U PORTUGALIJI MLADI SAVLADALI VEŠTINE SURFOVANJA KROZ MEĐUNARODNI PROJEKAT

Asocijacija Sport za sve Srbije učestvuje kao partner u evropskom projektu Ericeira WSR+10, podržanom od strane Erasmus+sport programa, koji je namenjen mladima uzrasta od 15-19 godina, kako bi svojim učešćem u programu dodatno podigli svest o značaju bavljenja sportom na otvorenom i očuvanju životne sredine.

Učešće u projektu uzele su organizacije iz Austrije, Grčke, Norveške, Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Poljske, Portugalije i Srbije, a centralni događaj održao se u periodu od 11-17. oktobra 2021. godine u Ericeiri, Portugalija, u organizaciji Ericeira surf kluba, koji je tom prilikom obeležio jubilej deset godina od osnivanja i omogućio mladima da savladaju osnove surfovanja.

Ekipa Asocijacije, desetoro mladih dečaka i devojčica na čelu sa koordinatorom Branislavom Dmitrovićem i tutorima Katarinom Suzović i Borisom Gomiršekom, tokom svog boravka u Ericeiri bila je učesnik apsolutno svih realizovanih programa i aktivnosti. Naš tim je ostvario veliki broj konatakata sa domaćinima i učesnicima iz drugih zemalja, razmenjujući iskustva i dogovarajući buduće programe. Svojim odmerenim i primerenim ponašanjem dostojno su reprezentovali Asocijaciju i Republiku Srbiju,  dajući  svojom energijom i preduzimljivim duhom poseban pečat ovom velikom i značajnom međunarodnom skupu.

Sam program ovog  multidisciplinarnog projekta je sastavljen od  niza predavanja, radionica i sportskih aktivnosti sa idejom da sport bude oruđe u funckiji razvijanja svesti mladih o životno važnim ekološkim, održivo razvojnim ekonomskim i edukativnim temama.

Svakako najzanimljiviji deo programa je bio surfing i mogućnost data mladima da nauče osnovne elemente ovog izuzetno atraktivnog sporta. Svi naši predstavnici su po prvi put imali konatkt sa surfovanjem, ali s obzirom na dobre atletske sposobnosti i posvećenost tokom vežbanja, uspeli su da „stanu na dasku“ i osete čari vožnje po talasima. Svakog jutra Surfing room je uživo izrađivao daske za surfovanje, a učesnici su mogli da prate čitav proces proizvodnje ovih dasaka proizvedenih od ekoloških sirovina.

Veoma zanimljiv i kvalitetno realizovan program je pružio brojna saznanja o flori i fauni podneblja sa posebnim akcentom na značaj okeana za čovečanstvo u globalnom ekosisitemu. Profesor biologije, gospodin Diego Batilla se posebno bavio temom značaja zaštite ugroženih vrsta za opstanak ekosistema na mikro, ali i na makro planu čitave planete, potencirajući štetnost izazvanu zagađenjem uslovljenim neracionalnom industrijskom proizvodnjom bez svesti ljudi  o posledicama koje iz nje proističu. Naš tim je sa puno žara i entuzijazma učestvovao u sakupljanju otpada sa lokalnih plaža i  umetničkoj radionici kreiranja skulptura od smeća sakupljenog iz okeana.

Izuzetno poučna je bila prezentacija naučnog rada koju su sastavili članovi Surf kluba Eirceira, o potencijalima povezivanja surfinga sa ekonomijom, ekologijom, turizmom i obrazovanjem. Svi učesnici programa će imati mogućnost da se edukuju kroz besplatna onlajn predavanja u trajanju od 25 sati ovog izuzetno kvalitetnog, društveno odgovornog, ali i svestrano primenjivog programa.

Učestvovanje na radionici i veoma ozbiljnom predavanju na temu održive, kružne ekonomije, pružilo je niz korisnih saznanja, sagledavanja globalnih problema, ali i uvida u konkretna, moguća rešenja. Poruka je da profit ne bi smeo da bude primarni motiv u ekonomskom smislu, već se najveća pažnja mora usmeravati ka ekonomskom razvoju u skladu sa prirodom i realnim potrebama svakog pojedinca, čuvajući planetu za pokoljenja koja dolaze.

U skladu sa biološkim i ekološkim temama, učesnici projekta su  imali prilike da posete „Tapada Nacional de Mafra“ istorijski i biološki nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a, gde su se upoznali sa lokalnim biljnim i životinjskim svetom izuzetnog diverziteta.

Srdačni i predusretljivi domaćini su organizovali posetu impozantne kraljevske palate u Mafri, sastavljene od prelepe Bazilike, ličnih i javnih prostorija kraljevske porodice, manastira, biblioteke sa sačuvanih 36.000 rukopisa i autentičnog parka. Tokom obilaska, ljubazni domaćini su se potrudili da posetoce  upoznaju sa delom bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa Portugala.

Program projekta je usmeren ka simbiozi duha i tela svakog pojedinca i u skladu sa tim na kraju svakog radnog dana organizovani su časovi joge.

Boravak u Portugaliji je imao veliki značaj za lični i profesionalni razvoj naših tinejdžera, ali i za ostvarivanje novih poznanstava i prijateljstva sa svojim vršnjacima iz drugih evropskih zemalja, što je i jedan od primarnih ciljeva ovakvih projekta na kojima insistiraju predstavnici EU.

Tokom boravka, koordinator projekta Branislav Dmitrović, koji je ujedno i član Upravnog odbora Asocijacije, imao je i radni sastanak sa rukovodiocima projekta, kojima je predstavio rad Asocijacije i na kome su razmenjivali iskustva i razmatrali mogućnosti buduće saradnje. Razgovori su vođeni i sa predstavnicima lokalnih uprava i institucija, ali i sa koordinatorima zemalja učesnika programa, koji su nam otvorili prostor za buduće programe i moguću saradnju u zajedničkim projektima.

https://fb.watch/8KaMABnnt0/

https://www.facebook.com/ericeirareservamundialdesurfoficial/videos/567435834565664/

Total Page Visits: 264 - Today Page Visits: 1
Podelite sadržaj ...

Author: asfas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.