пројектним партнерима, радиће на истраживању досадашњих и креирању нових и потпунијих смерница и препорука за организаторе догађаја у области спорта за све који би у целини и кроз теоријско-практичан приступ промовисали социјалну укљученост и учешће особа са инвалидитетом у рекреативним програмима, гаранцију безбедности и здравије и зеленије догађаје.

Кроз своје и програме својих чланица Асоцијација увелико ради на тачакама развоја дефинисаним Мисијом „АКТИВНА СРБИЈА 2030“, међу којима важну улогу и предуслов за стварање бољег друштва кроз спорт за чине управо Партнерство и Едукација.

Total Page Visits: 1292 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *