У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОБЕЛЕЖЕН TAFISA СВЕТСКИ ДАН ПЕШАЧЕЊА

Светски Дан пешачења (World Walking Day – 24h around the globe), у организацији Међународне Асоцијације Спорт за све – TAFISA, организован је 02. октобра 2022. године широм света под слоганом #BEACTIVE AND RAISE YOUR VOICE! Асоцијација Спорт за све Србије, пратећи међународни календар активности, традиционално се прикључила глобалној иницијативи и као координатор на националном нивоу системски је промовисала кретање ради здравља.

На глобалном нивоу, у циљу промоције кретања и стварања здравијег света, олимпијски комитети, универзитети, међународне спортске федерације, националне асоцијације спорта за све, локални спортски клубови, школе и појединци спровели су различите активности – пешачење, трчање, планинарење, оријентиринг, вожњу бицикла, тротинета, ролера, скејт бордова, пливање, веслање и др. прикључујући се Европској Недељи спорта (European Week of Sports) #BeActive.

TAFISA је још 1991. године покренула програмски концепт пешачења који настоји да укаже на предности спорта за све у борби против глобалног здравственог ризика – физичке неактивности, пружајући једноставан и забаван начин да будемо активни. Током три деценије, десетине милиона људи из преко 160 земаља стекли су навику да шетају заједно прве недеље октобра месеца. 2020. године свет суочио са пандемијом заражавања вирусом COVID-19. Тада је било неопходно показати да покрет спорта за све може да промовише мултинационалну солидарност и да нас држи уједињене у тешким временима. Покренута је нова иницијатива кроз најинклузивније и најприступачније 24-часовне штафете широм света.

Пратећи спортско-рекреативне догађаје у Републици Србији, у оквиру Светског Дана пешачења, програме су организовале чланице Асоцијације – Оријентиринг савез Србије,  Асоцијација „Спорт за све“ Београд, Савез за рекреативни спорт Ниша, Градски савез „Спорт за све“ Суботица, Спортски савез града Сомбора, Спортски савез општине Кладово, Спортски савез „Нови Пазар“, Асоцијација Спорт за све Ваљево, Асоцијација Спорт за све Бор, Асоцијација Спорт за све Књажевац, Спорт за све „Соко“ Димитровград, Спортско удружење „Спорт мастер“ из Новог Сада, као и Планинарски клуб „Повлен“ Ваљево и друга спортска удружења.

Основне, средње школе и вртићи широм земље организовали су пешачке туре за најмлађе, а наставници физичког васпитања осмислили су и друге пратеће активности, полигоне и вежбе истезања, како би употпунили спортско-рекреативни дан.

Реализовани програм обухватио је и циљеве Мисије АКТИВНА СРБИЈА 2030 у неколико сегмената: физичка активност за свакога; здравље; квалитет живота; културно наслеђе, различитости и промоција; очување животне средине; активни градови и др.

Светски Дан пешачења је још један велики корак ка мотивисању грађана свих узрасних категорија на свакодневну физичку активност. Асоцијација се захваљује свим организацијама и учесницима програма који позитивно утиче на физичко, ментално и социјално здравље људи и подиже свест о очувању животне средине.

Total Page Visits: 537 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *