УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОГРАМ 31. ОТВОРЕНОГ СКИ ФЕСТИВАЛА СПОРТА ЗА СВЕ

Асоцијација Спорт за све Србије је на Копаонику, у периоду од 20-24. марта 2024. године, под покровитељством Министарства спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије, реализовала програм 31. Отвореног Ски фестивала спорта за све.

У програмским активностима ове године учествовало је близу 500 учесника – спортских ентузијаста и рекреативаца, спортских организација и стручњака, чланова гранских синдиката и запослених у фирмама и локалним самоуправама из Румуније, Бугарске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије, који су боравили у Ски центру Копаоник, са смештајем у хотелима Grand, Viceroy, Club A и Nebeske stolice 2.

На свечаном отварању у сали Garden хотела Гранд присутнима се обратио председник Асоцијације Спорт за све Србије господин Бранко Вујовић, који је изразио захвалност на великом интересовању за учешће на Ски фесту, као и захвалност за континуирану подршку коју овај фестивал има од стране Министарства спорта Владе Републике Србије, Спортског савеза Србије и Олимпијског комитета Србије.

Присутне је поздравио и ген. секретар Олимпијског комитета Србије господин Ђорђе Вишацки, који је у свом обраћању истакао да иако Олимпијски комитет промовише врхунске спортисте, важан сегмент њиховог деловања представља управо потреба да се укаже на значај бављења спортом ради здравља. „Многе иницијативе и пројекти на којима комитет ради настоје да покрену што већи број људи и понуде им могућност да се баве физичком активношћу“, рекао је Вишацки и честитао Асоцијацији на организацији ове манифеставије али и других активности које спроводи за грађане широм Србије. Вишацки је посебно истакао и рад представника Асоцијације Спорт за све Србије на повезивању са организацијама из региона, рекавши да бављење спортом даје нову и бољу димензију нашим односима.

Отварању фестивала су испред најзначајнијих институција и установа присуствовали генерални секретар Спортског савеза Србије, господин Горан Маринковић, директор директората за спорт Министарства спорта и младих Црне Горе господин Зоран Јојић, декан Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са привременим седиштем у  Лепосавићу проф. др Љубиша Лилић, продекан Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са привременим седиштем у  Лепосавићу проф. др Верољуб Станковић, оснивач Факултета за спорт и психологију – ТИМС из Новог Сада, проф. др Златко Ахметовић декан Факултета за спорт и психологију – ТИМС из Новог Сада, проф др. Романа Романов, председник Одбојкашког савеза Србије господин Ђула Мештер и генерални секретар Одбојкашког савеза Србије господин Иван Кнежевић.

Отварање фестивала уприличила је етно група Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, која је до сада освојила многа признања међу којима и три златне медаље на међународним такмичењима, а посебно драга им је повеља за очување косовско-метохијске ношње.

Програм фестивала, који негује осећај заједништва и пријатељства међу учесницима и указује на важност редовног бављења физичком активношћу, обухватио је такмичења у алпским дисциплинама – слалом и велеслалом на стази Караман гребен у пет категорија, алпском оријентирингу, пикаду, док је у долини спортова на снежном полигону одржано такмичење у обарању руку, одбојци на снегу, надвлачењу конопца и акцији „Кош за чист Коп“. Такође, Голф Асоцијација Србије промовисала је голф и мини голф. Посебан део програма, различите игре за све заинтересоване којим се промовише предстојећа Европска недеља спорта (EWOS), припремиле су представнице Олимпијског комитета Србије, менаџер за промоцију олимпијских вредности Наташа Јанковић и сараднице Мирјана Ивковић и Сара Ђурковић. У поподневним часовима учесници су се прикључили и програму шетње на крпљама.

У оквиру едукативног дела програма, у сарадњи са Српским удужењем учитеља и тренера спортова на снегу и Ски школом Snow Stars Team, 50 полазника успешно је савладало тродневни програм бесплатне школе скијања.

У сали Јосиф Панчић хотела Гранд одржана је 11. Међународна Научна конференција „Антроплошки и теоантрополошки поглед на физичке активности од Константина Великог до данас“, у организацији Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Лепосавићу, FIEP Србије, Асоцијације Спорт за све Србије, као и Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Нишу, Источном Сарајеву, Бањој Луци, уз подршку Министарства просвете Републике Србије. На свечаном орварању конференције, на којој је модератор био проф. др Верољуб Станковић, присуствао је велики број званичника из просвете и спорта, а свим присутнима обратио се и председник Асоцијације Бранко Вујовић. Вујовић је указао на значај организације Научне конференције у оквиру Ски фестивала и њеног доприноса Мисији АКТИВНА СРБИЈА 2030. Конференцији је присуствовало укупно 245 учесника и 6 позивних предавача. Предавања која су пратили и спортски стручњаци – корисници дозвола за рад у спорту за све, одржана су у 5 сесија и 2 радионице.

У оквиру сегмента међународних пројеката, Асоцијација је као координатор била домаћин првог Training for trainers догађаја, за пројекат COOPERATION, који је почео ове године. Асоцијација је током трајања фестивала такође угоститла партнере са пројекта HOST4ALL на редовном састанку, на којем је било више речи о Завршној конференцији пројекта, која ће се одржати у септембру ове године у Барселони, Шпанија. Пројекат Sport Without Waste применом тактичких интервенција приликом планирања догађаја има за циљ да инспирише локалне самоуправе, заједнице и локалне спортске организације и олакша организацију и спровођење одрживих догађаја. Имплементацију тренинга и пројектне састанке водили су виши сарадник за међународну сарадњу и пројекте Марина Вукотић и потпредседник Асоцијације, проф др Душан Митић.

На завршној церемонији доделе награда и признања у долини спортова, најуспешнијима по дисциплинама уручене су медаље, дипломе и пехари. Председник Асоцијације господин Бранко Вујовић и ген. секретар господин Филип Вешовић додели су захвалнице спортским организацијама, установама и фирмама које су дале допринос реализацији програма Ски феста: НИС а.д. Нови Сад, Лав Ауто д.о.о.,  Кепром д.о.о. Београд, Еркер Плус Нови Сад, Општина Беране, СРД Рудник угља Пљевља, Десетка Беране, Општина Ада, Савез спорт за све Војводине, Удружење спорт за све Општине Жабаљ, Асоцијација Спорт за све Ваљево, Македонска Асоцијација „Спорт за сите без граници“ Гевгелија, Enel Romania, Транснафта а.д., Триглав осигурање, Ски школа Snow Stars Team, Голф Асоцијација Србије, ЈП Скијалишта Србије, Олимпијски комитет Србије.

Велику захвалност дугујемо ЈП Скијалишта Србије, које је обезбеђивањем свих параметара, као и својим особљем и техником, дало значајан допринос у организацији и обезбеђивању потребне логистике за квалитетно одржавање програмског садржаја на снегу.

Триглав осигурање д.о.о.иТранснафтабили су генерални спонзори фестивала, док је промоцију комплетног програм Ски феста спровела маркетиншка агенција Marcons из Новог Сада.

https://www.dnevnik.rs/sport/ostali-sportovi/odrzan-31-ski-fest-u-organizaciji-sport-za-sve-srbije-sjajna-promocija

https://www.b92.net/sport/zimski-sportovi/aktuelno/8363/ski-fest-okupio-500-ucesnika-na-kopu/vest

https://www.telegraf.rs/sport/ostali-sportovi/3861919-vise-od-500-ucesnika-uzivalo-u-ski-festivalu-sporta-na-kopaoniku

Пехар за Fair Play за 2023. годину додељен је фирми Кепром д.о.о. Београд у трајно власништво, а овогодишњи пехар за Fair play уручио је ген. директор Директората за спорт у Министарству спорта и младих Црне Горе господин Зоран Јојић, екипи Општине Ада, која је учешћем у свим програмским садржајима показала висок ниво солидарности. Екипа ENEL Romania освојила је пехар за Свеукупног победника, који је уручио председник Одбојкашког савеза Србије господин Ђула Мештер.

Фестивал је званично затворио спортски директор фестивала проф. др Дејан Сузовић, који се захвалио свим учесницима, посебно партнерима који су заслужни за квалитетну реализацију програма, као и стручном тиму. Пожелео је да се поново сви заједно окупимо на 33. Међународном Фестивалу спорта за све у Будви од 25-29. септембра 2024. године, а до године на овом истом месту.

Стручни тим за реализацију програма 31. Отвореног Ски фестивала спорта за све, чинили су: спортски директор фестивала проф. др Дејан Сузовић, мр Дејан Марсенић, Владо Стијеповић, Петар Ђурђевић, Добрица Јелић, Бранислав Дмитровић, Сања Коцић, Ђорђе Марсенић, Катарина Сузовић, Бојан Сузовић, Милош Дамјановић и Вукашин Дмитровић.

Пратећи Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030, Асоцијација Спорт за све Србије даје значај системским вредностима и конципира програме како би били што доступнији грађанима. Кроз физичку активност промовише и породичне вредности, инклузију, подиже свест о очувању животне средине, што додатно утиче на побољшање квалитета живота свих структура становништва.

Link sa fotografijama u prilogu:

https://drive.google.com/drive/folders/18hlEfXlOfAe_c8vtf1sTP9G6znU_jvkk?usp=sharing

Total Page Visits: 1019 - Today Page Visits: 1
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *