U NOVOM PAZARU ODRŽAN 2. KONGRES SPORTA ZA SVE – AKTIVNA SRBIJA 2030

U Novom Pazaru, u periodu od 02-04. decembra 2022. godine, Asocijacija Sport za sve Srbije i Sportski savez „Novi Pazar“, uz značajnu podršku Ministarstva sporta Republike Srbije i Grada Novog Pazara, organizovali su 2. Kongres sporta za sve Srbije – AKTIVNA SRBIJA 2030.

Programski koordinator Kongresa bio je Fakultet za sport i psihologiju – TIMS iz Novog Sada, a moderator prof. dr Zlatko Ahmetović.

Kongres je okupio preko 120 delegata sportskih organizacija, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu koji deluju u sistemu sporta za sve i sporta u firmama u Republici Srbiji, kao i predavače, partnere, predstavnike institucija i visokoškolskih ustavnova i druge zainteresovane Raškog okruga iz različitih sektora društva.

Smeštaj učesnika bio je u hotelu „Vrbak“, gde se u reprezentativnom ambijentu održao celokupan edukativni deo programa kroz koncept usavršavanja u oblasti sportske rekreacije.

Prilikom svečanog otvaranja Kongresa, prisutnima se u ime organizatora obratio gen. sekretar Asocijacije Filip Vešović, pozdravio uvažene goste, domaćine i učesnike i zahvalio im se na dolasku i učešću u radu. U nastavku, najavio je uvodna obraćanja člana Gradskog veća Novog Pazara Fevzije Murića, predsednika Asocijacije Branka Vujovića i moderatora prof. dr Zlatka Ahmetovića.

Predsednik Asocijacije Branko Vujović, zahvalio se svima koji su doprineli da se ovaj Kongres realizuje, a pre svega Upravnom odboru Asocijacije i Komisiji za izbor domaćina Kongresa, koja je imala zadatak da na osnovu Konkursa iznese zaključke i da predlog. U svom izlaganju istakao je da je ideja organizacije Kongresa da aktivno učestvuju svi naši delegati, predstavnici sportskih delegacija sa lokalnog nivoa i sportski stručnjaci, kako bismo u ovakvim aktivnostima, na jednom mestu i sa sim informacija kojima raspolažemo pokušali da održimo što kvalitetniji sistem. „Bilo bi dobro da Kongres svake druge godine, kako je i koncipiran, izmeštamo iz mesta u mesto u Republici Srbiji, kako bi sve više lokalnih samouprava bilo u mogućnosti da oformi organizacije iz oblasti sporta za sve i počne da radi i razmišlja na način na koji to može Novi Pazar“, objasnio je Vujović.

Prof. dr Zlatko Ahmetović najavio je edukativni program kroz četiri sesije, sa temama koje su predvodili stručnjaci iz svojih oblasti:

Sesija 1Fizička aktivnost za svakoga – rekreacija i zdravlje, moderator prof. dr Milan Nešić, TIMS

Sesija 2 Sport na lokalnom nivou – aktivni gradovi, moderator i predavač prof. dr Dušan Mitić, Asocijacija Sport za sve Srbije

Sesija 3 – Partnerstvo, kulturno nasleđe i promocija, moderator prof. dr Dušan Perić, TIMS

Sesija 4 – Društvena odgovornost, međunarodna saradnja i projekti, moderator Suad Murselović, Bosanska Reprezentativna asocijacija za vrednosne prilike (BRAVO)

U okviru programa Kongresa, u hotelu „Vrbak“ organizovana je i prezentacija „Backgammon-Tavla“ društvene igre, koju su prikazali Miloš Mikić iz Tavla kluba Beograd i Erduan Jablaničanin iz Pazar gammon federacije. Takođe, zainteresovani su u hotelskoj sali mogli da pogledaju film „Novi Pazar, grad koji rađa šampione“, autora Sabahudina Topalbećirevića.

Prateći sportsko-rekreativni i turstički program, učesnici su se aktivno uključili u jutarnje vežbanje sa saradnicom Sportskog saveza „Novi Pazar“ Sanjom Premović u kompleksu Sportske dvorane „Pendik“, a kroz ponudu Turističke organizacije „Novi Pazar“, Irfan Nurković predvodio je učesnike na organizovanu šetnju i obilazak manastira Đurđevi stupovi, Altun Alem džamije i jezgra grada (Kula Mortrilja i Amiragin Han).

Na ceremoniji zatvaranja programa, prisutnima se obratio moderator Kongresa prof. dr Zlatko Ahmetović, koji je sa moderatorima sesija i u interaktivnoj komunikaciji sa učesnicima izneo zaključke Kongresa prateći tačke misije „AKTIVNA SRBIJA 2030“.

Nakon toga, predsednik Asocijacije Branko Vujović dodelio je zahvalnicu Gradu Novom Pazaru za doprinos realizaciji programa 2. Kongresa sporta za sve Srbije, koju je primio gradonačelnik Nihat Biševac i koji je u svom obraćanju izrazio veliku zahvalnost što se ovako značajan i pre svega koristan događaj održava u Novom Pazaru.

Na samom kraju programa, predsednik Vujović se obratio prisutnima, zahvalio se svim predavačima i moderatorima na sjajnom poslu i istkao da sve ono što smo ovde definisali treba da predstavlja početak konkretnih planova, od onoga što smo spremni da uradimo za sebe, za svoju zajednicu, preko načina komuniciranja naših ideja, do onoga što ostavljamo kao legat.

Predsednik je zatim dodelio Priznanja Asocijacije Sport za sve Srbije u 2022. godini:

  1. Sportska organizacija iz sporta u firmama: Društvo za radnički sport, odmor i rekreaciju „Potisje“
  2. Sportski stručnjak iz sporta za sve: Prof. dr Aleksandar Ivanovski
  3. Sportski funkcioner iz sporta za sve: Dobrica Jelić
  4. Priznanje za životno delo: Ljubomir Obradović (posthumno)
  5. Priznanje za izuzetan doprinos sportu za sve i sportu u firmama u Republici Srbiji: MK MOUNTAIN RESORT

Za sve učesnike Kongresa, domaćini su obezbedili ulaz na bokserske mečeve, u okviru 65. turnira „Zlatna rukavica“ koji se održao u Sportskoj dvorani „Pendik“, nakon čega su priredili koktel večeru u svečanoj sali hotela „Paša“ sa društveno-zabavnim programom.

Poslednjeg dana, 04. decembra 2022. godine, održana je sednica Redovne Skupštine Asocijacije Sport za sve Srbije. Predsedavajući Skupštinom Branko Vujović predložio je tačke Dnevnog reda po kome su usvojeni izveštaji o realizaciji Plana i Programa kao i finansijskom ploslovanju Asocijacije za 2021. godinu. Na sednici su prezentovane i aktivnosti u 2022. godini i predlog Programa rada i Finansijskog plana za 2023. godinu.

Prisutnim delegatima članica Asocijacije prezentovan je i kratak promo film kao najava za predstojeći jubilarni 30. Otvoreni Ski festival sporta za sve, koji će se održati na Kopaoniku, u periodu od 22-26. marta 2022. godine.

Asocijacija se zahvaljuje svim učesnicima Kongresa, predavačima, gostima, hotelu, turističkoj organizaciji i domaćinima, kao i medijskim kućama sa lokalnog i nacionalnog nivoa i svima onima koji su se maksimalno potrudili da se svi zajedno kao jedan veliki sistem osećamo veoma prijatno u Novom Pazaru, sredini koja je primer funkcionisanja lokalne samouprave sa lokalnim organizacijama iz sistema sporta – Ustanovom za sport, Sportskim savezom, Savezom za školski sport i Asocijacijom Sport za sve.

Kompletan materijal i prezentacije sa kongresa možete da preuzmete ovde.

Total Page Visits: 442 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *