У ПЛОВДИВУ ОДРЖАНИ: ЗАВРШНИ САСТАНАК ЗА ПРОЈЕКАТ „SPORT WITHOUT WASTE“ И KICK-OFF САСТАНАК ЗА ПРОЈЕКАТ „COOPERATION“

 

У периоду од 24-26. априла 2024. године, у Пловдиву, Бугарска одржана су два састанка за пројекте суфинансиране од стране Европске Комисије. Састанцима су испред Асоцијације Спорт за све Србије присуствовали председник Бранко Вујовић, потпредседник проф. др Душан Митић, генерални секретар Филип Вешовић и виши сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић.

Асоцијација је у оквиру Ерасмус+ партнерства за сарадњу, заједно са партнерима из Бугарске, Румуније, Турске, Албаније, Мађарске и два партнера експерта из Данске и Норвешке, претходне две и по године радила на пројекту Sport Without Waste, који има за циљ изградњу капацитета партнерских организација за спровођење спортских догађаја без отпада. Пројекат се завршава у мају ове године и тим поводом, лидер пројекта, бугарска асоцијација BG BE Active организовала је завршни састанак.

Пројектни партнери разговарали су о кључним детаљима пројекта, утицају, ситуацији каква је била пре имплементације овог релативно новог концепта у спортским организацијама и школама на територији Балкана и каква је сада, као и одрживости и будућим корацима. 

Један од циљева пројекта био је и успостављање међусекторских савеза на локалном, државном и регионалном нивоу, те су креиране Политике за усвајање еколошки одрживих спортских догађаја у регион Балкана. Овај и други корисни ресурси доступни су на сајту Асоцијације https://www.sportforallserbia.org.rs/prirucnici-sport-without-waste/ као и на званичном сајту пројекта https://sportwithoutwaste.org/

У исто време, BG Be Active из Бугарске, био је домаћини kick-off састанка на пројекту COOPERATION, који је, као координатор пројекта, водила Асоцијација Спорт за све Србије. Састанку су присуствовали партнери из Босанске репрезентативне Асоцијације за вредносне прилике (БРАВО), Ски клуба особа са инвалидитетом Сарајево, BG BE Active Асоцијације и Фондације за промоцију науке (ПРОНА) из Црне Горе.

Након уводне речи председника Асоцијације Спорт за све Србије Бранка Вујовића и краћих презентација пројектних партнера, виши сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић представила је три главне фазе пројекта и дала детаљан увид у радне пакете и циљеве на којима ће партнери радити до децембра 2026. године.

Пројектом је планирано преношење знања са стручњака на професионалце који се баве омладином и спортом, а на крају и на децу и младе. Пројекат има за циљ да оствари значајан утицај на свакодневни живот циљних група, као и на наставнике, тренере и људе који раде с њима. То ће бити постигнуто путем едукације више од 100 тренера који раде са циљним групама, омогућавајући им да унапреде своје капацитете у областима инклузије, социјалне и емоционалне интелигенције, прилагођавајући физичке активности различитим групама и местима. Додатно, идеја је да више од 50 малишана добије прилику да искуси и доживи наш рад, посебно током зимског периода.

У првој фази пројекта, спроведена је припрема и национално истраживање нашег региона, као и анализа постојећег стања, што је резултирало припремним материјалом за научни рад који ће бити израђен у каснијој фази пројекта. Друга фаза пројекта обухвата обуку тренера, изградњу капацитета и подизање свести о важности и могућностима рада са циљним групама. Након тога, организоваће се планинске игре где ће се директно са децом тестирати све што је до тада урађено. У трећој фази планирано је проширење догађаја и учења кроз тренинге, локалне радионице и игре које представљају кључни алат за ширење резултата овог пројекта. Асоцијација учешћем на европским пројектима ради на циљевима Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, посебно тачакама Мисије који се тичу социјалне инклузије, очувању животне средине и едукације тренера и тиме настоји да додатно развије компетенције своје организације, али и целокупног система. 

Total Page Visits: 63 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *