У ОПШТИНИ АДА ОДРЖАНА ЗАВРШНА МАНИФЕСТАЦИЈА СПОРТСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ РАДНИКА ВОЈВОДИНЕ

У периоду од  07-09. јула 2023. године, у Општини Ада одржана је завршна манифестација 13. Спортске Олимпијаде радника Војводине (СОРВ), у организацији Савеза Спорт за све Војводине, под покровитељством Покрајинске Владе – Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Председник Асоцијације спорт за све Србије, Бранко Вујовић присуствовао је овом јединственом и највећем догађају у области спорта у фирмама у АП Војводини и шире.

Традиција дуга 52 године настављена је на најлепши начин реализацијом програма у 19 спортских дисциплина за мушкарце и  10 за жене, на изузетно припремљеним спортским борилиштима у Ади, Молу и Сенти.

У реализацији четворогодишњег циклуса Савез Спорт за све Војводине наставио је добру сарадњу са Савезом самосталних синдиката Војводине путем широке мреже већа и повереништава са територије АП Војводине. Такође, настављена је и добра сарадња са Спортским савезом Војводине кроз остваривање сарадње са покрајинским гранским спортским савезима.

Након успешно одржаних квалификационих такмичења током циклуса (Првенство Војводине 2021 и Куп Војводине 2022), у сусрет завршној манифестацији 13. СОРВ, 24. јуна 2023. године одржан је жреб за спортска такмичења. У свечаној сали општинске зграде у Ади, присуствовали су представници Савеза, Олимпијског комитета за организацију 13. СОРВ, Извршног одбора ОК 13. СОРВ, Припремног одбора општине домаћина, Регионалних удружења и друштава за раднички спорт, Асоцијације Спорт за све Србије – председник Бранко Вујовић и ген. секретар Филип Вешовић, учесника 13. СОРВ – такмичара и представника покрајинских и локалних медијских кућа.

Тродневни спортски програм завршне манифестације реализован је у спортским дисциплинама: атлетици, пикаду, куглању, бич волеју, одбојци, баскету, пливању, стоном тенису, стрељаштву, рукомету, кошарци, спортском  риболову, шаху, надвлачењу конопца, средњем фудбалу, малом фудбалу, футсалу, боћању и тенису.

Свечано отварање програма завршне манифестације 13. СОРВ уприличено је церемонијом 07. јула 2023. године, са почетком у 1900 часова, на фудбалском стадиону у Ади уз дефиле учесника – представника свих Региона и општине домаћина, након чега су наступили дечији хор „Пресвето тројство“ са песмом „We are the champions“  и плесна група са кореографијом мажореткиња „Venus + DC“ из Аде. 

Осам представника Региона и општине домаћина Ада учествовало је у ношењу заставе 13. СОРВ коју је, уз звуке химне СОРВ, подигао Владан Живковић, репрезентативац Србије у рвању Грчко-римским стилом и успешни такмичар у Стронгмен такмичењима.

Церемонијални део настављен је паљењем олимпијске бакље која је специјално израђена за ову прилику, коју је упалио наш рукометни репрезентативац Урош Борзаш.

Присутним спортистима, уваженим званицама и гостима препуних трибина стадиона у Ади обратили су се председник општине Ада – господин Золтан Билицки, председница Савеза Спорт за све Војводине – проф. др Милена Микалачки и председник ОК 13. СОРВ и Савеза самосталних синдиката Војводине – господин Горан Милић, сво троје истакавши изузетно задовољство поводом успешно реализованог четворогодишњег циклуса 13. СОРВ.

Заклетву у име спортиста – учесника 13. СОРВ прочитала је Ева Бајић – вишеструка освајачица европских и светских медаља у кик боксу, саватеу, тајландском боксу и боксу док је у име судија заклетву прочитао Атила Барањ из Аде, дугогодишњи спортски радник са великим искуством у организовању и спровођењу такмичења у спортском риболову, доказани спортски судија на домаћим и међународним такмичењима. 

Церемонија свечаног отварања 13. СОРВ завршена је обраћањем покрајинског секретара за спорт и омладину  – господина Данета Басте који је  званично отворио завршну манифестацију. Током свог обраћања покрајински секретар нагласио је значај програма СОРВ истакавши да исти представља круну бављења радно-активног становништва рекреативним спортом као и да ће Покрајинска Влада – Покрајински секретаријат за спорт и омладину и у будуће пружати подршку овој значајној покрајинској манифестацији.

Након проглашења манифестације отвореном, у ваздух је пуштено на стотине балона у бојама СОРВ, а неколико десетина деце спортиста на стадиону је формирало име општине домаћина – АДА. 

Током трајања спортских такмичења тим Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, који је овом приликом био партнер на реализацији додатног садржаја на 13. СОРВ, вршио је тестирање спортиста и других учесника. Сви заинтересовани имали су прилику да провере свој телесни састав уз помоћ специјалне ваге за мерење ових параметара као и стисак шаке уз помоћ динамометра. Учесници су имали прилику да одговоре и на анкету у вези са својим навикама и животним стиловима као и да одговоре на питања у вези 13. СОРВ.

У складу са утврђеним програмом, последњег дана завршне манифестације, 09. јула 2023. године одржана је 9. седница Олимпијског комитета за организацију 13. СОРВ, на којој је у односу на Дневни ред уследио избор за домаћинство наредног циклуса СОРВ и где је изабран град Сомбор.

Спортска признања (пехаре, медаља и дипломе) екипама и појединцима који су остварили пласман на такмичењима, уручили су: проф. др Милена Микалачки  – председница Савеза Спорт за све Војводине, Золтан Билицки – председник општине Ада, Бранко Вујовић – председник Асоцијације Спорт за све Србије, Младен Стојшин – генерални секретар Спортског савеза Војводине, Атила Бучу – заменик председника Скупштине општине Ада, председник комисије за спортска признања 13.СОРВ – Витомир Лисица и Чаба Берец – председник Спортског савеза општине Ада.

Током церемоније свечаног затварања додељене су захвалнице Регионалним удружењима и друштвима за раднички спорт – за учешће на 13. СОРВ, а свечано су додељена и посебна признања – плакете партнерима на реализацији 13. СОРВ: Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, Радио-телевизији Војводине и Листу „Дневник“.

Спуштањем и предајом преносне заставе СОРВ представницима града Сомбора и званично је спуштена завеса на успешно реализован циклус 13. СОРВ.

Велика захвалност дугује се и компанијама које су препознале значај бављења запослених спортском рекреацијом, првенствено ради очувања и побољшања здравља и што су омогућиле запосленима да учествују на завршној манифестацији, чиме су показале значајан ниво друштвене одговорности и бриге о здрављу запослених.

Успешном реализацијом овог четворогодишњег циклуса СОРВ остварен је значајан допринос у развоју области спорта у фирмама, афирмисана је спортска рекреација радно активног становништва а грађанима општине домаћина остаје на располагању и на коришћење унапређена спортска инфраструктура.

У сусрет четворододишњем циклусу 14. СОРВ и завршној манифестацији која ће се одржати 2027. године у граду Сомбору, Савез Спорт за све Војводине са партнерским институцијама наставиће да анимира и укључује што већи број компанија и радно активног становништва у овај систем, кроз организоване облике физичког вежбања.

Total Page Visits: 55 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *