U PERUĐI ODRŽANE 2. TAFISA EVROPSKE IGRE SPORTA ZA SVE

Nakon uspešno održanog 27. TAFISA Svetskog Kongresa – Portorož, Slovenija, Međunarodna Asocijacija Sport za sve (TAFISA) realizovala je još dva istaknuta događaja za 2022. godinu, 2. Evropske Igre sporta za sve – Peruđa, Italija i Svetski Dan pešačenja24 sata širom sveta.

Asocijacija Sport za sve Srbije, kao članica TAFISA, kontinuirano prati međunarodne aktivnosti kroz učešće u radu kongresa, sastanaka, projekata i kampanja koje imaju značajnu ulogu za unapređenje sistema sportske rekreacije – sporta za sve.

Na 2. TAFISA Evropskim igrama sporta za sve, koje su se održale u Peruđi, Italija, u periodu od 23-29. septembra 2022. godine, Republiku Srbiju su u ime Asocijacije predstavljali – potpredsednik Asocijacije prof. dr Dušan Mitić, koji je ujedno i član borda TAFISA Evrope i član Upravnog odbora Branislav Dmitrović, kao i sedam mladih aktivista – Elena Vujović, Teodora Dmitrović, Iva Trtić, Jelena Šević, Bojan Suzović, Boris Gomiršek i Vukašin Dmitrović.

2. TAFISA Evropske igre sporta za sve i Evropski festival tradicionalnih sportova i igara (EuFestTSG) ponudili su u tri grada regije Umbrije nedelju prepunu živopisnih događaja, uključujući svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja, demonstracije tradicionalnih sportova i novih igara, kao i serijal konferencija.

Ekipa Asocijacije prikazala je sportsku igru Jadžent (I – Gentleman) – igru sa loptom koja osim što iziskuje brzinu, preciznost i okretljivost, ima za cilj zajedničko učestvovanje dečaka i devojčica u toku same utakmice, kao i zajednički doprinos u ostvarivanju što boljeg rezultata.

Na stadionu Santa Giuliano, više od 600 učesnika iz 20 zemalja Evrope prikazivalo je svoje odabrane sportske discipline. Ekipa Asocijacije, svojom energijom i entuzijazmom, privukla je pažnju prisutnih uključujući se u sve aktivnosti i motivišući druge da se priključe našem programu i nauče pravila igre Jadžent. https://www.eufesttsg.eu/

Prof. Mitić učestvovao je u radu 3. TAFISA Evropske konferencije sporta za sve koja je realizovana 26. septembra 2022. godine, u svečanoj dvorani Rektorata Univerziteta u Peruđi. Glavna tema bila je „Promovisanje tradicionalnih sportova i igara u Evropi: uspesi i strategije“. Konferenciju su zajedno otvorili potpredsednici borda TAFISA Evrope Malgorzata Szukalska-Wrona i Patrik Peroša, a član borda Fiona Johnson vodila je radni deo Konferencije.

Posebno interesantna bila je prezentacija irskih tradicionalnih varijanti nacionalnih igara koje su danas najpopularniji sportovi i koji pune stadione. Pored takmičenja u Irskoj, igre se proširuju po Evropi i zemljama Komonvelta, tako da se realizuju i Svetska prvenstva u GAA /Gaelic Athletic Association/ sportovima.

U nastavku Konferencije predstavljen je plan razvoja za period 2022-2026, a teme Konferencije bile su i drugi programi i događaji kao što su Svetski Dan pešačenja – 24 sata širom sveta, 28. TAFISA Svetski kongres 2023, projekat „Međunarodne i Evropske sportske organizacije aktiviraju građane“ (INTERACT), „Sport i fizička aktivnost u okruženju kulturnog nasleđa”, kao i prezentacija o aktivnostima regionalnog tela TAFISA Evrope. Konferencija je završena ceremonijom potpisivanja INTERACT dokumenta, kojim međunarodne sportske organizacije treba da pokazažu svoju posvećenost ideji promovisanja i razvoja sporta za sve. Tradicionalne sportske igre su ključno sredstvo za očuvanje vrednosti kulturnog nasleđa prošlosti ali i primer povratka suštinski važnim aspektima života, kao što su sreća, zdravlje, društvena interakcija i tolerancija.

Total Page Visits: 343 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.