У ПОРТУГАЛИЈИ ОДРЖАН УВОДНИ САСТАНАК ЗА ПРОЈЕКАТ FEM COACH

У јануару месецу 2024. године, покренут је још један Еразмус+ Спорт пројекат под називом Female Sport Coaching Training Program – FEMCoach. Том приликом, у Вила Реалу, Португалија, у периоду од 01-02. фебруара 2024. године, одржан је уводни састанак којем су испред Асоцијације Спорт за све Србије присуствовале сараднице за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић и Марија Угрица Радовановић.

Домаћин уводног састанка био је пројектни координатор, високошколска уставнова University of Trás-os-Montes and Alto Douro. Састанак је омогућио ближе упознавање партнерских организација и детаљно утврђивање радног плана и временских оквира.

Пројектни конзорцијум чине осам партнера из различитих сектора и земаља, као што су универзитети, Олимпијски комитети, невладине организације и спортске организације: University of Trás-os-Montes and Alto Douro (Португалија), Aristotle University of Thessaloniki (Грчка), Universitat de Girona (Шпанија), Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Uniber (Шпанија), Comité Olímpico Cabo-Verdiano (Зеленоретска острва), Institute for Sport Governance (Пољска), Associação para a Formação e Desenvolvimento Desportivo (Португал).

Пројекат је усклађен са препорукама и акционим планом Групе на високом нивоу за родну равноправност у спорту (2022), наглашавајући једнаке могућности за жене и мушкарце у спорту, укључујући приступ објектима, финансирање, обуку и развој каријере. Пружајући обуке за женске тренере, омогућава им се да стекну неопходне вештине за ефикасну интеракцију са младим спортистима, узимајући у обзир њихов узраст, пол, степен образовања и друштвени контекст.

Уводни састанак online је пратила је и референт Европске Комисије за FEMCoach пројекат, Anne Spangemacher. Аnne је указала на циљеве колаборативног партнерства који се тичу размене и развијања нових пракси, изградње капацитета организација, ширења мреже партнера и истакла иновативни аспект FEMCoach пројекта, који се огледа у његовој применљивој природи и комплементарном приступу.

Пројекат има за циљ да креира јединствени online курс (MOOC), који би заједно са приручницима требало да подржи стотине хиљада корисника. Пројекат између науке и праксе, у својој првој фази бавиће се систематским испитивањем наставних планова и програма и свих постојећих приручника за едукацију (женских) тренера, као и осмишљавањем садржаја курсева и процеса наставе/учења. У другој фази биће развијени приручници и почеће њихова практична примена међу одабраним полазницима, док ће се у трећој фази организовати националне радионице на којима ће бити приказана достигнућа пројекта.

Асоцијација Спорт за све Србије на уводном састанку представила је план стратегије за комуникацију и дисеминацију пројекта за наредне три године. Веб сајт, као основна платформа за представљање циљева, студија случаја и најбољих пракси, уз друштвене мреже пројекта, редовно ће се ажурирати како би одразили напредак и омогућили ефикасне комуникацијске циљеве.

Током два дана састанка, партнери су имали прилике да о главним циљевима пројекта разговарају са Сусане Феитор, португалском атлетичарком, специјалистом за брзо ходање, освајачицом бронзане медаље на Светском првенству у дисциплини ходање на 20км, која данас председава Португалском спортском фондацијом (Sports Foundation Portuga). Сусана је изнела податке да је данас у Португалији изједначен проценат жена и мушкараца тренера и представила јавне мере за жене како у професионалном спорту, тако и у каријерама које оне  воде касније.

Поред Сусане, округлом столу који је уследио након дводневног састанка пројектних партнера, придружила се и млада атлетичарка Филипа Мартинс, која ће представљати Португалију на предстојећим Олимпијским играма у Паризу.

Партнери ће наредне три године радити на одабиру најбољих стратегија и начинима да се стечено знање пренесе, на оптимизацији процеса наставе и учење и на иновативним решењима за свакодневне изазове са којима се жене у оквиру каријере спортисте или тренера сусрећу. Асоцијација учешћем на FEMCoach пројекту ради на циљевима Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030, посебно тачакама Мисије који се тичу равноправности полова и едукације тренера и тиме настоји да додатно развије компетенције своје организације али и целокупног система.  

Total Page Visits: 382 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *