У МАДРИДУ ОДРЖАН 11. MOVE КОНГРЕС У ОРГАНИЗАЦИЈИ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА СПОРТ И КУЛТУРУ (ISCA)

Међународна Асоцијација за спорт и културу (ISCA) организовала је у Мадриду, Шпанија, у периоду од 15-17. новембра 2023. године, 11. MOVE Конгрес – Level Up, Shape Up, Power Up. Делегација Асоцијације Спорт за све Србије коју су чинили председник Бранко Вујовић, ген. секретар Филип Вешовић и сараднице за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић и Марија Угрица присуствовали су тродневном Конгресу и Изборној седници Генералне Скупштине ISCA која је одржана 18. новембра 2023. године.

Овогодишњи MOVE Конгрес окупио је 375 учесника, из 190 организација и 50 земаља света, на којем су представљене поучне и занимљиве идеје и пројекти који у први план стављају физичку активност и спорт, као и њихов утицај на друштво.

Тродневни програм сачињен од инспиративних излагања, дебата, радионица, предавања експерата и активних пауза отворен је доделом ISCA награда у области здравља, где се у ужем избору нашло 12 организација, након које је уследио наступ групе Las Tablas. Позната шпанска група на сцену је донела најпознатију традицију јужне Шпаније – фламенко и дала публици прилику да научи основне технике овог стила шпанске музике који се састоји од певања, свирања на гитари, плеса и пљескања длановима.

Након интерактивног увода, председник ISCA Mogens Kirkeby обратио се и пожелео добродошлицу свим присутним љубитељима спорта и физичке активности рекавши да је сусрет ангажованих људи који промовишу grassroots sport и рекреативну физичку активност веома важан. „То је прилика да пронађете инспирацију и упознате људе и организације са сличним циљевима, али веома различитим културама, различитим изазовима и различитим искуствима. То је разноликост у свом најбољем издању“, истакао је Kirkeby. У наставку церемоније отварања присутнима су се обратили и Albert Arkaron Feiksas, директор Канцеларије шпанског високог комесара за борбу против сиромаштва деце, као и Astrid Bibiana Rodríguez Cortés, Министар спорта Републике Колумбије.

Кључне теме којима су се бавили ISCA експерти тицале су се менталног здравља и везе grassroots sport и одрживости животне средине, док је јутарњи програм укључивао три паралелне дебате и панела на теме: здравље и благостање деце, климатске промене, спорт за развој, еСпорт, превенција незаразних болести и placemaking – вишеструки приступ планирању, дизајну и управљању јавним просторима. У оквиру организованих радионица учесници су имали прилике да чују о иницијативи Iceheart која подржава ментално здравље деце, демистификују и савладају изазове вештачке интелигенције и науче неке од једноставних техника за постизање менталног благостања на радном месту. У делу програма Alley of inspiration, Асоцијација је позвана да током трајања Конгреса представи своју организацију и програмске активности.

Пратећи Конгрес, делегација Асоцијације имала је прилику да се сретне и са многим пројектим партнерима, као и представницима организација из Словеније, Хрватске, Румуније и Бугарске. Разговарало се о учвршћивању регионалног партерства, даљим корацима узајамне сарадње и подизању капацитета програма спорта за све.

Током боравка у Мадриду, 17. новембра 2023. године, представници Асоцијације – председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић посетили су амбасаду Републике Србије у Краљевини Шпанији. На званичном пријему имали су част да их угосте Њ. Е. амбасадор Катарина Лалић-Смајевић и конзул Марија Петровић. Том приликом председник Вујовић представио је рад Асоцијације, програмски концепт Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030 и свеобухватно деловање у систему спорта. Такође, у свом излагању истакао је и међународне активности, актуелне пројекте и партнерства, као и позиционирање Асоцијације на међународном плану.

Дана 18. новембра 2023. године одржана је Изборна седница Генералне Скупштине ISCA. Поред редовних тема које се тичу годишњег извештаја о организацији програма у Европи, Латинској Америци и Африци, финансијског извештаја, представљања актуелних и будућих пројеката, изабрано је и ново руководство за период 2023-2025. За председника ISCA поново је изабран Mogens Kirkeby заједно са потпредседницима Maria-Luiza Souza Dias и Helen Vost, док је за једног од чланова Борда поново изабран и председник Асоцијације Спорт за све Србије Бранко Вујовић. У новом сазиву Борда су и Daniela Conti (UISP), Jakub Kalinowski (V4Sport), Liliana Ortiz (Corcultura) и Michael Tiemann (DTB).

Пре самог избора нових чланова Борда, у оквиру свог обраћања, председник Асоцијације Бранко Вујовић рекао је да је велика част бити кандидат за нови сазив ISCA Борда, али и задовољство што је у претходним годинама имао прилику да са овим људима уради изванредне ствари, о чему сведоче извештаји председника и генералног секретара ISCA. „Научио сам много о овим људима и организацијама које воде, али и о себи и томе како да унапредим своју организацију и стечена знања и искуства пренесем на систем чланица Асоцијације. Такође, циљ нам је да кроз пројекте и заједничку сарадњу на најбољи могући начин представимо и све земље региона“, рекао је председник Асоцијације додавши: „За кога год од ових људи гласали за ново руководство ISCA Борда, нећете погрешити“.

За наредног домаћина Конгреса изабрана је Danish Gymnastics and Sports Associations (DGI), која ће заједно са ISCA организовати 12. MOVE Конгрес 2025. године у Данској.

Асоцијација Спорт за све Србије кроз своје представнике у органима и телима највећих светских организација за област спорта за све и учествовањем на реномираним светским Конгресима активно се бави развијањем једне од интегралних тачака Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030 – мир, развој и партнерство и унапређује сектор међународне сарадње који је везан за пројекте и ширења мреже потенцијалних партнера.

Total Page Visits: 491 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *