У НОВОМ ПАЗАРУ ОДРЖАН 2. КОНГРЕС СПОРТА ЗА СВЕ – АКТИВНА СРБИЈА 2030

У Новом Пазару, у периоду од 02-04. децембра 2022. године, Асоцијација Спорт за све Србије и Спортски савез „Нови Пазар“, уз значајну подршку Министарства спорта Републике Србије и Града Новог Пазара, организовали су 2. Конгрес спорта за све Србије – АКТИВНА СРБИЈА 2030.

Програмски координатор Конгреса био је Факултет за спорт и психологију – ТИМС из Новог Сада, а модератор проф. др Златко Ахметовић.

Конгрес је окупио преко 120 делегата спортских организација, спортских стручњака и стручњака у спорту који делују у систему спорта за све и спорта у фирмама у Републици Србији, као и предаваче, партнере, представнике институција и високошколских уставнова и друге заинтересоване Рашког округа из различитих сектора друштва.

Смештај учесника био је у хотелу „Врбак“, где се у репрезентативном амбијенту одржао целокупан едукативни део програма кроз концепт усавршавања у области спортске рекреације.

Приликом свечаног отварања Конгреса, присутнима се у име организатора обратио ген. секретар Асоцијације Филип Вешовић, поздравио уважене госте, домаћине и учеснике и захвалио им се на доласку и учешћу у раду. У наставку, најавио је уводна обраћања члана Градског већа Новог Пазара Февзије Мурића, председника Асоцијације Бранка Вујовића и модератора проф. др Златка Ахметовића.

Председник Асоцијације Бранко Вујовић, захвалио се свима који су допринели да се овај Конгрес реализује, а пре свега Управном одбору Асоцијације и Комисији за избор домаћина Конгреса, која је имала задатак да на основу Конкурса изнесе закључке и да предлог. У свом излагању истакао је да је идеја организације Конгреса да активно учествују сви наши делегати, представници спортских делегација са локалног нивоа и спортски стручњаци, како бисмо у оваквим активностима, на једном месту и са сим информација којима располажемо покушали да одржимо што квалитетнији систем. „Било би добро да Конгрес сваке друге године, како је и конципиран, измештамо из места у место у Републици Србији, како би све више локалних самоуправа било у могућности да оформи организације из области спорта за све и почне да ради и размишља на начин на који то може Нови Пазар“, објаснио је Вујовић.

Проф. др Златко Ахметовић најавио је едукативни програм кроз четири сесије, са темама које су предводили стручњаци из својих области:

Сесија 1Физичка активност за свакога – рекреација и здравље, модератор проф. др Милан Нешић, ТИМС

Сесија 2 Спорт на локалном нивоу – активни градови, модератор и предавач проф. др Душан Митић, Асоцијација Спорт за све Србије

Сесија 3 – Партнерство, културно наслеђе и промоција, модератор проф. др Душан Перић, ТИМС

Сесија 4 – Друштвена одговорност, међународна сарадња и пројекти, модератор Суад Мурселовић, Босанска Репрезентативна асоцијација за вредносне прилике (BRAVO)

У оквиру програма Конгреса, у хотелу „Врбак“ организована је и презентација „Backgammon-Tavla“ друштвене игре, коју су приказали Милош Микић из Тавла клуба Београд и Ердуан Јабланичанин из Pazar gammon федерације. Такође, заинтересовани су у хотелској сали могли да погледају филм „Нови Пазар, град који рађа шампионе“, аутора Сабахудина Топалбећиревића.

Пратећи спортско-рекреативни и турстички програм, учесници су се активно укључили у јутарње вежбање са сарадницом Спортског савеза „Нови Пазар“ Сањом Премовић у комплексу Спортске дворане „Пендик“, а кроз понуду Туристичке организације „Нови Пазар“, Ирфан Нурковић предводио је учеснике на организовану шетњу и обилазак манастира Ђурђеви ступови, Алтун Алем џамије и језгра града (Кула Мортриља и Амирагин Хан).

На церемонији затварања програма, присутнима се обратио модератор Конгреса проф. др Златко Ахметовић, који је са модераторима сесија и у интерактивној комуникацији са учесницима изнео закључке Конгреса пратећи тачке мисије „АКТИВНА СРБИЈА 2030“.

Након тога, председник Асоцијације Бранко Вујовић доделио је захвалницу Граду Новом Пазару за допринос реализацији програма 2. Конгреса спорта за све Србије, коју је примио градоначелник Нихат Бишевац и који је у свом обраћању изразио велику захвалност што се овако значајан и пре свега користан догађај одржава у Новом Пазару.

На самом крају програма, председник Вујовић се обратио присутнима, захвалио се свим предавачима и модераторима на сјајном послу и исткао да све оно што смо овде дефинисали треба да представља почетак конкретних планова, од онога што смо спремни да урадимо за себе, за своју заједницу, преко начина комуницирања наших идеја, до онога што остављамо као легат.

Председник је затим доделио Признања Асоцијације Спорт за све Србије у 2022. години:

  1. Спортска организација из спорта у фирмама: Друштво за раднички спорт, одмор и рекреацију „Потисје“
  2. Спортски стручњак из спорта за све: Проф. др Александар Ивановски
  3. Спортски функционер из спорта за све: Добрица Јелић
  4. Признање за животно дело: Љубомир Обрадовић (постхумно)
  5. Признање за изузетан допринос спорту за све и спорту у фирмама у Републици Србији: MK MOUNTAIN RESORT

За све учеснике Конгреса, домаћини су обезбедили улаз на боксерске мечеве, у оквиру 65. турнира „Златнa рукавицa“ који се одржао у Спортској дворани „Пендик“, након чега су приредили коктел вечеру у свечаној сали хотела „Паша“ са друштвено-забавним програмом.

Последњег дана, 04. децембра 2022. године, одржана је седница Редовне Скупштине Асоцијације Спорт за све Србије. Председавајући Скупштином Бранко Вујовић предложио је тачке Дневног реда по коме су усвојени извештаји о реализацији Плана и Програма као и финансијском плословању Асоцијације за 2021. годину. На седници су презентоване и активности у 2022. години и предлог Програма рада и Финансијског плана за 2023. годину.

Присутним делегатима чланица Асоцијације презентован је и кратак промо филм као најава за предстојећи јубиларни 30. Отворени Ски фестивал спорта за све, који ће се одржати на Копаонику, у периоду од 22-26. марта 2022. године.

Асоцијација се захваљује свим учесницима Конгреса, предавачима, гостима, хотелу, туристичкој организацији и домаћинима, као и медијским кућама са локалног и националног нивоа и свима онима који су се максимално потрудили да се сви заједно као један велики систем осећамо веома пријатно у Новом Пазару, средини која је пример функционисања локалне самоуправе са локалним организацијама из система спорта – Установом за спорт, Спортским савезом, Савезом за школски спорт и Асоцијацијом Спорт за све.

Комплетан материјал и презентације са конгреса можете да преузмете овде.

Total Page Visits: 768 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *