У ПОРТУГАЛИЈИ МЛАДИ САВЛАДAЛИ ВЕШТИНЕ СУРФОВАЊА КРОЗ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ

Асоцијација Спорт за све Србије учествује као партнер у европском пројекту Ericeira WSR+10, подржаном од стране Ерасмус+спорт програма, који је намењен младима узраста од 15-19 година, како би својим учешћем у програму додатно подигли свест о значају бављења спортом на отвореном и очувању животне средине.

Учешће у пројекту узеле су организације из Аустрије, Грчке, Норвешке, Немачке, Француске, Шпаније, Италије, Пољске, Португалије и Србије, а централни догађај одржао се у периоду од 11-17. октобра 2021. године у Ерицеири, Португалија, у организацији Ерицеира сурф клуба, који је том приликом обележио јубилеј десет година од оснивања и омогућио младима да савладају основе сурфовања.

Екипа Асоцијације, десеторо младих дечака и девојчица на челу са координатором Браниславом Дмитровићем и туторима Катарином Сузовић и Борисом Гомиршеком, током свог боравка у Ерицеири била је учесник апсолутно свих реализованих програма и активности. Наш тим је остварио велики број конатаката са домаћинима и учесницима из других земаља, размењујући искуства и договарајући будуће програме. Својим одмереним и примереним понашањем достојно су репрезентовали Асоцијацију и Републику Србију,  дајући  својом енергијом и предузимљивим духом посебан печат овом великом и значајном међународном скупу.

Сам програм овог  мултидисциплинарног пројекта је састављен од  низа предавања, радионица и спортских активности са идејом да спорт буде оруђе у фунцкији развијања свести младих о животно важним еколошким, одрживо развојним економским и едукативним темама.

Свакако најзанимљивији део програма је био сурфинг и могућност дата младима да науче основне елементе овог изузетно атрактивног спорта. Сви наши представници су по први пут имали конаткт са сурфовањем, али с обзиром на добре атлетске способности и посвећеност током вежбања, успели су да „стану на даску“ и осете чари вожње по таласима. Сваког јутра Surfing room је уживо израђивао даске за сурфовање, а учесници су могли да прате читав процес производње ових дасака произведених од еколошких сировина.

Веома занимљив и квалитетно реализован програм је пружио бројна сазнања о флори и фауни поднебља са посебним акцентом на значај океана за човечанство у глобалном екосиситему. Професор биологије, господин Diego Batilla се посебно бавио темом значаја заштите угрожених врста за опстанак екосистема на микро, али и на макро плану читаве планете, потенцирајући штетност изазвану загађењем условљеним нерационалном индустријском производњом без свести људи  о последицама које из ње проистичу. Наш тим је са пуно жара и ентузијазма учествовао у сакупљању отпада са локалних плажа и  уметничкој радионици креирања скулптура од смећа сакупљеног из океана.

Изузетно поучна је била презентација научног рада коју су саставили чланови Сурф клуба Еирцеира, о потенцијалима повезивања сурфинга са економијом, екологијом, туризмом и образовањем. Сви учесници програма ће имати могућност да се едукују кроз бесплатна онлајн предавања у трајању од 25 сати овог изузетно квалитетног, друштвено одговорног, али и свестрано примењивог програма.

Учествовање на радионици и веома озбиљном предавању на тему одрживе, кружне економије, пружило је низ корисних сазнања, сагледавања глобалних проблема, али и увида у конкретна, могућа решења. Порука је да профит не би смео да буде примарни мотив у економском смислу, већ се највећа пажња мора усмеравати ка економском развоју у складу са природом и реалним потребама сваког појединца, чувајући планету за покољења која долазе.

У складу са биолошким и еколошким темама, учесници пројекта су  имали прилике да посете „Tapada Nacional de Mafra“ историјски и биолошки национални парк под заштитом UNESCO-а, где су се упознали са локалним биљним и животињским светом изузетног диверзитета.

Срдачни и предусретљиви домаћини су организовали посету импозантне краљевске палате у Мафри, састављене од прелепе Базилике, личних и јавних просторија краљевске породице, манастира, библиотеке са сачуваних 36.000 рукописа и аутентичног парка. Током обиласка, љубазни домаћини су се потрудили да посетоце  упознају са делом богатог историјског и културног наслеђа Португала.

Програм пројекта је усмерен ка симбиози духа и тела сваког појединца и у складу са тим на крају сваког радног дана организовани су часови јоге.

Боравак у Португалији је имао велики значај за лични и професионални развој наших тинејџера, али и за остваривање нових познанстава и пријатељства са својим вршњацима из других европских земаља, што је и један од примарних циљева оваквих пројекта на којима инсистирају представници ЕУ.

Током боравка, координатор пројекта Бранислав Дмитровић, који је уједно и члан Управног одбора Асоцијације, имао је и радни састанак са руководиоцима пројекта, којима је представио рад Асоцијације и на коме су размењивали искуства и разматрали могућности будуће сарадње. Разговори су вођени и са представницима локалних управа и институција, али и са координаторима земаља учесника програма, који су нам отворили простор за будуће програме и могућу сарадњу у заједничким пројектима.

https://fb.watch/8KaMABnnt0/

https://www.facebook.com/ericeirareservamundialdesurfoficial/videos/567435834565664/

Total Page Visits: 378 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *