У ПЕРУЂИ ОДРЖАНЕ 2. ТАФИСА ЕВРОПСКЕ ИГРЕ СПОРТА ЗА СВЕ

Након успешно одржаног 27. TAFISA Светског Конгреса – Порторож, Словенија, Међународна Асоцијација Спорт за све (TAFISA) реализовала је још два истакнута догађаја за 2022. годину, 2. Европске Игре спорта за све – Перуђа, Италија и Светски Дан пешачења24 сата широм света.

Асоцијација Спорт за све Србије, као чланица TAFISA, континуирано прати међународне активности кроз учешће у раду конгреса, састанака, пројеката и кампања које имају значајну улогу за унапређење система спортске рекреације – спорта за све.

Нa 2. TAFISA Европским играма спорта за све, које су се одржале у Перуђи, Италија, у периоду од 23-29. септембра 2022. године, Републику Србију су у име Асоцијације представљали – потпредседник Асоцијације проф. др Душан Митић, који је уједно и члан борда TAFISA Европе и члан Управног одбора Бранислав Дмитровић, као и седам младих активиста – Елена Вујовић, Теодора Дмитровић, Ива Тртић, Јелена Шевић, Бојан Сузовић, Борис Гомиршек и Вукашин Дмитровић.

2. TAFISA Европске игре спорта за све и Европски фестивал традиционалних спортова и игара (EuFestTSG) понудили су у три града регије Умбрије недељу препуну живописних догађаја, укључујући свечане церемоније отварања и затварања, демонстрације традиционалних спортова и нових игара, као и серијал конференција.

Екипа Асоцијације приказала је спортску игру Јаџент (I – Gentleman) – игру са лоптом која осим што изискује брзину, прецизност и окретљивост, има за циљ заједничко учествовање дечака и девојчица у току саме утакмице, као и заједнички допринос у остваривању што бољег резултата.

На стадиону Санта Гиулиано, више од 600 учесника из 20 земаља Европе приказивало је своје одабране спортске дисциплине. Екипа Асоцијације, својом енергијом и ентузијазмом, привукла је пажњу присутних укључујући се у све активности и мотивишући друге да се прикључе нашем програму и науче правила игре Јаџент. https://www.eufesttsg.eu/

Проф. Митић учествовао је у раду 3. TAFISA Европске конференције спорта за све која је реализована 26. септембра 2022. године, у свечаној дворани Ректората Универзитета у Перуђи. Главна тема била је „Промовисање традиционалних спортова и игара у Европи: успеси и стратегије“. Конференцију су заједно отворили потпредседници борда TAFISA Европе Malgorzata Szukalska-Wrona и Patrik Peroša, а члан борда Fiona Johnson водила је радни део Конференције.

Посебно интересантна била је презентација ирских традиционалних варијанти националних игара које су данас најпопуларнији спортови и који пуне стадионе. Поред такмичења у Ирској, игре се проширују по Европи и земљама Комонвелта, тако да се реализују и Светска првенства у GAA /Gаеlic Athletic Association/ спортовима.

У наставку Конференције представљен је план развоја за период 2022-2026, а теме Конференције биле су и други програми и догађаји као што су Светски Дан пешачења – 24 сата широм света, 28. TAFISA Светски конгрес 2023, пројекат „Међународне и Европске спортске организације активирају грађане“ (INTERACT), „Спорт и физичка активност у окружењу културног наслеђа”, као и презентација о активностима регионалног тела TAFISA Европе. Конференција је завршена церемонијом потписивања INTERACT документа, којим међународне спортске организације треба да показажу своју посвећеност идеји промовисања и развоја спорта за све. Традиционалне спортске игре су кључно средство за очување вредности културног наслеђа прошлости али и пример повратка суштински важним аспектима живота, као што су срећа, здравље, друштвена интеракција и толеранција.

Total Page Visits: 612 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *